Lite prylar, lite text och alltid bilder

ATGATT (All The Gear All The Time)

Några av er som läser min blogg har kanske noterat att jag skrivit en del om motorcykling på sistone. I den världen diskuteras flitigt huruvida man behöver använda skydd eller inte, och en del använder begreppet ATGATT.

Det slog mig att det är precis likadant i vår fotovärld (om än utan lika extrema konsekvenser) - en del fotografer släpar alltid på alla prylar de äger, medans andra väljer att ha med sig färre.

Svenska poliser kör ATGATT

Diskussionerna kring detta går heta i alla MC-forum jag besökt i min jakt på information kring MC-körning, på samma sätt som det här diskuteras huruvida man klarar sig bra med en kompaktkamera eller om man måste ha ett s.k. proffshus med 70-200. Förvånansvärt många verkar dock tycka att det är helt ok att brumma omkring i foppatofflor och t-shirt när det gäller MC, och just det har jag lite svårt att översätta till fotovärlden ...

Man ska rikta blicken dit man ska, fast han riktiar ju blicken in mot puben (Williams)

En stor skillnad som jag ser det mellan foto och MC-körning, är att om man inte har med sig alla prylar när man ska fotografera så är det enda som kan hända att man inte kan göra bra bilder. Många i MC-världen ser inte några problem att inte ha på sig alla prylar heller, men där kan det ju göra ganska ont om man inte har det ...

En ännu körkortslös afe

I Sverige är det endast lag på hjälm vid MC-körning - personligen tycker jag det är lite klent (fast jag har förstås ännu inte fått något körkort för mc). När jag fotograferar är jag dock glad att det inte fins några som helst krav, även om en del medlemmar här verkar tro/tycka att det inte går att fotografera utan att använda samma utrustning/teknik som de använder ;)

Hur går det då med mitt körkort? Jovars - jag väntar på ett läkarintyg från min sömnläkare då jag råkade vara ärlig och svara "ja" på frågan om sömnapné. Antingen får jag körkortstillstånd, eller så får jag skicka in bilkörkortet också. Blir som lite kvitt eller dubbelt :)

Inlagt 2013-08-30 23:26 | Läst 16165 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Självklart måste man ha skydd när man åker motorcykel.
I Danmark är det också obligatoriskt att bära hjälm. Man kan få ett undantag för medicinska skäl, om hjälmen trycker på hjärnan :-) Det är roligt nog mest dem med märken på ryggen, som har sådana läkarintyg :-)
Lycka till med körkortet. Jag har precis förnyat mit för de kommande fyra åren (på grund av 70 års regeln).
När det gäller fotografi utrustning är väl annorlunda - du kan nog överleva om du kommer på väg med kompakten istället för stora system kamera :-)
m.v.h. Erik / DK
Här tror jag att man brukar skylla på svårartad mjäll, men det fungerar inte längre (och det brukar lustigt nog hänga ihop med ryggmärken). :)
Om du inte sover när du kör skall det väl inte ha någon betydelse?
När det gäller skydd så kan man ju fråga dem som rynkar på näsan om de är beredda att sätta sig på en slipskiva i full fart? ;)
-affe
(Ps. gammal hojåkare föresten.)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-08-31 01:08
Så är det ju, men jag måste bevisa att jag inte somnar.

Det där med slipskivan är ett klassiskt argument, och de som motsätter sig skydd hävdar att de inte ramlar, så det är inte intressant :D
alf109 2013-08-31 01:12
Men detta med sömnapné handlar väl om andningsuppehåll när man sover?
ztenlund 2013-08-31 01:43
Problemet är att om det, beroende på grad, bidrar till ökad trötthet dagtid på grund av dålig sömnkvalitet. Andra hälsoeffekter förekommer också, men det är väl mest tröttheten man är intresserad av i detta sammanhang.

F ö var den en som påstod att han hade narkolepsi när jag mönstrade (för att slippa lumpen). Sedan kom det ett kul brev i lådan där det fanns synpunkter på innehavet av det nytagna körkortet. Hur historien slutade vet jag dock inte, men särskilt slugt var det inte...
En gammal klassisker apropå motorcyklar:
http://www.youtube.com/watch?v=eP3GHnnmHj4
(Den är äldre än Youtube...)
De MC förare som kör utan skydd har aldrig vurpat. :-)
Hoppas du får positiv respons från sömnläkaren, har en känsla av att sömnig är man inte när man kör hoj.
Lättare att nicka till i en bil i så fall!!
Foppatofflor och t-shirt översatt till foto borde väl vara iPad/annan surfplatta allra helst med ett sådant där påklistrat teleobjektiv =)