Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/"Jag har varken data eller mobil", sade kvinnan vid mitt bord

Det var övning med kören i Norrsundet för första gången efter sommaruppehållet. Lite trögt gick det allt, men efter fikat så lossnade det. Vid mitt fikabord var det, förutom jag, bara kvinnor. Jag hörde att de pratade om något papper som hade upprört folk, och jag tänkte genast på det brev som en person fått i postlådan och lagt ut på Facebook. Det är ett otrevligt brev från en sannolikt mycket förvirrad person. 

Nu tyckte jag inte damernas diskussion stämde överens med innehållet i det där brevet så därför undrade jag om de inte hade sett och läst det. "Vilket brev", undrade de? "Det som finns utlagt på Facebook", svarade jag. "Nej, jag är inte med i Facebook, guskelov", sade den ena kvinnan. "Jag har varken data eller mobil", sade kvinnan som satt intill mig. Jag tog upp min mobil och visade brevet för de två kvinnorna. De läste mycket intresserat, men var inte ett dugg imponerade över teknikens landvinningar. Dessutom handlade deras diskussion om något helt annat. Så där var mobilen inte till någon större nytta.

Nej, Facebook är något förfärligt var de rörande överens om. Trots att i alla fall den ena kvinnan varken hade "data eller mobil." Den andra kvinnans man hörde vårt samtal och sade till mig att inte han heller hade "data eller mobil."

Den nya tekniken slår inte rot hos alla, i alla fall inte här i Norrsundet. Trots att man här, och i närliggande orter, grävt ned fiber. Det händer att jag ibland undrar hur man i dag överhuvudtaget kan klara sig utan en dator och mobiltelefon. Men de här personerna är bevis för att det verkar gå riktigt bra. 

Var får dessa människor all nödvändig information ifrån? Från andra som har egen dator och/eller mobil kanske? Risken är ju att de i ett samhälle helt anpassat till och beroende av datorer och mobiler hamnar väldigt långt ifrån nödvändig samhällsinformation. Både i rum och tid. Sedan kan det ju vara kul att se vad som är på gång t ex i Gävle, Sandviken och Hofors. Snart kommer vi troligen också att kunna rösta hemifrån via våra datorer och mobiler. De fysiska röstsedlarna är nog snart ett minne blott.

Ja, den där fikastunden satte igång många tanker. Men jag hann inte fundera så värst länge. Leffe, kapellmästarn och körledarn, reste sig från bordet, och det är alltid tecknet på att det är dags att återvända till körövningarna.

Det här inlägget illustreras med bilder tagna på min promenad till Planketutställningen för ett par veckor sedan. Mycket händer precis framför dina ögon och det är bra att hålla dem öppna.

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-09-08 23:48 | Läst 1078 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gesällen/Filmtajm

Jag har nämnt det tidigare, och jag nämner det nu igen – att fotografera med film är både roligt och givande. Visst, det tar lite tid, jämfört med att fotografera digitalt. Den extra tiden är enbart avstressande. Medan filmen torkar kan jag gå och handla, ta en promenad, eller läsa några kapitel i en bok. Hela tiden finns den förväntansfulla nyfikenheten där. Hur blev bilderna? 

Jag har några analoga kameror att välja mellan. Ett par har AF, alla andra är manuella. En liten Konica  Auto S3 har mätsökare, övriga är SLR- respektive TLR-kameror. Mellanformatskamerorna ger absolut den bästa bildkvalitén, men är kanske inte alltid så smidiga att använda. Min favorit där är Minolta Autocord och Hasselblad. Den senare har bättre sökare, men saknar ljusmätare – vilket Minoltan har. Inte superviktigt, men det gör fotograferingen lite enklare. Funderar starkt på att byta mattskiva på Minoltan. Det finns en kille i USA som tillverkar mattskivor till de flesta modeller. De är mycket ljusare och klarare än originalen vilket underlättar fokuseringen. 

Jag har två Minolta Dynax 7. Minoltas sista analoga kamera. En fantastiskt fin kamera med mycket bra AF och ljusmätning. Kanske lite högljudd motor bara.

Ett antal gamla Pentax Spotmatic, inklusive Spotmatic F, använder jag också. Enkla och okomplicerade kameror. Några är, liksom fotografen, lite skraltiga men de kämpar på. Fungerar bäst, liksom fotografen, i bra ljus och med ljusstark optik.

Ja, det här var några färska exempel på analoga bilder. Bilder tagna med olika typer av film och kameror.

Alla bilder är skannade.  

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-09-03 12:34 | Läst 1023 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera