Lite prylar, lite text och alltid bilder

Blixtar, kattjävlar och annat löst folk!

Idag träffade jag kollegan Timo och hans fästmö Katja som gifter sig på lördag. I ett svagt ögonblick lovade jag att fotografera under bröllopet, trots att jag inte alls ägnar mig åt dylikt annars (vilket de är fullt medvetna om). Hur som helst tittade vi på lokalen, och framför allt den plats utomhus där vigseln ska hållas om vädergudarna är med oss ...

Blomsterbåge med en synnerligen stor brist på blomster ...

Som tur är kommer det vara en liten tillställning med endast 15 gäster (inklusive mig), så vimmel- och middagsfotograferingen kommer inte vara allt för betungande :)

En Timo som nog behöver raka sig innan lördag ...

Bilderna jag tog idag är inte tänkta att representera hur bilderna från bröllopet kommer att se ut, utan var snarare för att se hur ljuset faller på platsen, och jag tycker det var ganska behagligt ljus genom en massa trädkronor (om än lite grönt).

Eftersom det finns risk att vigseln måste hållas inomhus, och det också ska fotograferas middag och dylikt insåg jag att jag behövde en blixt. Jag tog mig till Japanphoto på Kungsholmen och köpte mig en Sony HVL-F43M - en hyfsat rejäl blixt som tyvärr är en del dyrare än Canons och Nikons motsvarigheter, men i gengäld går den att vinkla på sätt som de inte klarar (och har inbyggd LED-belysning för video).

Som med nästan alla blixtar jag använt (på olika kameramärken) konstaterade jag när jag kom hem att den gärna överexponerar när man använder den som upplättning som i bilden nedan - den måste ställas ner 0,7 steg eller mer för att det ska bli bra.

Det vackra brudparet

När jag kom hem tog jag fram manualen (!) för att ta reda på hur det där med HSS (high speed sync) fungerar. Det är som default aktiverat på den här blixten, och stängs av om man vinklar den - verkar vettigt förutsatt att ljuset räcker till.

Nony hade inget emot att bli fotograferad med blixt

Jag inser att jag måste göra rätt många fler tester innan helgen för att vänja mig vid hur blixten beter sig ihop med min A6000, men mitt första intryck är att den verkar bete sig ungefär som väntat :)

För upplättning av katter i träd fungerar blixten bra

Jag var lite orolig att kombinationen lätt spegellös kamera och hyfsat stor blixt skulle kännas väldigt topptungt och otympligt, men det fungerar alldeles utmärkt. Det fungerar troligen sämre på min NEX-7 i och med att den har sämre grepp, men det kunde jag inte testa eftersom det tyvärr inte följer med någon adapter för den äldre blixtskon i den kameran.

Inte alls så otympligt som det ser ut

Jag testade också att montera blixten på min RX100 II, och det fungerade, men är i praktiken tämligen oanvändbart. Möjligen skulle det fungera med kameran på stativ om man vill använda blixten som videobelysning, men det lär jag aldrig göra ...

Precis så otympligt som det ser ut, och lite till!

Det var allt för idag. Ha det gott :)

Inlagt 2014-06-30 19:37 | Läst 10011 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Blixtar är djävulens redskap, naturligt ljus är oslagbart, lämna tillbaka blixten bums:)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-06-30 19:57
Jag kommer att använda naturligt ljus om det finns något ;)

Ibland är dock blixten oslagbar - det beror ju helt på situationen ...
Ingemar Svensson 2014-06-30 19:59
Du har rätt Anders, jag bara skojar lite, och som upplättning är en blixt perfekt.
Det var en rolig utmaning som du säkert klarar fint med din erfarenhet och du klarar det säkert utan blixten.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-06-30 20:34
Mjo - det beror helt på vädret. Är ljuset som idag går det nog bra utan (de tre översta bilderna är utan blixt), men sedan ska det ju vara lite vimmel och festbilder också, och då kan den säkerligen behövas.
Blixtar kan vara stor hjälp
men det gäller att öva innan :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-06-30 21:25
Jag har använt blixtar mycket förut, men det gäller ju att lära sig hur det beter sig på den här kameran så jag ska se till att öva.
Nony blev väldigt fin i blixtljuset på första bilden, men blixtar är en vetenskap. Se till att bruden inte kryper ihop för mycket för att hon är längre än sin man (som hon gör på de första bilderna). Hitta andra sätt att fotografera dem där det inte blir så uppenbart så det finns olika alternativ för dem. Jag är längre än min sambo och jag vet att jag ibland kryper ihop fast vi egentligen inte alls bryr oss om detta. På bröllopsbilder kan det vara ännu viktigare. Lycka till !
Hälsningar Lena
Svar från Anders F. Eriksson 2014-06-30 21:27
Det var ett mycket bra tips, och jag reagerade själv på det i bilderna. Jag är inte säker på hur man löser det i bilderna i helfigur dock, annat än att helt enkelt övertyga henne om att det inte gör något att hon är längre :)
Lena Holm 2014-06-30 21:44
Hon vet redan det...ta bilder i helfigur utan att bry dej och be hennes sträcka på sej för att hon är vacker. Ta sedan bilder då de poserar på ett helt annat sätt, t ex sittande med höjdskillnad som en naturlig del av bilden. Då finns det en valmöjlighet när de väl får se de färdiga bilderna.
Hälsningar Lena