Lite prylar, lite text och alltid bilder

Att ta kritik (eller inte)

På nätet publiceras dagligen nästan ofattbara mängder bilder. En del av dessa bilder publiceras på Fotosidan och andra sajter som bland annat är gjorda för att visa upp sina alster. En del väljer att visa sina bilder grupper och pooler, och andra använder bloggen som verktyg (och en del gör både och). Gemensamt är att man valt att visa sina bilder för alla som har tillgång till Internet, och också gett hela den publiken möjlighet att lämna kommentarer till bilderna (oftast).

Nu är det ju så att det här med att få kritik på sina bilder inte alltid är så kul eller önskvärt, och inte alla tål att få sina bilder kritiserade (om kritiken inte är positiv). Om man läser Fotosidans regler kring bilder framgår det att man ska vara medveten om att kritik inte måste vara positiv (direkt citerat så stavfelen är inte mina):

Var beredd att ta kritik

Om du laddar upp en bild eller skriver ett inlägg, så måste du vara beredd på att få kritik. Kritik kan svida och du måste vara beredd på det. Men detta gäller bara så länge kritiken följer dessa regler. Om du får en kritikkommentar som du inte tycker att bilden är värd så rapportera den till redaktionen. Det finns ett utropstecken för det. Gör för allt i världen inte den klassiska dumheten att skriva provocerande kommentarer som hämnd. Det gör verkligen ingen nytta.”

Det finns också grupper där det visat sig att inte alla kommentarer är välkomna, men det är ju något som lätt kan lösas genom att stänga gruppen för kommentarer från alla som inte är medlemmar.

Trots att alla medlemmar borde vara medvetna om dessa regler (eftersom man förbinder sig att följa dem när man blir medlem) är det en del som blir arga om jag ger negativ kritik på en bild. En del ägnar sig också åt hämndkommentering - leta rätt på en bild jag (eller den som kommenterat tagit) och skriver negativt tillbaks. Det är förstås inget brott mot reglerna, men det gör ingen nytta.

Varför laddar man upp bilder på nätet, om man inte tål att de kommenteras?

Ha det gott!

(Bilderna i inlägget har ingen som helst koppling till texten, och får kritiseras precis hur som helst.)

Inlagt 2016-01-25 05:46 | Läst 7738 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Att det ska vara så svårt...Jag har vid några tillfällen snubblat över bilder där en kritiskt kommentar eskalerat till en helt oproportionerlig (stavas det så?) diskussion mellan två eller möjligen tre personer. Klart att man måste kunna ta kritik, vi tycker olika om bilder och vi har även helt olika syn på hur viktig en rak horisont eller skärpa på ögonen är.
Hälsningar Lena
Mina övervägande bildomdömen här på bloggen är av det positiva slaget. Ibland har jag ändå avgivit negativa omdömen, men jag har försökt att göra det på ett konstruktivt sätt. När den saken sedan är uppe för diskussion, är det vad folk säger sig vilja ha och acceptera - kritik som är konstruktiv. Det visar sig dock många gånger att när det gäller de egna bilderna, så är det si och så med bredvilligheten att ta konstruktiv kritik. Man vill inte ha någon kritik alls!
Det jag tror många missar är att kritik är tyckande och inget annat. När jag skriver att jag tycker att en bild skulle bli bättre på ett visst sätt är det jag som tycker det - det är ingen absolut sanning. Jag brukar försöka göra det tydligt genom att skriva just "jag tycker", men det hjälper inte alltid ...
Det här med att "tåla kritik", det beror nog på vem det kommer ifrån! ;)
Och problemet numera, som någon i min omgivning har sagt,
"du kan få en internetuppkoppling från vilken jordhåla som helst!"
Det förklarar nog mycket av internetkritiken numera! ;)
De e väl det man får ta ställning till! :)
/B
Svar från Anders F. Eriksson 2016-01-25 09:43
Jag förstår inte helt, men menar du alltså att vem som helst inte bör kritisera bilder?

Edit: jag insåg just att jag insåg vad du menar, men det är sånt man får stå ut med om man skriver på Internätet ...
Benganbus 2016-01-25 10:01
Jag menar, att vem som helst kan kritisera,
och det e de man får ta ställning till numera!
Och om det är värdefullt för mig att ta den här sk. kritiken!
Om det ger mig något!
Är utvecklande för mig som fotograf,
eller bara gör mig förvirrad och osäker! ;)
/B
Svar från Anders F. Eriksson 2016-01-25 10:06
Så är det förstås, men man måste nog stå ut med att få kommentarer man inte vill ha också (eller radera dem om det handlar om bloggen). Det finns en del som gjort kommenterandet (och även bloggarna) till ett politiskt verktyg, och då kan ju vi som inte vill dra in politik utnyttja vår rätt att ta bort inlägg vi inte tycker passar.
syntax 2016-01-25 12:39
Jag blev nyligen raderad på Bengans blogg - inte för att jag tog upp politik, utan för att jag kommenterade en klart politisk kommentar. Min kommentar var dessutom skäligen okontroversiell. Vissa skolfuxar vill ha det lågt i tak! Frågan är alltså om Bengan överhuvudtaget skall hålla en hög svansföring i denna fråga?
Fy f--n vilka bilder du tagit.. Dom är ju hur bra som helst!
Bra upplysningar du kommer med, jag blir nog mer inspirerad av att jag fått många 'Läst' av en blogg, än att det nödvändigt måste vara många kommentarer till en blogg.. men det är jag det! Vet själv hur svårt det är att ha tid att kommentera alla bloggar som man skulle vilja, på ett vettigt sätt.. det hinns inte med för mig!
Hälsn!
Jag är beredd att hålla med dig, och ändå inte.

En tänkvärd kommentar tycker jag, från en person som jobbar i retuschbranchen, är något i stil med att "folk tar sig friheten att kommentera bilder var de än läggs upp, det är ju ingen som får för sig att säga vilken ful tröja du har bara för att du har på dig den". Inget exakt citat får jag påpeka. Jag kan hålla med det uttalandet, faktiskt.

MEN, är det som på denna sida på förhand aviserat att "här lägger man upp bilder och folk ger kanske kritik", då får man tåla det.

Jag tycker dock inte att folk har rätt att ge kritik om det inte är frågat efter, bara för att det möjligtvis kan ske genom t.ex. en kommentarsfunktion. Att folk kommer att göra det är ju en annan sak, men att folk automatiskt har rätt att göra det ställer jag mig emot, faktiskt.

Vill jag ha något sagt om min bild så frågar jag efter det. Jag kan ta kritik, har fått ett par sådana kommentarer och blev väldigt tacksam att folk är ärliga. Men alla kanske inte kan ta den sorts ärlighet och det får man väl också respektera.

Tycker inte att bilder och fotografer är något alldeles speciellt som måste läggas ut för bedömning, det gör ju inte alla människors t.ex. klädstil eller vad som helst som är kreativt och personligt.
Den här artikeln kan vara bra att läsa: http://www.fotosidan.se/cldoc/konsten-att-ge-bildkommentarer-2.htm
Svar från Anders F. Eriksson 2016-01-25 12:36
Den är jättebra att läsa, men hjälper inte när man kommenterar någon som inte vill ha några kommentarer (annat än positiva).
Intressant ämne Anders som är värt att diskutera. Tycker själv att det är de konstruktiva kommentarerna som gett mig mest som fotograf. Särskilt om de följs av. t.ex använd mindre bländare nästa gång eller har du PS? Då kan du få ordning på bilden genom att göra så här. Har själv blivit lite försiktigare med negativa kommentarer.
Fast jag tycker det är lite synd att det kommer in så många bilder. En del skickar ju in allt. Det blir många okommenterade bilder och det är inte så konstigt då. Om en 5:a är suveränt fin bild och en 4:a en bra bild. Sen kan vi titta på vilka sorters fotografer vi har här. Det finns dom som är riktigt duktiga och har hållit på i många år. Därtill köpt dyra objektiv och ägnar massor av tid. Skulle jag bara ge 5:or och 4:or till de allra bästa och undvika alla andra. Då skulle det bli dom som fick alla. . Även om man inte hör till dom bästa själv så har man nog blivit mer kritisk på hur en bra bild ska vara genom att titta på bilder.
Nilla A 2016-01-25 13:59
Kan ju säga att man kan ju skippa betygen om det känns lättare. Sen är det ju mycket tycke och smak också.
Ett ämne som alltid engagerar men där alla sällan är överens. I praktiken tycker jag det fungerar bra, har varit här några år nu, typ snart 4, och har väl aldrig känt mig påhoppad. Däremot händer det såklart att jag då och då får kommentarer från läsare som inte alls tycker som jag, både om bilder och text, precis som jag ibland kommenterar med avvikande synpunkter, men så ska det ju vara, precis som du skriver.
Sen finns det ju några få personer som är medvetet illvilliga. Dom känner man snart igen och dom får aldrig ngn respons från mig över huvud taget.
/ Björn T
Jag brukar titta in på gatufotopoolen ibland för att kolla vad mina gamla kompisar håller på med, men tyvärr ser jag bara en oändlig diskussion om vad för bilder som är relevanta samt allt för många proffsåsikter och hämndkommentarer för att jag ska vilja återvända dit. Stämningen är inte trevlig.

Det är lite av en trend på nätet, inte bara här. Det är mer och mer hårda ord och alldeles för lite vilja att hjälpas åt.

Fotosidan har en bra mall att använda för den som vill ge seriösa kommentarer. Använd den :-)

Mvh Tommy
Vad är det för hopplöst resonemang.

Detta kunde va en sådan kommentar som jag INTE tycker är bra kritik. Min kommentar är mer som en omogen tonåring som säger - skit du i det.
Själv skrev jag en blogg om ämnet 2010. http://www.fotosidan.se/blogs/marianne/var-igen-att-ge-kritik.htm#comments . Då hade en person kommenterat en av mina bilder och gett betyg 2. Man blir naturligtvis ledsen av det. Jag tycker betyget kunde ha skippas och texten vara kvar. När jag sedan gick in och kollade personens kommentarer så gav han ofta tvåor. Då blev jag sur och skrev bloggen. Vad var hans syfte? Hade det varit en ny osäker fotograf fått hans tvåa hade den väl aldrig mer lagt upp en bild igen på fotosidan.se. En kritik ska inte dräpa utan hjälpa. Kommentarerna på blogginlägg blev många och långa... alla är inte kvar men man får ändå en bild av debatten 2010.

Jag läser din blogg med nöje. Den humoristiska undertonen gillar jag mest.
Jag lägger upp bilder just för att få kritik,bara för att bli en bättre fotograf. Är det inte det fotosidan handlar om,att ge och ta kritik och gå vidare eller..
jag tycker du tar upp ett bra och viktigt ämne.
Mvh.Mary-Anne
Min samlade erfarenhet utav att ge bildkritik här på FS är att det oftast bemöts med en massa omoget och tråkigt riktat ordbajs. Då syftar jag främst på den typ utav bildkritik som pekar ut det som man själv skulle vilja sett annorlunda alt förbättrat. Det spelar ingen roll om det så är bildbehandlingen eller kompositionen som man pekar på, eller om man också nämner något som man i övrigt gillar i bilden, det är liksom som att be om problem och tråkigt hämnd/bemötande oavsett.

Är man otydligt i vad man pekar på så får man skit för detta och är man tydlig i det man pekar på så är man en besserwisser alt "proffstyckare". Nu har jag främst hängt i de olika GF-poolerna och det har ju visat sig vara FS äkta baksida, så jag kan egentligen inte tala med någon erfarenhet för hur resten utav de övriga poolerna/medlemmarna bemöter kritik.

När jag själv väl gett bildkritik så har jag försökt ta mig ganska god tid till detta och har även försökt att vara ganska tydlig. Jag har försökt att peka på något bra och något som jag uppskattar mindre. "Negativ" kritik är oftast lite lättare att ge än positiv kritik anser jag, iaf på pappret. Det betyder inte att det är lättare att beskriva i ord så att det enkelt kan mottas korrekt/bra utav mottagaren, men ser jag en bild som jag uppfattar som lite tråkig, så är det oftast ganska enkelt att peka på vad som JAG uppfattar som lite "sämre". En bra bild kanske bara "sitter där" och det är inte alltid som man kan säga varför man uppskattar den. Jag ser dock ett tydligt problem på Fotosidan och denna funktion, då min upplevelse är att attityderna inte tas på allvar ifrån administratörerna och att de själva lika enkelt verkar ta sig samma friheter när man hamnar i argumentationer med folk som beter sig jävligt illa (kan inte uttala mig om övriga fotosidor direkt).

Att vi har möjligheten att ge varandra feedback på våra bilder är ju rätt utvecklande i grunden. Framför allt om någon tar sig tid och är tydlig med vad personen menar och hur de upplever ens bild. "Negativ" kritik är ju då lika "Positivt" som positiv kritik om den levereras korrekt. Det är ju bra kritik oavsett och den får ju oss att växa/utvecklas som fotografer.

Ps. Fina bilder och ett viktigt och trevligt inlägg Anders! Tack för ditt PM förresten! Ber om ursäkt för att jag inte hunnit besvara det än.
Mvh
Marcus