Lite prylar, lite text och alltid bilder

Brandröken hittade till Uppsala och förändrade ljuset!

Det är hemskt för alla som drabbats av den skogsbrand som härjar i Västmanland. Idag kom röken till Uppsala vilket gör det lättare att inse omfattningen av det hela - det är trots allt rätt många mil härifrån. Det är svårt att fånga effekten av röken på bild, men det blev ett rökdis över hela Uppsala som påverkade ljuset på ett sätt jag inte tror jag upplevt tidigare.

Botaniska trädgården sedd från Slottet

Domkyrkan

Kanonbild

Hågadalen (där jag bor)

Djur är känsliga för dofter, och är ofta snabba att känna brandrök (när huset min syster bodde i på 80-talet brann ner var det katten som väckte henne och förmodligen räddade livet på henne). Det märktes tydligt på Nony att han inte uppskattade röken ...

Nony

Ha det gott allihopa, och hoppas nu att alla som kämpar med branden orkar hålla ut tills de fått bukt med den!

Inlagt 2014-08-06 21:26 | Läst 11254 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Märkte också ljusförändringen i kväll i Uppsala. Inte som dimma och inte som moln, men mörkare än vanligt. Mycket märklig ljus.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-08-06 22:25
Ja, det var klart udda men vackert mitt i all olycka ...
Kanonbra kanonbild! Första bilden är också läcker och jag håller definitivt med om att brandröken gör något med ljuset som dessvärre gör det lite mer spännande.

Hoppas att de influgna planen kan få bukt med den gigantiska skogsbranden.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-08-06 22:25
Tack Patrik!

Bilfoto i sånt här ljus kanske vore något, men inte så lätt att få till i praktiken ;)
Där ser man, inte ens Uppsala slapp undan. Som jag visade i bloggen igår körde jag säkert 20 mil i rökdiset igår, hela bilen luktar fortfarande rök idag fastän här inte finns nå´n rök idag (den är ju Uppsala!) Fina bilder! / Björn T
Svar från Anders F. Eriksson 2014-08-06 22:27
Röklukten har tydligen tagit sig ner till norra delarna av Stockholm nu - naturens krafter är inte att leka med (men de gör sig bra på bild).
Upplevde lite av röken på väg ifrån Gävle i lördags men då trodde jag mest att det var dimma, trots brandlukten.
Djur har många förmågor som vi inte har. Kommer ihåg hur de berättades att djuren redan långt innan tsunamivågorna kom till land flydde upp till bergen.
Den dök upp här i Roslagen strax norr om Stockholm efter 18 i form av påtaglig röklukt. Lite dis är det allt men svårt att avgöra om det har med branden att göra. Får se i morgon bitti hur solen påverkas. Fina bilder!

/Stephan
Härliga bilder, och det här med branden är ju fruktansvärt. Hoppas verkligen att dom får bukt med den.
Ha en fin dag!
Fina bilder med en skum stämning, det är lite konstigt att inte det i hela Norden finns ett gäng sådana där brandbekämpningsplan, hade man satt in full kraft med en gång så hade det inte hunnit sprida sig så mycket. Må gott, LO