Lite prylar, lite text och alltid bilder

Är det OK att fotografera folk i utsatta situationer som gatufotograf?

Det pågår en ständig debatt om vad man får eller bör fotografera som gatufotograf, och huruvida det är etiskt att fotografera människor som av en eller annan anledning är i en utsatt situation. Min åsikt i frågan är att man får fotografera allt och publicera bilderna om man gör det med respekt (och inte bryter mot några lagar). Jag tycker det är helt ok och ibland nödvändigt att fotografera i smyg för att få den bild man vill ha, men åter igen med respekt för motivet.

Studenter utanför Systembolaget

I bilden ovan är det tre personer som spelar huvudrollen; de två utspökade studenterna och en tiggande kvinnan i bakgrunden som förundrat betraktar spektaklet. En del kanske tycker att jag utnyttjat kvinnans situation för att göra bilden, men jag tycker i så fall snarare att det är studenterna jag utnyttjat - de om några kan komma att tycka att bilden är pinsam om de ser den senare. Samtidigt har de frivilligt ställt sig mitt i Uppsala (tillsammans med massor av andra utklädda studenter), och de är garanterat inte omedvetna om att de kan (och kommer att) bli fotograferade. Jag tycker det är en bra bild, och jag tycker inte att den är respektlös eller utnyttjar någon inblandad.

Tiggare utanför ICA på Kungsängsgatan

Den här bilden är förstås något helt annorlunda än den första, eftersom mannen i bilden här poserar stolt med sin bibel. Jag hade inte planerat att fotografera honom utan var på väg till min bil, men han stoppade mig med gester och ville bli fotograferad. Jag tycker det blev ett fint porträtt av en man som hamnat i en situation han inte vill vara i, men som ändå står för det han gör och hoppas på det bästa. Har jag utnyttjat honom för mina fotografiska syften? Jag tycker inte det, och jag tycker generellt att det är både ok och nödvändigt att dokumentera den här typen av situationer på samma sätt som de som verkligen kunde göra bra gatufoto gjorde.

Ha det gott!

Inlagt 2015-10-18 23:10 | Läst 14164 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Håller med dig! Ett bra resonemang vad gäller gatufoto!
/B
Hej,
Helt ok. Håller med. Visa respekt för den personliga integriteten genom att visa mänsklig hänsyn. SÅ länge man följer svensk lag är gatufoto ok.
Ha det bra
Bob
Intressanta och bra bilder och synpunkter jag sympatiserar med!/ Björn T