Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En god cigarr

– Hur blir det med cigarren? Ska den också vara med?

Den mycket trevlige mannen sitter på Skeppsbron och solar sig. I handen har han en stor cigarr som han synbarligen njuter av i fulla drag. På min fråga om jag får ta några porträtt är det cigarren som bekymrar honom mest.

– Det är klart att cigarren ska vara med, svarar jag honom.

Jag får det intrycket att han firar något men känner spontant att jag inte vill fråga. Vill han berätta så får han göra det, vill han inte är det naturligtvis också OK.

– Jag har köpt en ny kamera och håller på att testa den, säger jag som någon slags introduktion till själva fotograferandet.

– Jaha du, blir det bra om jag sitter så här, svarar mannen avslappnat.

Dagen innan hade jag köpt en Sony A77 med objektivet 16-50/2,8 SSM. Så här i början är det rätt så ovant att fotografera med den här typen av sökare som sitter i den här kameran. Ovant men definitivt inte svårt för sökaren är fantastiskt fin.

Jag vrider zoomen till 50 mm men det känns lite för kort för porträtt och jag får gå väldigt nära tycker jag. Efter några bilder är jag nöjd och önskar den trevlige mannen en fortsatt trevlig dag. Han önskar mig detsamma och så skiljs våra vägar åt.

Den här kameran verkar vara en väldigt god cigarr ;). Fokuseringen fungerar alldeles utmärkt, i alla fall med de objektiv jag testat. Snabb och exakt. Den inbyggda stabiliseringen blir som gräddan på moset och det är inte många bilder hittills som blivit oskarpa. På FS är det annars rätt så vanligt med bilder som lider av skakningsoskärpa. Jag gillar verkligen att ljuset har återvänt och en del av det får gärna flöda in i mina kameror.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-03-24 11:26 | Läst 2695 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kvällsturen

Kvällsturen kräver noggranna förberedelser och allt ska stämma.

Åh, äntligen är jag på väg

Rött ljus förstås

Det här breda strecket passar bra att ha fötterna på

Yippiee, mot solnedgången!

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-03-22 18:19 | Läst 2527 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Går det bra med en gammal kärring?

– Går det bra med en gammal kärring, frågade kvinnan i det hon böjde sig fram över min ena axel.

– Eh...ja, det går alldeles utmärkt svarade jag, något överrumplad.

Jag promenerade Götgatan söderut och hade precis passerat Medborgarplatsen när kvinnan hann upp mig och undrade vem jag skulle fotografera. Hon såg fotoväskan, som jag för ovanlighets skull hade med mig, och kameran som jag hade om halsen. Jag förklarade att jag inte skulle fotografera någon särskild person och att jag mycket väl kunde ta några bilder på henne. Hon gjorde några poser och jag hann ta tre bilder innan hon försvann in i folkmassan som fyllde trottoaren. Jag tittade upp för att se vart hon tog vägen men hon var som uppslukad. Lite besviken och något omtumlad gick jag vidare. De jag fotograferar brukar få mitt visitkort men här hann jag inte med i svängarna. Det går tydligen inte att ha dem i innerfickan längre.

Jag hoppas att det korta mötet satte lite piff på den grå vardagen för henne. För mig kändes det i alla fall bra när jag fortsatte Götgatan fram, förundrad över vad verkligheten kan bjuda på.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-03-21 22:13 | Läst 3269 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Omsättning av lagret

Jag är tillbaka på ruta ett. Efter att ha fotograferat med en s k fullformatskamera några år är jag tillbaka i APS-C formatet igen. Jag har i dag köpt en Sony A77 med zoomen SSM 2,8/16-50 mm. Min Sony A850 kommer jag att sälja för jag tycker inte att jag utnyttjar potentialen fullt ut. A77 fyller säkert alla mina behov vad gäller kvalitet och mångsidighet. Det tråkiga med A850 är att man inte kan använda gamla objektiv med andra fattningar. Kameran fungerar nämligen inte med adapters. A850 är annars en helt underbar kamera med enastående bildkvalitet.

A77 har ingen traditionell sökare med prisma och spegel utan använder sig av den senaste tekniken med »translucent-teknik« som bygger på en halvt genomskinlig spegel och en mycket högupplöst OLED-sökare. Lite ovant är det att använda den här nya tekniken men jämfört med traditionella kameror i APS-C format är sökaren stor och innehåller mycket användbar information. Nog med tekniksnack nu.

Den här kameran är en riktig "het potatis" och inte lätt att få tag i men Fotokungen på Kocksgatan hade några på lager så dit ställde jag mina steg i dag. Testade naturligtvis kameran på hemvägen och märkte inte förrän jag kom till centralstationen att den var inställd på "JPEG-fine" ;). Exalterad kan man tydligen bli även i vuxen ålder ;). Autofokusen med den här optiken är ruggigt snabb och ibland undrar man om bilden verkligen blev tagen. Här är mina första bilder, rakt ut från kameran. Vädret var grått och tråkigt men man kan inte få allt.

Naturligtvis frågade jag om lov innan jag fotograferade den kvinnliga högvakten

Det här kommer fortsättningsvis att bli roligt ;).

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-03-20 20:23 | Läst 3614 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

What A Difference A Day Makes

Tänk vad vädret kan skifta. Ena dagen är det solsken och folk sitter ute i värmen. Mindre än ett dygn senare är scenen en helt annan. Yrsnö och kraftiga vindar dram fram genom stadens gator och prång och människorna hukar i den kraftiga vinden och skyndar att uträtta sina ärenden. Med blåfrusna händer drar jag genom staden på väg från jobbet till tåget med min Sony Nex 5 N. I dag får den visa vad den går för.

Söndag

Uppsala har kanske inte så mycket att bjuda på vad gäller naturscenerier men årummet finns där...

...liksom Upplandsmuseet, den f d gamla kvarnen

Måndag

Sådana här snabba väderväxlingar är vanliga den här årstiden och förknippas kanske mest med månaden april. Har vi fått aprilväder redan i mars? Kanske är det så.

Som avslutning lyssnar vi förstås på den här härliga inspelningen med Dinah Washington.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-03-20 09:36 | Läst 2746 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa