Lite prylar, lite text och alltid bilder

3/100 Himmel och pannkaka och panorama!

Låt oss börja den tredje bloggen i utmaningen #blogg100 med pannkakan. Jag och ett gäng likasinnade fotografer har då och då månadvisa utmaningar på Facebook där vi varje dag ska ta en bild på ett förutbestämt tema. Idag var temat pannkaka. Jag kunde förstås gett mig iväg till valfritt lunchhak och fotograferat färdiga pannkakor, men jag valde att tolka det lite annorlunda ...

Pannkaka (och jag vet att proportionerna inte är sådär himla rätt mellan ingredienserna) :)

På eftermiddagen skulle jag hämta ut mina nya glasögon på Specsavers i Gränby Centrum, men jag hade ett par timmar att slå ihjäl innan dess så jag körde iväg mot Ulva Kvarn i dimman för att se om där var några vackra isformationer i fallet.

Jag valde att inte åka kana ner för den här stigen och trappan ...

Vädret var grått och trist, och isformationerna mest skitiga. Däremot pågår där ett intressant arbete med stora maskiner, som visade sig vara ett bygge av en asptrappa (eller möjligen någon annan fisk).

Bygge av asptrappa

Något jag också fick uppleva på Ulva Kvarn och som jag som flygintresserad uppskattar mycket är mullret av startande JAS 39 Gripen. Under loppet av några minuter startade fyra stycken från det närliggande flygfältet Ärna (som numera är krigsbas och därför kommer ha mycket mer flygrörelser än tidigare framöver). Tyvärr gick det inte att se planen på grund av dimma ...

I brist på flygplan att fotografera tog jag mig in till byn för att se om jag kunde hitta något spännande att plåta.

Güntherska Hovkonditoriet

Jag noterade att konditoriet ovan fått för sig att våren är här, trots att snön och isen ligger kvar på många håll, men det skadar förstås aldrig att vara optimist.

Gamla Posten

Den mörka delen av den stora byggnaden här var tidigare Postens huvudterminal i Uppsala. Så är inte längre fallet, och byggnaden har nyligen fått två nya våningar. Inte så vackert, men en del av vår stadsbild ...

Lek i rulltrappan på Uppsala C

Brända mandlar

På Stora Torget såldes det brända mandlar. Jag tycker dessa tingestar är synnerligen överskattade; det luktar jättegott men jag avstår helst från att äta eländet.

Edit: bilden ovan kan tolkas som att den förbipasserande kvinnan rynkar på näsan över kvinnan med den färgglada schalen, men så var inte fallet eftersom det var mandlarna hon var ute efter :)

Han fick åtminstone en kund :)

Kärlekslås på Jernbron - lite snålt med lågprislås från Clas i Sjön :)

Åsså var det ju det här med panorama. I senaste versionen av Adobe Lightroom CC har det tillkommit en funktion som kallas "boundary warp" som gör det lätt att fylla ut kanterna i ett panorama så man slipper beskära så mycket när bilderna inte helt passar ihop. Detta underlättar mycket framför allt för handhållna panoramabilder när det är svårt att få någon precision. Jag gjorde två försök med detta idag.

Rivjärnet Åhléns, 55 megapixel som kan ses jättestort på min flickr.

Fyrisån, 86 megapixel som kan ses ännu större på flickr.

Jag tycker resultatet blev bra, även om toppen av Åhlénshuset möjligen ser lite märkligt ut. Hur som helst är det en mycket användbar funktion i Lightroom som gjort det lätt att göra handhållna panoramabilder :)

Hur gick det då med de nya glasögonen? Jotack, det gick alldeles utmärkt. Nu ser jag både bättre ut och ser bättre (framför allt tack vare avsaknaden av repor och trasig antireflexbehandling). Jag passade också på att beställa mina första läsglasögon, vilket jag funderade på att göra redan när jag beställde de jag hämtade idag. Det var tur att jag väntade eftersom Specsavers just nu körde en kampanj så att jag fick en rabattkupong som gav mig 50% rabatt om jag köper nya glasögon inom tre månader, och den gick också att kombinera med andra erbjudanden. Läsglasögonen jag beställde gick lös på hela 547:- inklusive lätta glas och en massa ytbehandlingar - klart överkomligt!

Jag och mina nya och än så länge repfria glasögon

Självporträttet tog jag i ljuset av en skrivbordslampa och komponerade genom att fjärrstyra min A6000 från mobiltelefonen :)

Ha det gott!

Inlagt 2016-03-03 21:24 | Läst 15558 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Dagens bästa blogg100 inlägg :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2016-03-03 22:37
Tack, Tommy!

Varför tycker du det var bra? (Det är ju kul att höra vad man gör rätt när det händer så sällan ...) :)
Härliga bilder du fångat med vintern så känns det som vår inne i stan..
så den där damen som ger en blick som kan döda fy för ....
ha det gott
Gun-Inger
förresten snygga glasögon du köpt...
Svar från Anders F. Eriksson 2016-03-04 00:04
Ja, går man omkring med en Barbourjacka för några lusentappar kan man ju se snett på färgglada schalar och sånt, men i det här fallet var det faktiskt mandlarna som fångade hennes intresse. I nästa bild köper hon en påse mandlar. Jag har redigerat texten och lagt till nästa bild så vi slipper missförstånd - tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta (som är ett bra exempel på hur en bild kan feltolkas utan att vara manipulerad).

Jag gillar också glasögonen!
Trevliga bilder och läsning, du köpte väl riktiga glaslinser istället för dom vanliga plastdito, dom blir inte repiga i första taget, PS, du klär i dom, mvh, LO
Svar från Anders F. Eriksson 2016-03-04 01:38
Det är nog plast, men de är repskyddade och sånt. Vet inte om Specsavers ens har något glasglas att välja på :)
Dubbelolle 2016-03-04 01:43
Tror inte dom har det, köpte mina förra på Favoptic, där hade dom bara plastglas, dom är känsliga, dom är ju lite lättare dock, mina nya som jag skaffade i somras köpte jag på Synsam, dyrare, men dom har glasglas, du får vara rädd om dom, repor är jävligt irriterande, hils, LO
Svar från Anders F. Eriksson 2016-03-04 01:59
Jag har köpt alla glasögon på Synsam sedan 1975 (då jag fick mina första glasögon) fram tills nu, men de är så löjligt mycket dyrare. De senaste tio glasögonen jag köpte på Synsam har också varit repkänsliga (framför allt antireflexbehandlingen tror jag). Jag tycker inte det är värt att betala tre till tio gånger mer för ungefär samma sak ...