Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Skördetid

Höst betyder inte bara att sommaren är över, det betyder också skördetid. Nu ska resultatet av vårens och sommarens vedermödor skördas och lagras för vinterns behov. Boskap ska slaktas och köttet saltas eller torkas. Först när slakt och skördearbete var avslutat kunde statarna, som fanns vid de större gårdarna, flytta till annat ställe. Det ettåriga kontraktet löpte ut sista veckan i oktober, den s k slankveckan. Statarna flyttade ofta och många levde ett väldigt eländigt liv...

Ja, så här var det förr på landsbygden när marknaden i mångt och mycket utgjordes av lokalt producerade produkter. Städerna hade sitt omland som försåg invånarna med livsmedel. Sedan gick det fort undan. Produktionen industrialiserades, jordbruk slogs samman till större enheter och marknaderna växte. Livsmedel importerades i allt större mängd och så har det fortsatt.

Nuförtiden märker man knappt att det är skördetid. Apelsiner, bananer och tomater t ex kan köpas året om. Så var det inte när jag var liten. Apelsinerna brukade komma strax innan jul och inte var det så vanligt att man kunde köpa tomater på vintern.

Skördetid 1

Skördetid 2

Skördetid 3

Skördetid 4

Det är en fröjd för ögat att gå omkring på marknaderna och titta och lukta på de nyskördade frukterna och grönsakerna. Vilken färgprakt och vilka fantastiska former. När jag för en tid sedan besökte marknaden vid Ulva kvarn kunde jag inte låta bli att köpa den jättestora kålrabbin på den andra bilden. Jag skar upp den i mindre bitar innan den kokades. Det går också bra att woka bitarna i stekpannan. Smaken är behagligt mild. Vi odlade kålrabbi förut när vi hade odlingslott.

Alla de här bilderna är analoga. Den sista är tagen med Rolleiflex och en gammal Kodak diafilm. Jag har beskurit för att få alla bilder i samma format. De övriga tre är fotograferade med Minolta Dynax 7, Minolta 50/1,7 och en två år för gammal Fuji färgfilm. Kanske har filmerna sett sina bästa dagar och jag har ökat mättnaden och kontrasten en aning.

Nu är det kaffe. Senare i kväll konsert med Janna Schaffer och Jojje Wadenius.

På återseende

Torbjörn

Postat 2013-10-09 15:50 | Läst 4669 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera