Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Några från gatan

Strosar regelbundet omkring på stadens gator. Vädret spelar ingen roll. Regn och blåst eller strålande sol spelar ingen roll. Morgon, middag eller kväll. Bilderna blir naturligtvis olika, vilket jag tycker är en fördel. Här råkar det bli bilder i starkt solsken. Hade ett ärende på stan vid lunchtid och hann ta några bilder. För kameran är alltid med i min axelväska.

Ibland tar jag "projektbilder", som t ex gatlyktor, en viss gata, men lika ofta blir det spontanbilder på vad som helst. Lunchtid är ofta en bra tid för gatufotografering. Stan fylls av folk som är på väg till, eller ifrån, sina lunchställen. Många passar dessutom på att stanna till någonstans för att handla. 

Det byggs och repareras överallt i stan också. Många gånger tyvärr bakom plank och stängsel så det kan vara svårt att få några bra bilder. 

Jag är nu inne på mitt femte år i Gävle och det känns som om gävleborna börjar bli van vid gubben som alltid traskar runt med en kamera om halsen. Fast jag är inte ensam. Jag möter ibland kollegor som gör likadant. Vi morsar på varandra och ibland snackar vi en stund.

Inte många plusgrader i morse. Snart kommer nog första snön.

På återseende

Torbjörn

Postat 2018-09-24 17:39 | Läst 938 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gesällen/Vi har det tråkigt

När jag helt nyligen vistades en vecka i Berlin besökte vi en dag Berlins Zoo. En mycket stor anläggning där också ett akvarium finns inrymt. Massor av olika djur och det ser i huvudsak fint ut för dem. Men kanske inte för alla. Gorillorna såg ut att vantrivas och satt mest och stirrade med tom blick. De afrikanska elefanterna hade inte mycket utrymme att röra sig på och tittade på oss med ledsna ögon – liksom vädjande. Babianerna satt och glodde rätt ut på sin klippa, fast ungarna busade förstås på ungars vis.

Jag har full förståelse för att man har utrotningshotade djur i fångenskap. Det är oftast deras enda chans till överlevnad. Men att spärra in djur som inte alls är hotade, inte än kanske man ska tillägga, känns inget vidare att se. 

Djuren behöver inte söka efter föda. De matas med jämna mellanrum. Födosöket är annars det som tar upp det mesta av djurens tid i fritt tillstånd. I fångenskap ser det mest ut som de har det tråkigt. Inget meningsfullt att göra. Deppade helt enkelt.

Å andra sidan så är ju ett besök på zoo den enda möjligheten för många människor att få se de här djuren. 

En annan som hade det tråkigt på zoo var kvinnan som tappade ned sitt läppstift i piggsvinsgropen. Hon försökte flera gånger att sträcka sig ned efter det, men gropen var för djup. Ett tag såg det ut som om hon tänkte klättra ned men då kom en vakt och hindrade henne. 

På återseende

Torbjörn

Postat 2018-09-18 20:54 | Läst 868 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Det går lika bra med selleri

Köpte min första normalzoom innan resan till Berlin. Har aldrig haft en sådan till min senaste kamera. Testade först Sonys 4/24-105 men tyckte den var för stor och klumpig – och dyr. I övrigt var den jättefin. Så när Cyberphoto fick hem Tamron 2.8/28-75 beställde jag den. Den har blivit flitigt använd under en vecka i Berlin, men jag har ännu inte slutgiltigt hunnit utvärdera den. Visar här en bild tagen på järnvägsstationen Gesundbrunnen. Ett s k höftskott.

Hittills är jag mycket nöjd med den här optiken. Har använt UV-filter för ovanlighets skull som en extra säkerhetsåtgärd i det livligt trafikerade Berlin med mycket trängsel på bussar, spårvagnar och tunnelbana. Använder annars aldrig UV-filter.

Granskningen fortsätter, men valet är över.

På återseende

Torbjörn

Postat 2018-09-14 11:54 | Läst 1118 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Flugfiske i stan och ett tidigt avsked

I Gävle kan man flugfiska efter öring i Gavleån som flyter genom staden. Det går också bra att fiska gös. Fast på olika ställen längs efter ån. Gös i de lugna partierna nedströms och lax uppströms i Stadsparken och Boulognerskogen. Jag brukar stanna till för att se om de får några fiskar och det händer lite då och då. Gös fångas oftare, men en gång såg jag när en flugfiskare fick en fin öring. Fisket är gratis men det ska anmälas och naturligtvis är fisket omgärdat av flera regler.

Det är mycket grönt i fiskebilden och jag tycker grönt kan vara en svår färg att få riktigt bra. Det gröna kan lätt bli överdrivet grönt. Färgen vill flyta ut och de olika gröna nyanserna blir svåra att skilja åt. Men grönt kan också lätt bli flackt och kontrastlöst. Fotograferar man i RAW går det mesta att rätta till efteråt, men ibland tycker jag att det är lite kinkigt att få till bilden om den innehåller många olika gröna nyanser.

Nu är jag inte den som lägger ned väldigt mycket tid på redigeringen. Spakarna för lyster och mättnad drar jag väldigt försiktigt i. Jag försöker få till en så bra exponering som möjligt från början och jag testar olika mätmetoder ganska ofta. Fördelen med elektronisk sökare är att du ser direkt i sökaren hur bilden blir. 

Nu har vi inte alla samma färgseende och det som känns bra för mig gör det kanske inte för någon annan. Knallblå himlar går ofta hem i bloggar och på Facebook. Oftast tonar jag ned det blå, men det får bli en annan diskussion. 

I dag var det funderingar kring grönt det gällde.

På återseende

Torbjörn

Postat 2018-09-03 21:48 | Läst 970 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera