Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fotofika i Uppsala

Jag har precis målat taket i mitt sovrum. Nu ska jag måla väggarna och sedan blir det nya golvsocklar som pricken över i. Det är roligt att måla, men förarbetet är inte särskilt roligt. Problemet är väl att man har samlat på sig för mycket saker. Skåp, byråer och garderober är smockfulla med kläder och allehanda ting. För att inte tala om bokhyllor och böcker. Inför målningen rensade jag ut kläder från två garderober jag har i sovrummet. Det blev nästan en full sopsäck som jag ska förbi till Myrorna med. Garderoberna slog jag sönder och körde till miljöstationen. De var så fula så när målningen är klar ska jag köpa nya.

Precis som färgen flödar från rollern så flödar även en massa tankar och idéer när man håller på och jobbar. Skulle det inte vara trevligt om vi som träffas och fikar i Uppsala gör något tillsammans. Varför inte en fotobok? Vi bestämmer tema och deadline. Någon får vara redaktör och ta emot alla bildfiler som naturligtvis ska vara klara för tryck. Under ett år kan det säkert bli några böcker. Det blir roligare att träffas om vi har något gemensamt, litet projekt att snacka om. En fotobok behöver inte kosta särskilt mycket och är vi några stycken som beställer så får vi mängdrabatt. Jag föreslår att vi träffas ganska snart igen, före innan alla försvinner på semester, och diskuterar vidare. Vad säger ni?

En rak höger

En gammal goding

Allseende ögon

Nu är det dags för kafferast. Ute skiner solen så fint. Kanske tar jag en runda i skogen i stället för att måla väggarna. Får fundera en stund. 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2011-05-22 15:44 | Läst 3911 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Jag har ett svartbygge i mitt sovrum

När jag kom hem i dag upptäckte jag skräp på fönsterbrädan i mitt sovrum. Jag kunde inte förstå vad det var eftersom jag städade för bara några dagar sedan. Efter ett tags funderande höjde jag blicken och vad ser jag? En getingbilla hängande i min gardinkappa!! Det bygget är helt olovandes kan jag lova och det måste ha gått fort. För det mesta har jag fönstret på glänt så det är förmodligen den vägen getingarna har kommit in. De har ju bråda tider nu. Bon ska byggas och ägg ska läggas. Bon kan de tydligen bygga lite var som helst men jag vill inte ha en getingfamilj i mitt sovrum. Inte någon annanstans hemma heller för den delen.

Jag är djurvän och dödar absolut inget djur om jag inte tvingas till det. Går jag på en myrstig försöker jag i möjligaste mån undvika att trampa på myrorna. För mig handlar det om respekt för livet. Det har inget alls med religion att göra utan handlar om livet självt. Gynnsamma omständigheter gjorde att liv en gång uppstod på den här planeten. Livets utveckling till allt mer komplicerade former är en fascinerande berättelse. Allt det här tänkte jag naturligtvis på när jag kom hem. Men så var det den där stora getingen som for omkring bakom gardinkappan. Jag försökte schasa ut den genom fönsterspringan men den var inte det minsta samarbetsvillig och så gick det som det gick. Den fick sluta sina dagar i mitt sovrum. 

Getingbillan tänker jag suga in i dammsugaren och omedelbart därefter slänga dammsugarpåsen i soporna. Gardinkappan får jag tvätta för att få bort alla rester från billan. Sedan får jag hoppas att getingarna söker husrum någon annanstans.

Det här var den syn som mötte mig när jag kom hem i dag

En getingbilla hänger i gardinkappan i mitt sovrum

Kan det ha varit drottningen som mötte döden i mitt sovrum?

Jag vill fortsätta ha mitt sovrumsfönster på glänt. Dels för att få in frisk luft, dels för att få in koltrastens sköna sång. Men jag vill definitivt inte få in några fler svartbyggare!

På återseende

/Torbjörn

Postat 2011-05-16 17:10 | Läst 6583 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Först Bernauer Strasse och sedan Olympiastadion i Berlin

Klockan är halvåtta och vi går ned för att äta frukost.

På tavlan står det att temperaturen kommer att stiga till 38 grader under helgen. I dag är det lördag så helgen är här och vi vet vad vi har att förvänta oss. I natt hade vi 33-34 grader på hotellrummet så någon uppvärmning inför dagens utflykter behövs inte.

Efter frukosten åker vi till Bernauer Strasse. Här visas med all önskvärd tydlighet hur vidrigt det var att leva i den av muren delade staden Berlin. Muren finns kvar liksom dödskorridoren där många människor sköts ihjäl i sina försök att fly över till den västra sidan. Ett minnesmonument med porträtt på dödade människor gör ett mycket starkt intryck på oss. Bland de dödade finns också barn.

Vakttornen ger associationer till älgpass men här sköt man inga älgar utan oskyldiga människor. Vi besöker Försoningskyrkan, eller rättare sagt den nybyggda Försoningskyrkan, som ligger där som ett gigantiskt luftfilter mitt i rågåkern.

Den ursprungliga, gamla, sprängdes av DDR 1985 för att den stod för nära muren. Fast egentligen var det ju tvärtom, men muren gick inte att spränga 1985. Fyra år senare hade det däremot gått bra.

Vi går in i kyrkan och ser oss omkring. Föremål från den sprängda kyrkan finns här som en del av inredningen. Det känns väldigt depraverande att vandra omkring här. Vi tar en spårvagn till Mauerpark för att där besöka loppmarknaden.

Den är tyvärr stängd så vi hoppar på spårvagnen igen och åker långt in i det forna Östberlin. Vi promenerar runt bland de slitna husen men värmen är besvärande.

Vi åker till Alexanderplatz och doppar fötterna i Neptunbrunnen. Sicken värme!

Efter att ha kylt ned oss ett tag, jag försöker t o m få svalka bredvid en sval skönhet, tar vi så U-bahn till Berlins olympiastadion. Stadion har en "egen" station. 

Olympiastadion är en fantastisk byggnad. I anslutning till olympiastadion ligger simstadion och ryttarstadion. När man står här och blickar ut över arenan kan man känna historiens vingslag svepa över axlarna. Här arrangerades Olympiska spelen 1936 som var tänkt att bli en triumf för Adolf Hitler. Här skulle den ariska rasens överlägsenhet slutgiltigt bevisas. Vad är det som händer? Jo, en färgad kille från USA, Jesse Owens, spöar skiten ur dem alla!  Tyvärr tog inte Hitler och Himmler lärdom utan fortsatte mot katastrofen.

På återseende

/Torbjörn

PS

Fler bilder kan ses här:

Olympiastadion i Berlin

Postat 2011-05-09 15:55 | Läst 6066 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Het dag i Berlin

Inte blev det särskilt många timmars sömn den här natten heller. Vi är i Berlin och bor på ett gammalt hotell som ligger vid Potsdamer Strasse någon kilometer från Potsdamer Platz. Den här dagen besöker vi Tekniska Museet. Här finns otroligt mycket att titta på. Flygplan, raketer, båtar, u-båtar......Det är ganska svalt här så vi går runt länge. Efter rundvandringen går vi över Landwehrkanal till Anhalter Bahnhof och därifrån åker vi U-Bahn till Potsdamer Platz där vi byter till Wittenbergplatz. Nu är vi rejält hungriga och stannar till vid en italiensk restaurang där vi tar en pizza.

Hans väntar ivrigt på att pizzan ska bli klar

Jag slappar i den 35-gradiga värmen

Efter pizzan går vi till Museet för fotografi som förvaltas av stiftelsen Helmut Newton. Helmut Newton var ju känd för sina mycket erotiska bilder och på museet vimlar det av dem. Många kraftigt uppförstorade. Jag tar några bilder när plötsligt en vakt uppenbarar sig. Varifrån? Helt plötsligt står han där bara. Han ber mig vänligt, men bestämt, att sluta fotografera. Dessutom ber han mig att rensa minneskortet. Tagen på bar gärning alltså. Nåja, det finns böcker med hans bilder att köpa. Vi vandrar runt ett par timmar här för det finns otroligt mycket att se. Förutom fotografier visas också alla kameror Newton använde. Tänka sig att han bl a använde en Pentax Spotmatic!

Vi är sugna igen och beger oss till ett Dunkin' Donuts där vi dricker kaffe och tar en munk. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ligger inte så långt härifrån så vi går dit för att få lite svalka. Den under andra världskriget sönderbombade kyrkan är en stor turistattraktion och vi får trängas med massor av turister. I den välbevarade ruinen finns väldigt vackra vägg- och takmålningar.

Många av målningarna uppvisar skador från bombningarna under andra världskriget

Fast en del är helt oförstörda

Vi går ut, sätter oss ned och pustar ut i värmen. Då ringer Hans-Göran, en gemensam vän, och bjuder oss att komma på födelsedagskalas senare under sommaren. Hans syster fyller jämnt. Vi går in på Saturn, en jättestor mediaaffär, och kikar runt lite. Därefter går vi in på det makalösa KDW där vi letar oss fram till en bar och beställer Currywurst (vad annars?) och Sauerkraut. Ett gott öl sköljer ned det hela. Vi hjälper ett norskt resesällskap att beställa och sedan går vi därifrån. 

Man ska inte tro att man kan slinka in i någon buske för att pinka

Kvinnor vid vatten

Många söker svalka vid någon av Berlins många fontäner

Det börjar bli sent och vi tar U-bahn till Potsdamer Platz igen och promenerar till Check Point Charlie. Vi tänker göra en ballonguppstigning. Först pratar vi omkull en uniformerad vakt och lyckas få 25 % rabatt på biljettpriset och sedan far vi upp 150 meter i luften. Ballongen är förankrad i marken med en wire men det blåser häruppe och är ganska så skakigt men utsikten är makalös. 

Ballongen är förankrad i marken med en wire

Här kan man hyra en Trabant om man har lust

Man har fin utsikt över stan häruppe

Fast det blåser och ballongen skakar och rister

Checkpoint Charlie

Efter ballongfärden tar vi en glass och vandrar hem till hotellet. Ännu en varm natt väntar oss med ca 32 grader på rummet. Gammalt hotell, ingen luftkonditionering och livlig trafik på gatan nedanför. Men vi har ju semester så varför klaga.

 

På återseende

/Torbjörn

 


Postat 2011-05-02 06:29 | Läst 4361 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera