Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

I takt med tiden

Det är inte lätt att vara i takt med tiden. Nu är det dessutom kanske svårare än någonsin. Är man för sin utkomst beroende av att vara i takt med tiden är det naturligtvis en överlevnadsfråga. Som för bonden en gång i tiden när han investerade i både traktor och skördetröska och hästen fick gå till slakt. Hade han inte gjort det hade han haft svårt att överleva. För min egen del behöver jag inte vara i takt med tiden så där extremt. För min utkomst det vill säga. Naturligtvis måste jag hänga med och uppdatera mig så att jag klarar av mitt arbete men det är ju ett kontinuerligt arbete som pågått hela arbetslivet och som kanske inte kan liknas vid bondens situation. 

Privat är det naturligtvis helt frivilligt att vara i takt med tiden. Eller? Det kan diskuteras. Det kanske inte (längre) är någon skillnad? Vi tror kanske att arbetslivet är ett "liv" och det privata ett annat? Nej, livet är ju inte tudelat och man får nog försöka att vara i takt med tiden så gott det går även privat. Jag behöver bara nämna företag och myndigheters allt intensivare datorisering som pågått under flera år, utan att vi kanske tänkt på det. I dag utför vi massor av ärenden med hjälp av datorn. Ändå finns det människor i dag som inte har egen dator och tillgången ute i våra skolor lär vara katastrofalt dålig. I otakt med tiden alltså.

Hur kan det ha blivit så här? Varför väljer somliga att stå utanför? Varför har inte våra politiker sett till att lärare och elever går i takt med tiden? Vad är det för barriärer som dessa personer måste klättra över för att komma i takt med tiden? Jag erinrar mig i sammanhanget en lärare på min förra arbetsplats som vägrade att använda datorn i sitt arbete utan knackade oförtrutet vidare på sin gamla Facit. Han var den ende på arbetsplatsen som gick i otakt. Så en dag visade en tekniker honom vad han kunde göra med sin dator. Barriären var plötsligt nedriven och han blev en entusiastisk datoranvändare och i takt med tiden.

Fast ibland undrar jag om jag är så vidare i takt med tiden. Jag har ingen smartphone, ingen iPad, inte ens en MP3-spelare och när jag öppnar min datortidning upptäcker jag massor med "vita fläckar på kartan". Outforskat och oprövat. Appar har jag inga. Eller kan någon kanske ha gömt sig i datorn utan min vetskap? Kanske t o m i min moderna kamera? Jag har bett min yngste son att uppdatera mig om det senaste inför eventuella nyinköp och "inrättning i ledet". Han verkar tveka inför uppgiften. Kanske har han skådat den enorma barriär som måste passeras? Kanske har han glömt? Själv hoppas jag på det senare :).

#2732586

#2732587

#2732588

#2732595

#2732596

#2732590

#2732602

Bilderna ovan kommer från Smygehuk i Skåne. Fler finns att se i mitt album "Smygehuk". Sent en kväll i somras stannade jag till där och åt en laxrulle och drack ett glas öl på den ende uteservering som fortfarande hade öppet. Det blåste från havet och solen höll på att gå ned bakom mörka moln, som skvallrade om det oväder som tidigare under kvällen passerat förbi. Ljuset var mycket varmt och de sista solstrålarna värmde i vinden.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-09-01 12:59 | Läst 2394 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera