Lite prylar, lite text och alltid bilder

Testa att dra spaken åt andra hållet!

När jag konverterar mina råfiler till svartvitt i Lightroom och Silver Efex brukar jag ge mig på reglaget Clariy (Klarhet i svenska versionen) och dra upp det för mer kontrast. För färgbilder tycker jag nästan alltid det blir bättre om man ökar på det värdet lite, och av slentrian gör jag så med nästan alla bilder. Affe (Johansson) tipsade dock om att det kan vara bra att dra just det reglaget till ett negativt värde när man ska göra om sina bilder till svartvitt (i Lightroom eller med en plugin som Silver Efex), för att få mjukare tonövergångar, så jag tyckte det borde testas.

Som vanligt utnyttdjade jag barn och husdjur för mitt lilla test, och jag måste nog hålla med Affe - det finns anledning till att det där reglaget går att dra till negativa värden också.

I färgbilder blir det lite vattenfärg och pastell över det hela när man drar ner reglaget, men när man sedan gör om bilderna till svartvitt händer det saker - tonomfånget ökar och bilderna får en helt annan karaktär än om man kör med det mer Petersenska stuket med hårda kontraster och mycket svärta.

Personligen gillar jag resultatet mycket och kommer garanterat använda det ofta. I de här bilderna har jag också lagt på en lätt sepiatoning då jag tycker svartvitt på skärm ofta blir för kallt.

Så, testa att dra spakarna åt andra hållet än vad du kanske gör vanligtvis - det kan bli bra :)

Inlagt 2014-06-05 19:47 | Läst 13474 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack för tipset. Jag antar att det kan tillämpas även på kvadrater.
ztenlund 2014-06-05 20:18
Idealet är att bilderna har proportionerna 3:2. Ju mer man avviker från detta idealmått, desto sämre blir effekten av denna typ av justering. På kvadrater blir nog effekten mycket begränsad! ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-06-05 20:22
Hehe, ja, det borde nog fungera trots Martins desinformation :)
Det händer att jag gör det när jag kör svartvitt, vilket i och för sig inte är så ofta. I höstas tog jag i lite också:
http://www.fotosidan.se/blogs/ztenlund/for-fargrikt-for-farglost-for-skarpt.htm
Dock minns jag inte vilket läge jag använde på rak arm, för Capture One har tre olika vid "Clarity"-reglaget, plus att det finns två reglage; ett som är själva "Clarity" och ett som heter "Structure". Jag kan ju se efter, men just för stunden är inte rätt burk igång. Just den här bilden är väl ett exempel på det jag har för mig Affe pratade om dessutom, eftersom det väl bland annat var det där med överblödning i filmen istället för tvära kanter som det kan bli digitalt kring ljuskällor.

Ett senare exempel är det här, fast där är det en ganska mild justering, och det var ju inte så mjuka kontraster från början:
http://www.fotosidan.se/blogs/ztenlund/danny-the-champions-of-the-world.htm

Sedan händer det ju minst lika ofta att jag går åt andra hållet... :) I brusreduceringsfliken finns det ett reglage för att lägga på "Fine grain" som inte sällan åker på svartvita bilder. Ibland är det dock en del "digitalt korn" ;) i bilden redan från början. Ett särskilt tydligt sådant fall är den nedre länken ovan...
Svar från Anders F. Eriksson 2014-06-05 20:24
Ja, man kan ju köra alla varianter beroende på vad som passar bäst. I bilderna i inlägget körde jag samma på alla för att visa hur det kan bli, och jag tyckte det blev bra.
ztenlund 2014-06-05 20:33
Jag tycker också att det blev bra. :)
Kul att du tyckte det funkade, ytterligare ett verktyg i paletten. :)
-affe
Jag har också testat minusvarianten vid konvertering till svartvitt. Mest har det nog varit när jag fotograferat kvinnor. De är ju så känsliga de små liven :).
Det blev ju bra
Får nog testa lite på kvällens bilder :-)
Jag har inte Lightroom, utan går från Ps till Effex, det viktigaste tycker jag är att färgbilden är riktigt bra genomtecknad, med detaljer i skuggpartier o ännu viktigare i högdagrar, så att man går från mjukt till hårt. Ökar man kontrasten redan i färgbilden tar man ju bort gradationer, o man kan aldrig göra en bild med vacker gråskala från en kontrastrik hård bild. Jag gissar att Clarityknappen också ger en viss ökning av skärpeintrycket, o all skärpning bör man ju spara till sist. Hils, LO
Mycket snyggt jobbat.
Detaljerna kom fram riktigt Bra.
Som om du fyllt bilden helt.
Ett suveränt bra tips från Affe. =)

//Johanna
Fina s/v bilder, lagom mycket kontrast, jag tycker inte om för mycket svärta.