Lite prylar, lite text och alltid bilder

Bärbar dator för bildbehandling?

Ni som häckar i forumet har nog sett den här rubriken förut - den brukar återkomma var och varannan vecka, och frågeställaren brukar oftast ge upp efter de första 200 inläggen som diskuterar huruvida man ska ha en dator från Apple, eller om det ska vara det som som oftast kallas för PC.

Alla bilder i det här inlägget är redigerade med datorn i fråga med Lightroom 5 och Nik Silver Efex.

Imaging Laptop

Asus UX32VD

Jag har själv varit utan (egen) bärbar dator några år, och valde en kompromiss - en dator som försöker se ut som en Mac, men är en PC :)

Dukning

Dukning inför kalas

Anledningen till mitt val är att jag måste ha Windows för mitt jobb och att det blev billigare än att köpa en Macbook Air med motsvarande specifikation (och ja, jag vet att det går att köra Windows på en Appledator). Datorn jag köpte (Asus UX32VD) har följande funktioner och komponenter från början:

  • Intel Core i7 3517U
  •  6 GB RAM (varav 2 GB fastlött på moderkortet)
  • 500 GB snurrdisk och 24 GB SSD fastlött på moderkortet (som cache)
  • IPS-skärm med upplösningen 1920 x 1080 pixlar (full HD)  på  13 tum
  • Tre USB3-portar
  • SD-läsare (som klarar diverse andra obskyra format också)
  • Fullstor HDMI-kontakt
  • WiDi (Intels variant av Apples Airplay för att visa skärmbilden trådlöst, men med extremt dåligt stöd för hårdvara i andra änden).
  • WiFi med stöd för 5 GHz (kan vara bra om man bor i områden med många trådlösa nät som annars kan krocka)
  • Nvidia 620M grafikkort (som används när det inbyggda HD4000 inte räcker till)

Solbrillor

En av Olivers skolkamrater

Jag kunde förstås inte nöja mig med den hårdvara som följde med datorn (som kostade 8495:-) utan ville direkt snabba upp den och få den ännu mer lik en Macbook Air i prestanda, så jag köpte en  SSD som rymmer 256 GB och en minneskapsyl på 8 GB som fick ersätta den medföljande 4 GB-modulen (2 GB är fast på moderkortet i den här modellen).

Kapsyl

Minneskapsyl

Dessa små uppgraderingar (som kräver att man skuvar loss en himla många småskruvar varav vissa kräver Torx T5 - något som saknades i min verktygslåda, men Clas i Sjön hade förstås) gjorde att datorn blir riktigt snabb och fullt i klass med nuvarande Macbook Pro, men samtidigt är ungefär i samma storlek och vikt som Macbook Air 13".  En stor skillnad är dock att min Asus inte har senaste processorfamiljen (Haswell) och inte har lika lång batteritid som de som har det, men jag tycker det var värt det för prestanda i förhållande till priset.

Hur är då datorn att använda för bildbehandling? Jovars - riktigt bra efter profilering med i1Profiler och Display Pro. Det finns en hel del klagomål på nätet angående att LED "blöder" i kanterna, och det gör de, men det är inget jag ser när jag använder skärmen annat än med helsvart bakgrund. Lightroom 5 fungerar bra, liksom Nik Collecction. men är förstås slöare än om jag använder min stationära dator (som är tämligen fullspecad). På det hela taget är jag nöjd!

Efter att jag köpt den här datorn upptäckte jag att Sony kommit med en ny modell - Vaio Pro - som är lättare, byggd i kolfiber och använder de senaste Haswellprocessorerna från Intel. Den är förmodligen bättre på nästan alla sätt än min Asus, men den saknar grafikkortet (Nvidia 620M) och är byggd i kolfiber - hållbart och lätt, men flexar. Förmodligen hade jag inte stått ut med den just p.g.a. flexen ...

Ett annat alternativ är att du skiter i allt jag skrivit och köper en Macbook Air 13" eller Macbook Pro 13". Det blir lite dyrare om du ska få samma prestanda, men inte jättemycket och de är välbyggda :)

Avslutar med ett vackert självporträtt efter dagens besök på Akademiska Sjukhuset - natten ska tillbringas med alla dessa slangar inkopplade och sussas gott ...

Slangar

Inlagt 2013-08-14 12:51 | Läst 20815 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser ut som du skall dyka på Östersjöns botten? Jag köpte liknande, ACER Core i5, 3,1Ghz, med samma Nvida Geforce GT 620M på 1 GB eget minne. Dock med 8GB eget DDROCh 750 GB HDD. RAM-minne. OCh är helnöjd med den.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-08-14 14:25
Ska dessvärre inte dyka ner mer än i sängen med de där pryttlarna. Transportstyrelsen kräver ett läkarintg av mig då jag var dum nog at kryssa i rutan att jag har sömnapné när jag sökte körkortstillstånd, så nu måste jag bevisa att jag sover ordentligt för att få tillståndet (och behålla bilkörkortet).

Jag är övertygad om att nattens sömn kommer bli helt naturlig och jag kommer inte tänka ett dugg på slangar och sladdar ...
Otten 2013-08-14 15:01
Jivsst ja det läste jag ju om, inför MC-kortet. Oflyt :-)