Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vespaförare körde huvudlöst kring på Stockholms gator

Här kör han över Djurgårdsbron

Ruggigt, eller hur?

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-05-20 11:55 | Läst 2688 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Den fotografiska resan. Huvudfåra eller biflöde?

Just nu råder ett visst mått av förvirring och vilsenhet. Det gäller mitt fotograferande. Var hör jag egentligen hemma? När jag går igenom mina bilder spretar det åt många håll. Det är natur (inkl makro), landskap, porträtt, gatufoto, sport, ödehus och en stor klump som kan sammanfattas med "dokumentärt". Fotograferingen känns som en ständigt pågående resa med motiv som rusar förbi. Kanske är det dags att kliva av, slå fast sina bopålar, så ett frö och hoppas att något starkt växer upp.

Skomakare, bli kvar vid din läst säger det gamla ordspråket. Men var har jag min läst? Eller är ordspråket bara ett uttryck för Jante? Stanna kvar, utvecklas inte. I alla fall är det eftertanke som råder för tillfället och jag vet inte vart det bär hän sedan. Det känns ändå att det finns områden som borde penetreras ytterligare och få fastare former och mer gedigna uttryck.

Jag kan också

Gatufoto? Fortsatt intresse finns. Huvudfåra eller starkt biflöde

Catrin

Porträtt? Det känns som om jag borde satsa mer här för det är både intressant och roligt. Kanske huvudfåra

Dokumentärt? Jag undrar ändå inte om det är här jag hör hemma...

... för samtiden och dess människor är nog det som intresserar mig mest. Är det inte också den här typen av bilder som vi helst vill titta på i framtiden?  Här är nog huvudfåran

Sport? Kul att fotografera och visst är det roligt att se Marta snurra upp ett försvar men den här typen av fotografering kräver ofta långa, ljusstarka zoomar och då blir det väldigt dyrt

Men visst kan man vid sportfotografering ibland få roliga bilder. Troligt biflöde

Makro? Finns det skönare avkoppling än att till koltrastens sång titta på en naturfilm i kamerans sökare eller på skärmen? Fortsatt intresse finns men får nog ses mer som ett biflöde

Ödehus? Intressant när man väl stöter på dem. Det kräver dock ett aktivt, ständigt sökande som i stort sett stjäl tid från allting annat. Fortsatt biflöde troligast

Landskap? Borde kanske utvecklas mer? Starkt biflöde


Ja, så här pågår diskussionen med mig själv. Helt klart finns det bilder som för mig betyder mer än andra. Jag kan både charmas och imponeras av vackra makrobilder och de ger ofta en snabb och intensiv upplevelse men kanske inte så långvarig. Som en lättsmält pastill ungefär. Det hindrar inte att jag är full av beundran för de många skickliga utövarna här på FS och jag finner själv ganska stort nöje i att utforska det stora i det lilla. Trots allt föredrar jag nog bilder som ger en längre mättnadskänsla, som man ofta återvänder till, och som nästan alltid innehåller människor i olika situationer.

Uppsala Fotografiska Sällskap arrangerar, liksom i fjol, Uppsala Fotofestival. I år äger den rum 23–26 augusti och har "rörelse" som tema. Inför festivalen genomförs ett förspel nu på lördag den 19 maj vid Gränby centrum i Uppsala kl 10–18. Vi kommer bl a att erbjuda porträttfotografering för de som besöker vårt tält och jag kommer att ha mitt pass kl 14–17. Ni som har vägarna förbi, stanna till och gör oss ett besök.

På återseende

/Torbjörn







Postat 2012-05-18 12:00 | Läst 4608 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Langen går...inte så bra

I helgen var det cykeltävlingar i Uppsala, Skandis Bike Weekend 2012. På lördagen kördes 104th Scandinavian Race i en 13 km-slinga runt Uppsala, totalt 20 mil, med målgång nedanför slottet. Det blev svensk seger genom Uppsalabon Jonas Ahlstrand, som vann före stallkompisarna Michael Olsson och Edwin Wilson. Alla tre kör för Team Cykel City.

Under cykeltävlingar är det oerhört viktigt att de tävlande får i sig vätska och näring. När det medhavda förrådet tar slut måste lagledningen se till att langningen efter sträckan fungerar.

Ibland fungerar det inte så bra...

Fyra bilder tagna och flaskan svävar hela tiden i luften. Har man en kamera med snabb serietagning är sådana här bilder möjliga att ta. Överhuvudtaget är det trevligt med en kamera som klarar av de allra flesta fotosituationer man kan hamna i.

Jycken övervakade så att inget otillåtet hamnade i flaskorna

Det var en ny erfarenhet för mig att fotografera snabba händelseförlopp med snabb serietagning. Min Sony A77 fungerade alldeles utmärkt och jag använde både sökaren och skärmen (i nedfällt läge). Objektivet jag använde var Sony 16-50/2,8 SSM. Eftersom jag hade känning av ryggskott och inte kunde böja mig särskilt mycket var den nedfällda LCD-skärmen väldigt användbar och jag kunde få en lämpligt låg bildvinkel.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-05-15 15:51 | Läst 2764 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rainy day women # 12 & 35 + några till

"Well, they’ll stone ya when you’re trying to be so good
They’ll stone ya just a-like they said they would
They’ll stone ya when you’re tryin’ to go home

Then they’ll stone ya when you’re there all alone
But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned

Well, they’ll stone ya when you’re walkin’ ’long the street
They’ll stone ya when you’re tryin’ to keep your seat
They’ll stone ya when you’re walkin’ on the floor

They’ll stone ya when you’re walkin’ to the door
But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned

They’ll stone ya when you’re at the breakfast table
They’ll stone ya when you are young and able
They’ll stone ya when you’re tryin’ to make a buck

They’ll stone ya and then they’ll say, “good luck”
Tell ya what, I would not feel so all alone
Everybody must get stoned

Well, they’ll stone you and say that it’s the end
Then they’ll stone you and then they’ll come back again
They’ll stone you when you’re riding in your car

They’ll stone you when you’re playing your guitar
Yes, but I would not feel so all alone
Everybody must get stoned

Well, they’ll stone you when you walk all alone
They’ll stone you when you are walking home
They’ll stone you and then say you are brave

They’ll stone you when you are set down in your grave
But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned"

Bob Dylan/ Blonde On Blonde

En regnig eftermiddag och kväll i Stockholm tillsammans med en vän fick mig att tänka på Bob Dylans suveräna låt. Bilder och musik korsbefruktar varandra med lätthet och det ena ger det andra.

I helgen blir det bevakning av cykeltävlingar i Uppsala. På lördag går 104TH SCANDINAVIAN RACE (tidigare Skandisloppet). Det har arrangerats varje år sedan 1909 av Uppsala Cykelklubb. På söndag blir det sedan ett varvlopp inne i staden där man bl a trampar upp för Carolinabacken 30 gånger!

Mer om tävlingarna kan läsas här.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-05-11 19:02 | Läst 2387 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ge dig en kvart om dagen

Jag har så gott som alltid en kamera med mig när jag går ut. De dagar jag arbetar brukar jag ha Nex 5N med mig i axelväskan och det blir lite bilder tagna på vägen till och från arbetet. Ibland går jag en extra runda på stan men oftast tar jag nästa tåg hem. Jag ser till att jag har ca en halvtimme på mig att promenera till Resecentrum. En promenad som normalt tar en kvart. Jag ger mig själv alltså minst en kvart om dagen för att ta lite bilder längs min promenadväg.

I kvarteren kring universitetshuset och domkyrkan rör det sig alltid folk, liksom vid Resecentrum. Svårigheten ligger i att variera sig när man ofta tar bilder från samma ställen. Ja, så här kan en kvart gestalta sig en helt vanlig dag.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-05-05 15:51 | Läst 2481 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera