Lite prylar, lite text och alltid bilder

Att fuska med sina bilder ...

Läste på Kamera & Bild att åtta procent av de bilder som lämnades in till årets World Press Photo blev diskvalificerade för manipulation enligt tävlningens nya hårdare regler. En del av dessa bilder hade inte ens behövt manipulerats om fotografen i stället orkat välja ett annat utsnitt vid fotograferingstillfället enligt tävlingens ordförande ...

Trist när så många bilder faller bort för att folk inte kan hålla sig till reglerna, men när det gäller redaktionella bilder är det viktigt att hålla på dessa regler tycker jag.

Här på bloggen får man förstås göra vad man vill med sina bilder, som t.ex. att försöka få bilderna att se gamla ut trots att de inte är det. Fast den här bilden är det - gammal alltså - jag fotograferade den i mars 2006 och har inte gjort mer än att beskära den lite, göra den svartvit och tona den :)

Ha det gott!

Inlagt 2014-02-20 18:59 | Läst 15483 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trist men uppenbarligen sant! Fastnar dock främst för din bild. Det finns en så fin förväntan i den. På väg hem med en liten kartong från konditoriet....en kartong för två (i mina ögon alltså). Solen skiner och snön smälter...vad mer kan man begära.
Hälsningar Lena
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-20 21:12
Tack Lena!

Jag tycker också det ser ut att vara en kartong för två, men jag kan garantera att snön inte smälter - om jag inte minns helt galet var det tvåsiffriga minusgrader just då (och de andra bilderna jag tog den dagen bekräftar detta med tanke på hur mycket kläder folk har på sig) :)
Det var en fruktansvärt gammal bild, det syns tydligt. ;)
I övrigt så håller jag med i sakfrågan, redaktionellt material ska inte manipuleras med.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-20 21:18
Hehe, jag tyckte den här passade att göra "gammal" i och med att mannen är klädd som han är. Alla andra jag fotograferade den dagen gick omkring i tjocka dunjackor eller andra moderna (och varma) kläder, medans han spatserade stilfullt i rock och hatt.

Hur ses det på manipulation inom biljournalistiken (vad gäller att snygga till bilderna)?

För mig känns det liksom inte så farligt om man pillar bort handavtryck eller dylikt i efterbehandlingen i bilder som ska publiceras som en snygg bild av en bilmodell utan att man berättar det, men om man redigerar en maskad bil och framställer det som att bilden är omanipulerad är det förstås något annat. Lite luddigt, men du förstår kanske hur jag tänker?
Patrik Lindgren 2014-02-21 13:29
I min genre så finns det nog inga skrupler, så länge bilen (produkten) framställs i bästa möjliga dager. Gränsen mellan reklam och redaktionellt bildmaterial håller på suddas ut. Det är bara att titta i tidningshyllorna så ser man det rätt tydligt. Då talar jag om biltidningar.
Jag brukar sällan klona bort saker eller ändra på förutsättningarna. Jag gillar ju inte det generellt, men visst har jag gjort det. Fast jag har sällan tid till att sitta och redigera mina bilder någon längre stund, än mindre till den sortens redigering.

Ska jag vara ärlig så tror jag att det är rätt få som har några invändningar ifall någon har klonat bort någon skavank från en bilbild.
Oj vilka gamla bilder du bjuder på ;-)
Nyhetsbilder ska inte vara manipulerade tycker jag
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-20 23:30
Ja den är jättegammal, och den fungerar bra utan toning också :)
Den här bilden var vansinnigt vacker! Vilken image. Den hade säkert sett lika bra ut utan toning, ingetdera tror jag är "inte rätt".

Jag kom hit pga rubriken, detta med manipulerade bilder. Jag råkade ju illa ut häromsistens däeför att jag TOLKAT fel. Är ganska ny här och tolkar "Att förändra väsentlig del av bild är manipulering" och att ta bort finnar i porträtt trodde jag inte handlade om manipulering. Jag trodde dessutom att manipulering tolkades olika i olika grupper. Inom porträtt visste jag att det är vanligt. Så finnar ... nej det kan inte anses vara manipulering eller väsentlig del, tänkte jag.
När jag nu läser om de bilder du talar om så tänker jag likadant. Tänk om någon nybörjartävlande helt enkelt inte vet var gränsen går .. Men de som tävlar på den där nivån borde ju veta. Dock, reglerna KAN tolkas litet olika. Att vara alldeles exakt går nog inte. Jag tror inte alla menar att bluffa. De som bluffar väsentligt ska skämmas.
Hälsning och hoppas bilden ovan är eller blir publicerad någonstans. /Jeanna
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-20 23:32
Visst fungerar den här bilden bra utan toning - jag gjorde det bara för att det passade bra med texten. Alla menar nog inte att bluffa, men åker man dit på det är det ju bara att gilla läget tycker jag.

Jag har inte ändrat något i den här bilden förutom beskärningen, men den kratiga toningen gör att jag ser den som manipulerad.
JeannaQ 2014-02-20 23:38
Ljuset i denna bild är alldeles underbart! Konstnärligt med toningen och ljuset i kombination. Även om ljuset med svartvitt också varit fint, tror jag. I vilket fall är bilden lysande. Tycker inte den är manipulerad. Snart ska jag klicka och se hur Husdjursgruppens tävling utfallit ... så farväl till nästa gång. /Jeanna
En fin bild, skickligt tonad!