Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Längdhopparna

Två pojkar tävlar om vem som kan hoppa längst. Underlaget är inte tartan och sand utan hårda betongplattor. Hälsenorna, tänker jag, hur ska det inte kännas i dem? Men de är unga och de har säkert friska, smidiga hälsenor. Själv råkade jag ut för inflammation i en hälsena efter att ha joggat för mycket på asfalt. Det krasade som frigolit när jag kände på den. Det tog 3-4 månader innan jag blev helt bra.

Så längdhoppstävling var inte att tänka på för mig den här dagen.

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-02-28 21:23 | Läst 1077 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Mötet

Männen går gågatan fram. Skägg har de båda två. Den ena mannens har vitnat så han är äldre än den andre mannen. Så möts de. Han med vita skägget tittar ömsom rakt fram och ömsom på mig. Kanske han inte vill möte den andre mannens blick. Han har stannat för att vittja en papperskorg.

För några år sedan såg jag en mycket vackert klädd äldre dam komma gående i Kungsträdgården. Jag stannade till för hon skiljde sig verkligen från mängden. Hennes kläder var inte nya, men som sagt mycket vackra. De gick i olika toner av blått. På huvudet bar hon en mycket elegant hatt. Hon kom gående mot mig i sin eleganta utstyrsel. Så stannade hon till vid en papperskorg och började rota i den. Hon fann något som hon stoppade i sin medhavda bag. Hon upprepade samma manöver vid varje papperskorg hon passerade.

Hon gick förbi mig helt nära och jag såg först nu att hon var ganska gammal. Men hon rörde sig elegant och världsvant där hon gick mellan papperskorgarna. Jag hade aldrig tidigare sett en sådan elegant dam rota i en papperskorg. Naturligtvis funderade jag mycket på vad jag nyss sett. Allt är inte vad det synes vara. Min kamera fick vara overksam under hela den här episoden. Jag kände både respekt och medlidande för den här vackert klädda damen. Vad hade hänt henne i livet?

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-02-25 17:14 | Läst 902 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Har kameratekniken slagit i taket?

Utvecklingen av nya kameror går med en rasande fart. Spegelreflextekniken har utvecklats så långt det är möjligt och kommer förmodligen med tiden att försvinna och ersättas fullt ut av de spegelfria kamerorna. Alla betydande märken har i dag sådana kameror. Den spegelfria tekniken är en förutsättning för fortsatt utveckling. Fast ibland undrar man om inte den utvecklingen slagit i taket redan nu med Conons R5 och Sonys A1. Det här är s k hybridkameror för professionellt bruk. Både för stillbild och video. Men de är knappast till för den breda massan av amatörer. Kanske inte ens för proffsen? För att hantera 8K video krävs enorm datakraft och finns det ens skärmar som klarar den upplösningen? Kamerorna marknadsförs till största delen för möjligheten att filma i 8K – en möjlighet som ytterst få har praktisk nytta av. Kommer de att sälja? Förmodligen. Fast priset ligger i intervallet 60 000– 80 000 kr? Hur många är det inte som har bilar som går fortare än 200 km/tim?

Nej, ge oss kameror som har bra autofokus, bra bildstabilisering, bra sökare, bra batteri, bra sensor med lagom upplösning (ca 30-35 MP). D v s bra teknik för vanlig fotografering samt användbar video för datorer som vanligt folk har råd med. Några modeller (med lägre pris) helt utan video vore också att föredra. Det går bra att filma med mobilen. Kamerautvecklingen går i otakt med datorutvecklingen. Ska kameratillverkarna invänta så att datortillverkarna hinner i kapp? Kommer knappast att ske. Kriget där ute är i full gång.

De här isjaktsbilderna är fotograferade för 10 år sedan på Skofjärden i Sigtuna. Den kamera jag använde var Sony A850, en kamera med fast, halvgenomskinlig spegel. En teknik som Sony lagt på is, eller helt enkelt begravt till förmån för spegellöst.

Kamerautvecklingen har, som nämnts, gått väldigt fort den senaste tiden. Fortsätter det i samma fart, eller mognar den spegellösa tekniken snabbare? 

Den som lever får se.

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-02-24 11:03 | Läst 1029 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Skål broder

Har varit arkivarbetare några dagar och funnit några bilder från gatans värld och däromkring. Flera är konverterade till svartvitt för att de gör sig bäst så. Alla bilder är digitala och de är fotograferade före pandemin. Nu håller jag mig borta från stan, tåg och bussar och rör mig bara hemikring. Är lite motivtrött och vill utöka mitt krympta fotorevir så snart det bara går. Vaccineringen lär dröja ytterligare en tid. I det sammanhanget är det ju lite märkligt att Astra-Zenecas vaccin inte testats i någon större omfattning på äldre människor. Man vet därför inte med säkerhet att det fungerar optimalt för den gruppen. Misstag? Medveten strategi? Tids nog får vi veta. Jag kollar varje dag på 1177 men än så länge har jag inte avancerat fram i kön.

Har precis fått hem min nya iMac. Överföring av program, OS och diverse filer från den gamla iMacen gick som smort med Bluetooth. Men när jag skulle redigera några bilder med Lightroom och Photoshop stötte jag på patrull. Jag abonnerar på programmen men nu blev de inte identifierade utan Adobe krävde att jag skulle köpa nytt, eller ladda ned demos. Jag grubblade hela kvällen i går men kom inte på vad det var som felade. När jag låg i sängen kom jag plötsligt på det. Man får ha programmen installerade på högst två datorer, med den nya datorn blev det tre. Så i morse avinstallerade jag både LR och PS på gamla datorn och efter ett tag fungerar de på den nya. Vi är övervakade av Adobe m fl företag, institutioner och myndigheter. Verktyget de använder är internet. Vi kan inte leva utan internet (nästan inte) men tro inte att du är osynlig där.

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-02-21 13:56 | Läst 910 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera