Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Tema "tak".

I samband med Gävle Fotoklubbs årsmöte i veckan hade vi även en intern fototävling på temat "tak". Vi brukar ha tematävlingar ett par gånger varje år. Att fotografera ett visst tema kan vara utmanande. Många gånger handlar det om motiv man normalt inte fotograferar. Det är en stor utmaning och man får anstränga sig lite extra. Själv har jag ett ganska brett intresseområde för mitt fotograferande. Är mer generalist än specialist. Hyfsat bra inom många motivområden kanske man kan säga.

I alla fall lyckades jag vinna den här tematävlingen med en bild på en gammal, förfallen ladugård. Bilden är tagen för några år sedan och jag tror att ladugården står där fortfarande. Ellr kanske har den lagt sig ned nu efter vinterns myckna snöande. Ska göra en tur förbi där och inspektera när småvägarna torkat upp.

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-02-23 10:45 | Läst 385 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotografering genom fönster

Att fotografera genom en fönsterruta har jag testat några gånger och det har i de flesta fall gått bra. Vi har ju också sett flera exempel på det här på FS. Då tänker jag främst på Lenas fina bilder från gömslet i Ungern. Men när jag gör det hemma hos Lisbeth går det inget vidare. Hon hänger ut mat till fåglarna i några buskar på uteplatsen och våra vanliga småfåglar kommer och äter. Jag riggade upp min kamera med ett 200-600 objektiv och fotograferade genom vardagsrumsfönstret. Det är ett tvåglasfönster dör rutorna sitter relativt långt ifrån varandra. Skulle tro att det är 8-9 cm. Kanske är det avståndet som gör att bilderna blir knasiga. Det blir något slags brytningsfel med bl a dubbelkonturer och oskärpa. Att fönstret inte har tvättats under vintern har säkert också betydelse.

Bilden på talgoxen har jag fått redigera en hel del. Reducerat dis, ökat kontrast, textur och exponering. Jag har också reducerat bruset med ca 60%. Tidigare har jag enbart fotograferat genom en glasruta och det har fungerat hur bra som helst. Jag antar att det enbart var en glasruta i gömslet där Lena var i Ungern också?

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-02-20 11:30 | Läst 389 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Uppsalabilder från 1970

Året är 1970 och det grävs och rivs överallt i Uppsala. Kring centrum och Vaksala torg ersätts de gamla husen med nya och vi får se en helt ny stad växa upp. Jag kom till staden 1969 och blev vittne till hela omdaningen. Som nyinflyttad hade jag naturligtvis inte samma känslor för det gamla som infödda uppsalabor. Men visst tyckte jag ibland att rivningarna gick för långt. På några ställen rev man inte utan genomförde upprustningar av de gamla husen. Norra delen av Svartbäcksgatan, där bl a Linnéträdgården ligger, tillhör de stadsdelar där man i stället för att riva rustade upp. Och resultatet blev väldigt bra. Småstadskaraktären bevarades. Uppsala var ju länge en relativt liten stad men har expanderat åt alla håll ut ifrån centrum. Trots att Uppsala är landets fjärde stad så är centrum fortfarande relativt litet och mycket av kommersen sker utanför centrum. Den utvecklingen är ju inte Uppsala ensamt om.

Vid den här tiden hade jag nyligen börjat fotografera och hade köpt en Pentax Spotmatic av den lokale fotohandlaren i Bergby, norr om Gävle, där jag växte upp. Torbjörn Hänsch, som han hette, blev nog glad för han var nog inte van vid sådana "stora" affärer. Det var mest bröllops- och konfirmationsbilder för honom. Innan jag började framkalla själv var det Hänsch foto som gjorde det.

Alla bilder här kommer från norra delen av Svartbäcksgatan, den sista från baksidan av gatan ned mot Fyrisån. Den delen var väldigt ruffig med flera hus i dåligt skick och några av dem gick nog inte att rädda.

Uppsala blev den stad där jag hade hela mitt arbetsliv och trots att jag inte längre bor där, eller dess närhet, förblir staden en mycket speciell plats i mitt liv. 

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-02-11 12:00 | Läst 372 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

"The walk of life...."

"Here comes Johnny singing Oldies, Goldies
Be-bop-a-lula, baby, what I say
Here comes Johnny singing I gotta woman
Down in the tunnels, trying to make it pay

He got the action, he got the motion
Oh yeah, the boy can play
Dedication, devotion
Turning all the night time into the day

He do the song about the sweet lovin' woman
He do the song about the knife
And he do the walk, he do the walk of life
Yeah, he do the walk of life..." (Mark Knopfler)

The walk of life

Quo vadis?

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-02-08 08:00 | Läst 299 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Riksfotoutställningen

Vi är några stycken i Gävle Fotoklubb som brukar ställa upp i Riksfotoutställningen varje år. I år valde jag att ställa upp i enbart en klass, enstaka digitala bilder. Det blir inga påsiktsbilder med andra ord. Det är för omständligt för klubben att hantera tycker jag. Kanske är den klassen på väg ut?

Samtliga bilder är hemifrån, eller en liten bit bort.

Jag grävde där jag stod.

Det här är bilder vem som helst kan ta. Vanliga bilder. Inga konstigheter. Vardagsnära.

Jag föredrar sådana bilder.

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-02-03 11:45 | Läst 374 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera