Lite prylar, lite text och alltid bilder

Blir det bättre kattbilder med en Leica tro, och värsta P-huset nånsin?

Leica har idag presenterat sitt nya system med en kamera som konkurrerar med massor av andra bra kameror (som alla kostar mindre). Undrar om mina kattbilder skulle bli bättre med en sådan än med en kamera det står Sony på ...

Nä, den nya Leica T riktar sig nog inte främst mot fotografer (den nästan totala avsaknaden av fysiska knappar och priset tyder på det), utan mot de som kanske tidigare köpt en digital M men inte riktigt kan hantera den (mätsökare är inte helt trivialt utan vana). Inget fel med det, men det är nog inget för mig :)

Som bonus får ni en filmsnutt från det värsta parkeringshus jag känner till (under hotell Nortull i Stockholm) - filmat med en annan leksak :)

Ha det gött!

Inlagt 2014-04-24 20:27 | Läst 15265 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Loggan kostar förmodligen en slant. Hade jag råd skulle jag gärna köpa en Leica M 240 och en Leica T som komplement av den enkla anledningen att kamerorna är så gott som handtillverkade och att de som tillverkar kamerorna får skäligt betalt för sitt arbete. För mig är det viktigt att arbetarna inte behöver vända på slantarna för att jag ska kunna köpa ännu billigare kameror och objektiv. Jag tror inte att arbetarna i Wetzlar får 1500-2000 kronor i månaden för att sätta ihop kameror eller objektiv som arbetarna i många av de låglöneländerna som Canon, Sony, Nikon med flera tillverkas i. Hade Leica T och M tillverkats i Thailand eller Kina på löpande band hade priset förmodligen varit ett helt annat.
/Mikael Good
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-24 21:35
Får arbetarna i Thailand och Kina det bättre för att du köper en överprissatt kamera tillverkad i Wetzlar?
Chasid 2014-04-24 22:53
Ja, om vi konsumenter i större omfattning efterfrågar produkter där arbetarna får skäligt betalt så kommer även de thailändska och kinesiska arbetarna att få det bättre!
/Mikael Good
Du syns ju tydligt i den nedre bilden hur missnöjd din aristokratkisse är med din pöbelkamera! Å andra sidan kanske det är en positiv egenskap hos kameran. ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-24 21:36
Ja, han vill nog helst bli fotograferad med tyska kameror som är handtillverkade under synnerligen svåra förhållanden (så dyrt som möjligt) :)
Alla blir lyckliga på sitt sätt.

Det jag personligen har svårt med vad det gäller Lärkan är precis som det gäller Harley Davidsson MC - man betalar dubbla priset för att känna att man kommer med i en exklusiv klubb, när man egentligen borde fokusera på att fotografera respektive köra motorcykel. Dessutom är klubben inte exklusiv längre, eftersom varenda Svensson med en medelklassplånbok kan fixa det. Så de som går på det är dessutom korkade nog att tro att de fortfarande tillhör den exklusiva gruppen.

För mig kommer alltid Hasselblad vara kameramärket att sträva efter, den absolut dyraste man kan finna dessutom. Gärna handgjord i guld. Lärkan är mer ett lyckat exempel på produktplacering i rätt nördiga målgrupp.

Dessutom är det en tacksam grupp att reta eftersom dom tar sin Lärka så oerhört seriöst ;-)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-24 22:47
Håller med, fast själv tycker jag nog det där med HD är fullständigt ointressant - jag vill ha en BMW :)
tomazon 2014-04-24 22:52
Jag har haft en ny BMW. Nu vill jag ha en Jaguar. Fast jag åker runt i en gammal Volvo 850, lika lycklig ändå :-)
Ang. filmen. Är säkert intressant att parkera e chrysler new yorker i det garaget.
Leica har jag egentligen ingen uppfattning om, annat än det i alla fall en gång i tiden, betraktades som en mycket bra kamera. Till och med till överkomligt pris. Åtminstone som begagnad.
Säga vad man vill om varumärken, men Leica lyckas ju i alla fall med att väcka känslor och de flesta som bryr sig verkar vara sådana som aldrig själv skulle komma på den befängda idén att köpa eller använda märket men som ser det som en viktig uppgift att upplysa alla andra som inte förstår om detta?! Att det stora flertalet som uttrycker sig bergsäkert om det onödiga i just Leica, Hasseldlad osv. själva oftast inte tar bilder som kräver mer än en kinesisk engångskamera från konsum kanske ligger i sakens natur. Just detta att racka ned på andra och deras val är något som handlar om mognad, lite som dessa som blir förbannade på grannen när han skaffat ny bil och måste klargöra meningslösheten i detta när de själva "klarar sig" med sin gamla, fast i dessa fall brukar det handla om avundsjuka. Och det gör det säkert inte när så bevandrade fotografer som ni på fs gnäller på dem som inte gör som ni tycker man bör eller använder prylar som ni själva inte använder och/eller har. ;)
-affe
alf109 2014-04-25 04:24
Ps. Ibland trillar jag dit på att ta upp den kastade handsken, i stället för att vända ryggen till och strunta i hela saken. Jag förstår ju att ni gillar att provocera. Bara att jag tycker det är lite trist att ständigt klassas som en stofil som vill tillhöra en klubb genom att äga vissa prylar, i slutändan är det bilderna man bedöms för, och det oavsett om det råkar stå Leica, Nikon eller Canon eller något annat på kameran. Därför tycker jag att den typen av allmänt förklenande av folk som använder ett speciellt märke, oavsett vilket detta är, är en både omogen och trist företeelse.
BergslagsRonin 2014-04-25 06:38
Det är ju penslarna som målar tavlan, inte konstnären och skrivmaskinen/ordbehandlaren som skriver romanen, så då är det säkert så att det är kameran som tar bilderna också, eller hur? Eller var det tvärtom?
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-25 09:03
Jag menar absolut inte att förklena de som använder Leica, men det är ju inte någon hemlighet att dessa kameror nu för tiden främst säljs till tandläkare, läkare och andra välbeställda och inte i så hög utsträckning till fotografer. Det är alltid kul när folk tar åt sig i alla fall :)
Chasid 2014-04-25 09:22
En hel del photojournalister har återupptäckt Leica sedan Leica M 240 lanserades, en av dem är Jan Grarup: http://jangrarup.photoshelter.com/
/Mikael Good
Du tar upp en sak som jag ju funderat kring ... Jag undrar just om det finns en Leica för rörliga bilder, kortfattat. Men det verkar inte så ... Man får gå till Nikon 1JS och 1JV då, som det ser ut - och såklart byta linser etc.
Men det ser roligt ut med "katt" och "Leica" i samma mening, haha.
Kanske den där T är något för mig, men gissar mig till priset. Trodde samarbetet med Panasonic skulle kunna hantera priset men det verkar inte så heller.
Inget verkar vara en vara som verkar! Men jag gillar din översta kattbild här. Den undre har fel på ett öga! Frågar nu, om du ökar ljuset där, överexponeras då hela katten? Min erfarenhet av Leica är att det där med exponeringen är klurigt - eller så är jag bara hopplös.
Javisst ja, ojdå. Ser nu att återigen det diskuteras om Leicas prestigefyllda innehåll.
Jag tyckte länge att man kunde se en skillnad i bilder tagna av Leica och andra märken - kan vara en ide´- men faktum är att jag hade den här upplevelsen redan som mycket ung under en tid då jag absolut inte kände till magin kring Leica. Att Leica är en kamera för stadsbilder tror jag på.
Hälsning, Jeanna