Lite prylar, lite text och alltid bilder

2/100 Ta hand om ditt bildarv!

För mig som fotointresserad är det viktigt att inte bara ta hand om mina egna bilder, utan också äldre bilder från familjealbumen. Jag har kommit igång med skanningen, men det är ett digert arbete. Det är dock helt klart värt tiden :)

Här är några exempel.

Mor och storasyster

Storasyster och kusin

Storasyster och moster

Det lär bli fler av dessa gamla skannade guldklimpar i bloggen så småningom :)

Ha det gott!

Inlagt 2016-03-02 15:44 | Läst 5639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Viktiga bilder!!! Och bra...och så får de nytt liv i bloggen. Det är också bra. och kul för oss andra att se lite bilder med några år på nacken.
Svar från Anders F. Eriksson 2016-03-03 21:37
Ja, det är lite kul med gamla bilder. Det var min far som tog dessa bilder, och både han och min syster gick bort för många år sedan.
Härliga bilder! Väldigt bra förutom att de även har ett nostalgivärde. Jag håller också på med ett skanningsprojekt, men än så länge med mina egna gamla neg, som sagt ett digert arbete men väl värt mödan.
Svar från Anders F. Eriksson 2016-03-03 21:38
Jag har ännu inte gett mig in i gruvan (en vindskrubb där många av mina negativ och dior förvaras) ...
Jag har scannat en del och gjort fotoböcker till familjemedlemmar i USA. Då hade jag en deadline att hålla och det var bra.
Hälsningar Lena
Välkommen i gänget. Har nog klarat cirka 100 lådor med diamagasin nu. Har cirka 10 kvar. Resultatet är cirka 2000 bevarade bilder. Diabilderna var hårt rensade redan innan. Fast nu har det mesta av natur & landskapsbilder, arkitektbilder, gatufot ooch mycket annat hamnat i papperskorgen. Kvar är främst familjebilder.
Det tar tid, mycket tid. Så man får skynda långsamt.

Någon frågade om en bra skanner. Jag har haft några stycken dyra sådana utan att blivit nöjd med diaskanningen. De har alla varit bra på att skanna pappersbilder men dia och negativ har aldrig blivit särskilt bra. Jag har också provat olika programvaror fast det har inte blivit mycket bättre.
Först när jag skaffade en ganska billig Canonscan 9000 F MKII tyckte jag det blev godtagbara resultat. Så det är mitt tips. Den ger klart bättre resultat än den 3 gånger dyrare Epson skanner jag hade innan.
Svar från Anders F. Eriksson 2016-03-03 21:40
För att skanna småbildsnegativ och dia tycker jag en filmskanner är att föredra. För mellanformat och större fungerar flatbädd bra (förutsatt att det är en hyfsad skanner som din Canon).
Flash Gordon 2016-03-03 21:50
Tycker jag får ett resultat som räcker till. Bra bilder har jag skrivit ut i A3. Mer än så behöver jag inte. Eftersom jag numera normalt printar från Canon 5DS R så är mina öga ganska kritiska.
Håller de för den granskningen är det inte heller något problem med en användning i en fotobok. De har en upplösning som räcker och blir över.