Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/I mina kvarter

Gamla Gefle är en oas i  den moderna staden Gävle. Fina kvarter där jag ofta strövar omkring med min kamera. Kullerstensgatorna är inte helt lätta att manövrera kring på för en modern, ömfotad människa. Men det finns en plattlagd gång i mitten, en s k borgmästargång, där även ömfotade kan ta sig fram. Går här och funderar på vad som är rätt och fel i världen. Kanske har Sölvesborg också dykt upp i mina tankar, liksom avsmältningen av världens glaciärer. Det är mycket nu, som var så populärt att säga för en del år sedan, men som man nu aldrig säger. Trots att det i dag är mycket, mycket mer.

Det finns en hel del att säga om dagens situation i världen och här hemma. Det finns t ex mycket allvarligare frågor för våra politiker att hantera än att låta sig bjudas på födelsedagsparty till Israel. Bedrövligt. Men det är ju lätt fixat. Rösta bort skiten vid nästa val.

Nu blir det en sväng till vackra Hälsingland. Plommon ska tas om hand, gräsmattan klippas och kanske blir det en tur ut i svampskogen också. Två fotoväskor tar jag med. En analog och en digital. 

På återseende

Torbjörn

Postat 2019-09-21 10:05 | Läst 730 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/"Brev" från kolonien

Södra kolonin i Gävle är en stor och välskött koloni. När jag var här för några veckor sedan märktes det att semestrarna var på upphällningen. Många stugor stod tomma, men här och där såg man folk som pysslade på tomten, eller bara satt och njöt i det vackra vädret.

Jag fortsätter dokumentera min omgivning med svartvit film. Svartvitt förstärker här den lugna atmosfär som finns i den här fina kolonin. 

Märker att mina gamla Minoltaobjektiv inte alltid klarar av motljusbilder helt perfekt. Viss överstrålning kan upptäckas på ett par av bilderna. I övrigt fungerar de klanderfritt och jag kan inte vara annat än nöjd. De är små, billiga och behändiga, även de ljusstarka.

Har mina funderingar på att skaffa en ny (begagnad) filmkamera med AF. Slutaren i min ena Minolta Dynax 7 har pajat och risken är uppenbar att också den andra snart går samma öde till mötes. Nikon F100 ser fin ut, liksom F6. Någon här som har erfarenhet av dessa?

Körsäsongen har börjat och det var roligt att träffa alla igen efter sommaruppehållet. Visst är några av oss lite rassliga, men när vi väl värmt upp oss med några sångövningar så är alla i full sving. 

Musik och foto går bra ihop.

På återseende

Torbjörn

Postat 2019-09-13 18:20 | Läst 878 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Det sjätte utdöendet – men så dök rödhaken upp

"Många forskare menar att vi nu befinner oss i det sjätte stora massutdöendet. Däggdjur, groddjur, fåglar och reptiler försvinner minst lika fort som under tidigare massutdöenden. Den här gången är orsaken känd – människan." (Forskning & Framsteg)

Vi undrade lite smått om Granön (mellan Ljusne och Axmar Bruk) hade fått en släng av det sjätte utdöendet tidigare i somras. Inte en fågel så långt ögat kunde se. Alla fågelholkar har stått både tomma och obesökta. Första sommaren det händer.

Väldigt lite insekter har det också varit. Ingen mat, inga fåglar. Så verkar sambandet vara. Lite kusligt har det varit när vi varit ute vid stugan hela dagarna utan att se skymten av en enda fågel. Nere vid havet ser man förstås både mås och trut men inte så mycket annat.

För några dagar sedan besökte vi stugan på Granön för att vattna blommor och klippa gräsmattan. Plötsligt ropar L. :

– Titta, min rödhake är här!

Den brukar alltid hälsa på när vi är ute och gör något på tomten. Vi såg den inte tidigare i somras men nu var den alltså här. Jag tog min kamera, satte på 4/70-200 och gick ut på verandan. Mycket riktigt, rödhaken badade i den lilla vattensamling som blivit på serveringsvagnen efter senaste regnskuren. 

Sådana här gånger är det bra att ha en kamerasensor med många pixlar, 42 megapixel närmare bestämt. Det finns t o m de som menar att fågelfotografer i dag inte behöver längre brännvidder än 400 mm. 61 megapixel-kameror är snart här och utvecklingen lär inte stanna av där. 

Vi blev så glada av rödhakens besök, och att han stilade lite grand för oss, att vi genast satte på kaffet.

På återseende

Torbjörn

Postat 2019-09-05 21:09 | Läst 944 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera