Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Summarn kummar

Summarn kummar me sol kummar yvar hällmark u stain,
yvar förfädas bain, yvar martall yvar ain.
Yvar maurar u mack, leiksum yvar pinnsvein u rack.
Skeinar soli igen pa ladingen.

Summarn de är när soli kummar yvar Austargarn,
summar de är när brimsar brummar u myggar bleair me ban.
Summar de är när Palme gåimar si pa norr nånstans.
Visst skudd de vare trist skudd de var um summarn inte fanns.

Summarn kummar …

Vackat kan vare mosse på en gammel sprucken stain,
vackat kan var u hald si bei fast bärgningi är klain.
Vackat kan vare sånt som kalles fäult nån annenstans.
Visst skudd de vare trist skudd de va um Gotland inte fanns.

Summarn kummar …

Summarn kummar, Gotlands inofficiella "nationalsång"

 

Hav tröst. Om några månader är den här igen – sommaren!

 

Bilderna kommer från Sandhammaren i Skåne. En underbar strand.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2010-11-30 21:59 | Läst 5107 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

På spaning

Just nu känns det lite grand som på spaning efter den tid som flytt. Bredbandet har inte varit så brett på sista tiden utan en bättre passande beteckning har kanske varit smalbandet ;-). Det har m a o varit näst intill omöjligt att surfa in på Fotosidan och andra ställen på flera dagar. Vems felet är vet jag inte. Comhems eller vår brf? Kanske bådas. Det har i alla fall varit krångel i stort sett hela hösten. Jag misstänker att föreningens något åldersstigna utrustning inte klarar av dagens intensiva trafik. Jag spanar för närvarande av vad som hänt under den gångna veckan.

 

På spaning

På spaning efter tricks

 

På spaning efter presumtiva väljare

 

Det är ganska kul att spana av sin omgivning. Med kameran beredd naturligtvis.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2010-11-26 15:58 | Läst 3510 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kanonfotografen i Eskilstuna

På försommaren 1980 följde jag med Fredriks förskoleklass till Eskilstuna djurpark. Utanför djurparken stod en fotograf av den gamla stammen. Han hade en kamera med framkallningskammare. Jag bad att han skulle ta en bild på Fredrik, kanske mest för att se hur han gjorde. Först tog han en bild ungefär som vanligt. Han använde fjärrutlösare och tiden var relativt lång. Sedan stack han in armarna i lådan och grejade en stund. Hela tiden grymtande. Han kollade aldrig på klockan utan jag tror att han använde grymtandet för att hålla tiden.

Efter ett tag tog han ut en liten plåtskål och i den låg en negativ bild på fotopapper. Han torkade av negativet helt hastigt och satte det i en ställning som hängde ned framtill på lådan. Därefter fällde han upp ställningen så den kom mitt framför objektivet. Han fotograferade av den negativa bilden och sedan började han rota i lådan igen medan han hela tiden återigen grymtade. Efter ett tag var han klar och ut kom den färdiga bilden som han sköljde i lite vatten innan han räckte över den till mig. Tyvärr kan jag inte visa bilden här för jag kan inte hitta den men den finns någonstans i mina gömmor.

 

Kanonfotografen i aktion

 

Ja, så kunde det gå till så sent som 1980.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2010-11-22 00:09 | Läst 4490 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Livet passerar revy medan oljan håller på att ta slut

En del av min militärtjänstgöring gjorde jag på S3 i Boden vintern 1970-71. Min kompanichef var Björn Hernefelt som långt senare blev känd för hela svenska folket genom sitt deltagande i Robinson. Björn var en mycket bra kompanichef. Lågmäld, trevlig och intresserad av oss värnpliktiga.

Dags för lite skidåkning

En dag skulle vi åka 15 km skidor med arméns rejäla, men ack så tunga, träskidor. På vårt kompani fanns två killar från Skåne. Ingen av dem hade någonsin åkt skidor. När Björn fick reda på detta så sade han till dem att de inte behövde åka utan kunde få göra någonting annat i stället.

Edman

Om jag minns rätt så valde den ena killen det senare medan den andre, Nilsson, valde att åka skidor. Efter ett par timmar var alla i mål. Alla utom Nilsson.

Gällman

Vi väntade en bra stund på honom och det började att mörkna. Då utsåg Björn några "frivilliga", däribland jag, som skulle åka Nilsson till mötes. Björn befarade att han hade åkt omkull och kanske brutit benet eller något i den stilen. Vi fick åka väldigt långt innan vi till slut fick syn på en lång smal gestalt som vinglade fram i spåret.

Nordin

Utan tvekan var det Nilsson. Oroligt frågade vi honom vad som hade hänt. "Det har inte hänt någonting", svarade han.

Nyberg

Först då förstod vi att första gången man åker skidor går det väldigt, väldigt långsamt och det var precis vad det hade gjort för honom. Vi tog honom på släp och fick till slut hem honom innan det blev beckmörkt...

Olofsson

Och oljan? Ja, den håller på att ta slut. Experterna tvistar om när "Oil Peak", dvs den tidpunkt när oljeproduktionen når sitt maximum för att sedan falla, kommer att inträffa.

Ohlsson

Om tre år, fem år eller har vi kanske redan passerat Oil Peak? Många ekonomer befarar att priset för ett fat råolja inom några år kommer att stiga med 300%, och på sikt med ännu mer, och det får naturligtvis till följd att tillväxten kommer att plana ut för att därefter sjunka.

Sjöstrand

Vad säger våra politiker om läget? Ingenting. Vad gör våra politiker åt saken? Ingenting. Nej, i stället bygger hela deras politik på att tillväxten fortsätter att öka. I all oändlighet.

Wiklund

Det gäller alla politiska partier. Det behövs en helt ny politik för att hantera den här svåra frågan och jag tror inte att de politiska partierna, och de politiker, vi har i dag klarar den uppgiften...

 

Den här filmen framkallade jag på S3, eller möjligen I19. I alla fall fanns där ett ganska fint mörkrum. Problemet var bara det att sandfiltret var trasigt så den här filmen blev mer eller mindre blästrad vid sköljningen.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2010-11-18 20:51 | Läst 4709 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mitt första Zeiss-objektiv

Så har även jag skaffat mig ett Zeiss-objektiv. Ett Flektogon 2.4/35 mm med s k M42-gänga inköpt på e-Bay. Den här varianten har beteckningen "electric" vilket betyder att det stödjer både manuell bländare och bländarautomatik. Jag antar att det senare enbart gäller när man använder det på en Practikakamera. Enligt säljaren ska det passa till Pentax Spotmatic men det gör det inte för objektivet går för långt in och stöter mot spegeln. Jag har testat det med en adapter på min Minolta Dynax 7 och det fungerar bra. Naturligtvis är det helt manuellt som gäller. Adaptern ger fokusindikering men exponeringsvärdena stämmer inte riktigt. Med TMAX 400 fick jag bländare 2.8 och 1/45 sek medan jag med min digitalkamera Sony A850, vid mosvarande bländare, fick 1/320 sek. Underexponerar jag 2-3 steg borde det fungera. Ska testa det när ljuset blir bättre. Då ska jag också testa att blända ned ordentligt. Den här filmen har jag underframkallat (XTOL) en aning. Tiden är förkortad från 9 min till 7:30 min.

Några testbilder från Hötorget

 

Nedan en bild tagen samma dag med Sony A850, 2.8/28-75, bländare 4

Ballongjakt

 

Zeiss Flektogon 2.4/35 är mycket välbyggt och bildkvalitén är vad jag hittills kunnat se av hög klass. Det ska bli intressant att testa det under mer gynnsamma yttre betingelser.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2010-11-15 16:24 | Läst 3960 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa