Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det digitala mörkrummet är nu komplett

Jag fick hem min nya fotoskrivare i dag. Det blev en Epson R3000. Sedan tidigare har jag en gammal HP- skrivare som egentligen enbart duger till att skriva ut vanliga dokument. Det ska bli skönt att kunna skriva ut själv och välja det papper man vill ha. Nu kommer en del att invända mot det för att det inte i alla fall är ekonomiskt. Så är det kanske men jag vill ha kontroll hela vägen och det är inte alltid man är nöjd med bilderna man får från diverse labb. Det här ska bli kul, och det är väl därför vi fotograferar – för att det är kul.

Jag ser det också som en form av arkivering.  Under den senaste tiden har jag fotograferat väldigt lite och har heller inta varit särskilt aktiv på FS med bilder, kommentarer och svar på kommentarer. Jag har varit så bildtrött att jag inte förmått att engagera mig helt enkelt. Bildtrötthet är ju en form av utbrändhet så det är vila från bilder som gäller och jag hoppas att de som känner sig "drabbad" av min ignorans har förståelse. Jag har i stället grävt i mitt arkiv, bestående av ett antal papperskassar, och sorterat in negativ i negativfickor och pärmar. Arkivet har jag grovsorterat för ett antal år sedan i dekader och det består uteslutande av negativ färgfilm förvarade i de kuvert som labben skickade dem i. Synd bara att man inte gjorde det här direkt när man fick bilderna.

Som jag nämnde ovan så är utskrivna bilder på hållbart papper bra arkiv för framför allt heldigitala bilder. Hårddiskar kraschar som bekant.

Ja, nu står den där på skrivbordet mellan den gamla HP-skrivaren och likaledes gamla skannern Epson 4870. Nu återstår uppackning och montering samt läsning av bruksanvisning och nedladdning av profiler för de papper jag köpt. Jag behöver också skaffa mig en ny skärmkalibrator.

Så med två skannrar, Reflecta RPS 7200 för småbild och Epson V750 för större format, relativt ny dator och så till sist ny fotoskrivare så är det digitala mörkrummet komplett (tror jag). Och det fungerar i dagsljus. Härligt!

På återseende

Torbjörn

Postat 2014-01-07 15:46 | Läst 3185 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera