Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Lite snack om det analoga

Som kanske framgått av min blogg har jag till viss del återvänt till den analoga fotografin. Det betyder inte att jag lagt av med att fotografera digitalt. Jag ser det i stället som att jag breddat min fotografiska repertoar. På köpet har lusten att fotografera fått sig ett uppsving. Jag använder Pentax Spotmatic F till småbild och Yashica-Mat 124 G samt en gammal Rolleiflex till mellanformat. Jag har också en Mamiya 645 som jag luftar ibland. Till Spotmaticen har jag f n två normalobjektiv. En Fujinon 1.8/55 mm och ett SMC Takumar likaledes 1.8/55 mm. Jag vet inte vilket jag föredrar. Takumaren är anpassad till Spotmatic F så den jobbar snabbare. En förutsättning för att den analoga fotografin ska fungera för mig är givetvis att kameran ska vara lättarbetad och optiken relativt ljusstark. Jag har en gammal Super Takumar vidvinkel 3.5/35 mm som är skarp och fin men jag har svårt att ställa in skärpan i vissa lägen. Den har blivit "för mörk" för mig tror jag. Spotmaticen är mycket lättarbetad, ganska så liten och gediget byggd.

Har tittat på ett flertal Zeiss Flektogon 2.4/35 mm på eBay men har inte bestämt mig för köp än. Det skulle vara intressant att höra om någon av läsarna har erfarenhet av just det objektivet. Eftersom jag inte längre använder mörkrum längre så är naturligtvis en bra skanner också en förutsättning för att den analoga fotografin ska fungera och vara rolig. Rådet till de som tänker börja med analog fotografering är alltså att satsa på en erkänt bra skanner och ett bra skannerprogram. Själv har jag nyligen köpt en Epson V750 som jag är mycket nöjd med. Programmet som följer med, Silverfast Ai, är det bästa skannerprogram jag hittills har använt. VueScan är också bra men jag tycker att Silverfast är lite vassare.

Jag kan inte säga att jag är någon expert på svartvit film men jag använder Fuji Acros 100 ISO och Kodaks T-Max filmer. Den förstnämnda har nog blivit något av en favorit i sommar.

Här kommer lite bilder från i helgen när jag tog en runda på Stockholms gator och torg:

Vänskap

Vänskap

På huk

På huk

Vid ståndet

Vid ståndet

Mannen i trappan

Mannen i trappan

 

Allt fotograferat med Pentax Spotmatic F, Fujinon 1.8/55 mm och T-Max 400

 

Nej, nu är det dags för sängen så att man orkar knata upp till Ellens i morgon eftermiddag. Höstterminen startar.

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Postat 2010-09-08 00:41 | Läst 2104 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Välkommen till familjen

Kunde inte hålla fingrarna från en Pentax Spotmatic F på Tradera häromdagen. Med ett SMC Takumar 1.8/55 gick det för 645 kronor. Säljaren bor i Uppsala så jag åkte själv in och hämtade kameran i dag. Tidigare köpte jag en svart Spotmatic F på eBay så familjen har fått tillökning. Det här är en kromvariant och förrförre ägarens personnummer finns inristat. Visst är ekipaget gammalt och väl använt men allt fungerar som det ska. Spotmatic F mäter vid full bländaröppning med vissa särskilt anpassade objektiv. SMC Takumar 1.8/55 är just ett sådant. Du behöver inte krångla med att sätta på mätningen för den är igång hela tiden och du har hela tiden så ljus sökarbild som största bländaren medger. Det innebär att kameran blir väldigt snabbjobbad och smidig. Nackdelen är att den kanske drar mer ström om du inte sätter på objektivlocket mellan tagningarna.

Naturligtvis körde jag igenom en film för att se hur just den här kombinationen fungerade. Egentligen är jag på jakt efter ett SMC Takumar 1.4/50 men presterar det något ljussvagare, och något längre, normalobjektivet bra så nöjer jag nog mig med det. Filmen jag använde var Kodak T-Max 400 som framkallades i X-tol.

Här kommer några testbilder:

Parkbänken

Glasigloon

Slipen

Ledstång

 

Vad tycker ni? Själv tycker jag att grejerna fungerar väldigt bra ihop men jag ska naturligtvis fortsätta att testa.

 

På återseende

Torbjörn

 

 

Postat 2010-09-05 22:54 | Läst 1883 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Duvan var inte till salu

För några dagar sedan var jag till Macoteket i Stockholm för att köpa mer internminne till min dator. Naturligtvis blev det en runda på stan när jag alla fall var där. Jag hade också tänkt mig att köpa lite svartvit film. Återkommer till det senare senare (?). I alla fall så kom jag släntrande längs Kungsgatan när jag upptäckte en liten folksamling utanför ett skyltfönster. Min nyfikenhet förde mig dit och där stod några ungdomar och fotograferade något som befann sig i skyltfönstret. Jag tittade närmare och såg en stackars duva springande mellan skyltdockorna i skyltfönstret.

Skoaffären hade entrédörren öppen och duvan hade knallat in för att se om det fanns något matnyttigt därinne. Hon hamnade till slut i skyltfönstret och kunde inte hitta ut. Folk på gatan gjorde allt för att uppmärksamma personalen i butiken på duvans prekära situation. Duvan vankade av och an i skyltfönstret medan hon väntade på att bli upptäckt av personalen och återbördad till kompisarna på Hötorget ett par kvarter bort.

En duva i skyltfönstret. Jag går närmare för att se om jag kan tolka hennes tankar om den situation hon hamnat i

Här har man kilat fram och tillbaka som en tätting i gott och väl en kvart

Kan ni inte visa mig fågelvägen till Hötorget

Mitt tålamod börjar ta slut

Oh, en fotograf! Jag blir alltid så förlägen i sådana här situationer

Undrar om flocken har börjat söka efter mig

Du, för resten, jag känner igen dig. Brukar inte du hänga på Hötorget va'

Om du ska dit kan du väl tipsa mina kompisar om att jag är här. De brukar sitta på Orfeusgruppen. Jag drar mig tillbaka och vilar lite under tiden

Duvans öde vet jag inget om. Jag hade ärenden att utföra i en näraliggande butik och skulle sedan göra en sväng upp till söders höjder. Jag passerade Hötorget och kollade extra noga om det satt några duvor på Orfeusgruppen men där var tomt förutom några kajor som plirade nyfiket på mig.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Postat 2010-09-01 21:17 | Läst 2613 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera