Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Konfirmation, gossar

Fyra gossar konfirmeras någon gång på 1950 talet. De heter Lars Axner, Birger Ölund, Sten Lindgren och Gert Lööv. De konfirmerades förmodligen i Hamrånge kyrka. Fotograf var Eliel Östlund, vars efterlämnade glasplåtar finns förvarade på Arbetarmuseet i Norrsundet. Tyvärr förstördes det mesta av Östlunds plåtar i en brand så det är bara en bråkdel som kunde räddas.

Plåtarna, de flesta i storleken 12 x 16,5 cm, är avfotograferade med Sony A7RIII och makroobjektiv Sony 2.8/90, reprostativ och ljusplatta.

Gossarna är i dag, om de fortfarande lever, gamla farbröder. Kanske kommer de ihåg tillfället i kyrkan när prästen förhörde dem och när de gick till fotografen och blev fotograferade i studion. Kanske kommer de också ihåg vad de fick för konfirmationspresent. Kanske var det en klocka som fortfarande går, men behöver ruckas då och då.

Bilder tagna utan större åthävor. Säkert rutinbilder för fotografen. Ljus snett från höger och utfyllnadsljus. Mycket lite skugga i ansiktet – och definitivt inget Rembrandtljus. Nu vet jag ju inte vad fotografen hade för trix i mörkrummet. Kanske fick han fram lite mer skugga där. Jag hade naturligtvis kunnat jobba mer med bilderna i Lightroom och Photoshop men jag har förutom att klona bort damm och repor inte gjort särskilt mycket. Svart- och vitpunkt, exponering, kontrast och skärpa.

Det är mycket tidskrävande arbete att skanna/avfotografera gamla glasplåtar. En del plåtar är mycket repiga och dammiga och tar extra lång tid att redigera. Men det är suveränt att Lightroom och Photoshop finns. Att arbeta med dessa plåtar i mörkrum vore nästan ogörligt. Teknikens utveckling gör att vi i dag kan rädda många gamla bilder.

Jag har gjort en längre paus i arbetet med Arbetarmuseets samling av glasplåtar, men jag planerar att åter åka dit och kolla vad som återstår att skanna. Vi är ju inne nu i en lämplig årstid för sådant arbete.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-11-28 16:04 | Läst 1177 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gesällen/"Blackbird singing in the dead of night..."

"...take these broken wings and learn to fly.."

"...All your life, you were only waiting for this moment to arise..." (Paul McCartney)

Vad vore livet utan The Beatles? 

Tänk att få ha upplevt den tiden då gruppen fanns. Paul McCartney, nu fyllda 80, turnerar fortfarande med bandets låtar. 

Och Ringo trummar på.

Måtte det aldrig ta slut.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-11-26 11:46 | Läst 688 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/ Antagen bild och lite tekniksnack

Jag skickade in några bilder till fototävlingen 7th Nordic Circuit 2022 med deadline 221031. Två klasser färg och monokrom. Kan inte påstå att jag deltar särskilt ofta i fototävlingar, men en och annan gång händer det att jag deltar. Mest av nyfikenhet hur de egna bilderna står sig och att man ofta får en fin katalog efteråt. I fotoklubben har vi klubbmästerskap och en del andra bildtävlingar som jag brukar delta i. Jag är inte med i Instagram och ser inte nyttan med det. Förstår inte alla som bara vräker ut en massa bilder där. Publicerar bilder i mina grupper på Facebook och ibland här i bloggen. Absolut inte varje dag. Förstår inte syftet med att blogga varje dag. Det blir ofta uttjatat med tunt innehåll och bilderna är i många fall mest utfyllnad och inte alltid så intressanta. Att skapa tar tid. Men alla är vi olika och alla blir saliga på sitt sätt.

Av bilderna nedan blev "Bryggan" antagen och de andra var väldigt nära att bli det. Kul att få med en bild i alla fall.

"Bryggan" 

"Mötet" 

"Kust" 

"Sparv" 

Annars håller jag på med att kasta bilder. Rensar en hårddisk på 3 TB som är full. Den innehåller bilder för perioden 2017-2022. Just nu jobbar jag med bilder tagna i år och har kommit fram till juni. Många kastar icke lyckade bilder direkt vid uppladdningen, eller raderar direkt i kameran. För en del år sedan läste jag i en fototidning att man inte ska kasta bilder direkt utan låta dem få "mogna" ett tag. Efter en tid kanske man uppfattar bilderna annorlunda. Jag har följt den rekommendationen sedan dess, men jag kan inte påstå att jag gått tillbaka och granskat bilderna ytterligare en gång. Det har mestadels blivit att man kör på och laddar upp nytt hela tiden. Men man kan ju "lägga om stil" som Jokkmokks Jokke en gång sjöng.

Hittills har jag kastat drygt 11 GB och det lär väl bli lika mycket till. Jag har för mig att en hårddisk inte ska fyllas helt och hållet utan det ska finnas visst utrymme kvar. Hur mycket vet jag dock inte.

Just nu har jag 10 externa hårddiskar med bilder, inkl inskannade negativ. I min iMac har jag enbart en SSD med operativsystem och program. Alla bilder mm har jag på externa hårddiskar. Vid uppladdning lägger jag alltid en RAW-kopia på en annan hårddisk. Finns säkert bättre backup-system men jag har alltid gjort så här. Det går ju åt hårddiskutrymme förstås men de har blivit betydligt billigare än tidigare. I dag kan du få en 6 TB disk för 1 500 kr. Så kostade en 1 TB för bara några år sedan.

När jag handlade senast på Cyberphoto fick jag, förutom en chokladbit, en portabel Lexar SL200 SSD om 512 GB. Har precis testat att kopiera över videofiler, som inte fick plats på ett USB-minne, och det fungerade finfint. 

Kul med den tekniska utvecklingen och jag försöker hänga med så gott det går.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-11-19 18:37 | Läst 718 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Smärtsam ägglossning

Blev tvungen att åka in till akuten häromveckan. Hade varit hängig på dagen och mot kvällen fick jag smärtor när jag kissade. Drack massor av vatten i hopp om att det skulle bli bättre men när klockan närmade sig elva på kvällen, och det inte blev bättre, ringde jag efter en taxi. Väl framme vid akuten var där flera stycken som väntade på att få bli insläppta. Vi satte oss i väntrummet och väntade att bli uppropade.  Jag kom in sist. Var det för jag var äldst? 

Jag fick en brits och en sköterska kom efter en stund och tog prover och jag fick lämna urinprov. Sedan fick vi vänta en stund så kom läkaren och undrade varför vi kommit till akuten? "Vart skulle vi i stället åka", frågade jag och L. (som följde med mig). "Ja, Hälsocentralen har ju förstås stängt vid den här tiden", svarade läkaren. Vi tyckte det var ett mycket märkligt bemötande och påpekade att risken för sepsis inte ska negligeras vid urinvägsinfektion, speciellt inte bland äldre. Jag har haft sepsis tidigare och vet vad det innebär. Onödigt påpekande förstås. Hon är ju läkare och borde veta. Vi blev klart häpna över läkarens attityd. Det här hände på natten mot lördag. Menade hon att vi skulle vänta till måndag när Hälsocentralen öppnade?

Efter några timmar fick vi besked om att det var urinvägsinfektion. Tog en taxi hem. Då var klockan fyra på morgonen.

Efter några dagar gick jag in på 1177 för att läsa i min journal. Jag kollade bland provsvaren och sedan tittade jag vad läkaren hade skrivit för diagnos. När jag läste vad läkaren skrivit häpnade jag ytterligare en gång:

"Smärtsam ägglossning" står där tydligt och klart?? Men vad ända in i....tänkte jag förstås. Det var mycket som blev fel den natten. Vem fick "min" diagnos undrade jag. Kanske någon kvinna med smärtor i underlivet?

Jag skrev ut den aktuella sidan i journalen och tog med den vid mitt nästa besök på Gävle sjukhus. Där blev de mycket bestörta över vårt bemötande, men även naturligtvis över den famösa diagnosen. När jag åter igen besökte sjukhuset fick jag höra att avdelningen kontaktat både chefen för akuten och chefshandledaren för AT-läkaren och att båda framfört sina ursäkter.

Men diagnosen står där fortfarande i min journal – "smärtsam ägglossning."

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-11-14 15:00 | Läst 899 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/"Jag minns den ljuva tiden..."

"Jag minns den ljuva tiden..." då posten sköttes av Posten. Man gick till ett ställe och skötte alla sina postärenden där. Nu får man åka runt till ett ställe för att skicka paket, och till ett annat för att hämta paket. Å det är långt mellan ställena. Jag förstår inte hur de som inte har bil grejar det.

Man får ju inte säga att det var bättre förr – men inte har pakethanteringen blivit bättre i alla fall. Bra för miljön är det inte heller att åka runt på det här viset. Så här fungerar det i den stadsdel jag bor i. Kanske är det bättre ordnat på andra ställen?

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-11-06 14:42 | Läst 795 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera