Lite prylar, lite text och alltid bilder

Blogga på FS kan löna sig, och göra att man får bilder på stortavlor i halva världen

I november förra året skrev jag ett blogginlägg där jag publicerade en massa sommarbilder, bland andra denna:

Brännboll i Hagaparken med jobbet, juni 2008.

Jag har försökt bli bättre på att tagga mina bilder med relevanta nyckelord, och jag laddar upp de flesta bloggbilderna också på flickr. Denna var en av bilderna jag lagt upp där, och den är taggad med bland annat orden "Sweden" och "Brännboll".

En fredag i början av juni fick jag ett samtal från ett utländskt telefonnummer jag inte kände igen. De flesta sådana som ringer mig brukar vara konstiga säljare och dylikt och vi var mitt i fredagsfikat på jobbet, så jag funderade på att låta bli att svara. Jag drabbas dock ofta av dåligt samvete om jag medvetet låter bli att svara i telefon, och fick tala med Femke från Holland som ringde från en reklambyrå jag inte hört talas om (det är väldigt få reklambyråer jag hört talas om).

Femke berättade att hon jobbar som photography producer på en byrå, och de ville ha bilder av brännboll för en reklamkampanj och undrade om jag hade fler bilder (just bilden här ovan är ju helt ok förutom minen på slagmannen ...). Jag tyckte förstås det var intressant, och det blev inte mindre intressant när jag fick ett mejl som förtydligade vilken slutkund det gällde och att de försökt hitta bilder hos bildbyråer men inte hittat något som passade.

De här brännbollsbilderna tog jag under ett evenemang med jobbet 2008, och jag trodde aldrig att någon skulle vara intresserad av dem förutom jag och mina kollegor. Av den anledningen hade jag rensat friskt bland råfilerna och hade inte mer än något tiotal kvar, och av dem var sju bilder av den kvaliteten att jag bedömde att de kunde vara intressanta i reklam.

Under måndagen fick jag veta att bilderna var intressanta, och att byrån skulle kolla vilka av dem som kunde vara aktuella. Sedan följde lite bollande (pun intended) mellan byrån och kunden tills de kom fram till att de ville använda mina bilder - problemet var att de ville ha fyra bilder för samma pris som de tre de trott från början (en till tryck och tre till banners och dylikt). Med tanke på att jag tidigt fått veta att de inte kunde gå över den budgeten gick jag med på det utan att knorra :)

Jag tror att bilderna börjat användas redan tidigare, men jag var förstås tvungen att vänta med att skryta om detta tills idag som är första dagen Emirates flyger till Sverige. Jag hade planer på att komplettera det här inlägget med en bild av när deras Boeing 777 landar på Arlanda, men att ge sig dit samma dag som Obama kändes som en ganska dålig idé ...

Bild för stortavla 48 sheets (ungefär 6 x 3 meter)

Tyärr kommer jag nog inte att få se annonser eller stortavlor själv, då annonseringen kommer att ske utanför Europa och Amerika (Nord- och Syd), men det är ändå lite kul de ska locka hit folk med den knasiga sporten brännboll och mina bilder :)

Bild för tryck på uppslag i magasin

Tryckbilden är ganska kraftigt manipulerad, men det är förmodligen inget man tänker på om man inte sett originalet (och det tänker jag inte visa). Med tanke på att det var bilder som aldrig var tänkta att få någon spridning alls är jag rätt nöjd med resultatet, och hade det inte varit ett firmaevenemang hade det inte varit möjligt att sälja bilderna - jag var tvungen att jaga modellreleaser från alla medverkande, och några av dem har slutat i firman (tog totalt drygt en månad att få ihop alla).

Om jag inte haft med den första bilden i inlägget i mitt blogginlägg från november, taggat den med nyckelord (och mina kontaktuppgifter) och lagt upp den på flickr hade jag nog inte fått sälja de här bilderna. Kontentan är att det kan löna sig att publicera bilder man inte tror andra är intresserade av, så länge som de är ordentligt taggade så att de går att hitta. I det här fallet var bilderna tagna med en kamera med "bara" 12 megapixlar, och just annonsbilden är heller inte helt skarp - det spelar ingen roll om det finns en köpare som vill ha bilderna (och det syns heller inte i tryck). Att alla har Sverigetröjor på sig kan ha hjälpt till, liksom att de flesta brännbollsbilder ser tämligen partyartade ut, och att jag kunde fixa modellreleaser var direkt avgörande.

Ibland ska man helt enkelt ha lite tur (för er som undrar hur tusan man kan få så bra betalt för en sån bild) :)

P.s. Glöm inte att det är Dagnys på Broströms Café på lördag klockan 10:30 :)

Inlagt 2013-09-04 10:12 | Läst 13609 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Grattis, vad kul!!! Jag kan ju förstå att de ville ha något svenskt mht tröjorna... men varför, just brännboll, av alla saker... ???? :) Men som sagt, grattis!! :) //Peter
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:37
Jag antar att de tycker att brännboll är ett knasigt svenskt påfund :)
Kul och grattis!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:37
Tack för det :)
Kul att gamla bilder får göra rätt för sig :-)
På Lördag är jag på fotofika i Mora, så jag får stå över Dagnys den här gången :-(
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:38
Ja, särskilt kul när det var en bild som var rätt oväntad att få sälja :)
Grattis!!!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:38
Tack Annelie :)
Häftigt, det lönar sig att vara aktiv.
Ha de gott
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:38
Ja, ibland kan det uppenbarligen löna sig :)
Shit vad roligt! Grattis!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:39
Tack! Det var oväntat och kul :)
Grattis - så "känner" man ett proffs :-)
Du skriver att det lönar sig att blogga på FS, men var det inte via flickr att meddelandet hände?
Några av mina bilbilleder också har använts via flickr och det är sant det du skriver man måste komma ihåg att tagga ordentligt
m.v.h. Erik / DK
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:40
Bilden hade inte hamnat på flickr om jag inte först lagt upp den i bloggen här (jag brukar lägga upp alla bilder där också i full upplösning för de som vill pixelpeepa) :)
Spelar ni brännboll med en baseboll? Hur många överlevde?
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 19:41
Tror inte det är en riktigt baseboll, men det brukar alltid bli en del skador på de där tillställningarna. I somras tror jag dock vi klarade oss med endast en lättare fotledsfraktur.
2013-09-04 20:33   Janne Tuba
COOLT! Fan att inte jag fick vara med:)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-04 20:36
Du dök väl upp lite senare om jag inte missminner mig ;)
Coolt. Grattis !
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-05 21:16
Det var därför jag funderade på att vara på Arlanda och plåta igår, men det var ju ett rätt dåligt valt datum :D
Vilken kul historia! Grattis därtill!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-05 23:17
Tack, Rauni :)
Grattis!

Har själv varit med om en liknande grej.
För två år sedan så var jag med min fru på semester i Lappland.
För att göra något helt annat, som omväxling till det sportfoto jag normalt utövar för att försörja mig.
Så provade jag på lite natur och landskapsfoto.
La upp några bilder på Flickr.
För att göra en lång historia kort så blev jag kontaktad av en grafisk designer på Bonniers Alba, som hade hittat en av bilderna på Flickr, och den kom att hamna som en del av omslaget till Håkan Nessers "Styckerskan från Lilla Burma".
(Har bloggat om det hela. På Engelska då jag har bloggbesökare från hela världen. http://sportskjutaren.blogspot.se/2013/08/swedish-lappland-how-vacation-photo.html )

Det som var tänkt som en ren semesterbild, och som jag till skillnad från de allra flesta av mina bilder.
Inte hade en tanke på att sälja.
Blev min så här långt bäst betalda bild.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-13 19:56
Tack Danne!

Det är roligare att sälja oväntade bilder, än de man vet man ska få betalt för (även om det för min del nästan aldrig sker nu för tiden) - också i mitt fall blev det min klart bäst betalda bild.