Lite prylar, lite text och alltid bilder

Bröllopsbilder i svartvitt - är det helt ute?

Nu för tiden är de flesta bröllopsbilder man ser i färg, fotograferade i motljus (gärna mycket sådant) och har extremt kort skärpedjup. Jag är inte någon bröllopsfotograf, och jag kan inte fotografera på det sättet som är modernt just nu (eller göra den efterbehandling som behövs), så när jag fotograferade kollegan Timo och hans nyblivna fru Katja gjorde jag som jag alltid gör och gör bilder som jag tycker är snygga :)

Katja efter besök hos frisören men fortfarande hemma

Det här med svartvitt är ju egentligen rätt gammalt och trist, men nyblivna fru Qvist (Katja alltså) gillade de svartvita bilder jag tagit av henne och Timo tidigare, så från mitt första urval av bilder valde jag att göra allt svartvitt. De kommer att få färgbilder också, men jag är inte säker på att det nödvändigtvis är bättre ...

Katja med en något luddig Timo i bakgrunden

Sen var det ju det här med ställa upp motiven för posering - något jag aldrig ägnar mig åt i mitt normala fotograferande. Jag släpade med mig paret på en liten promenad kring området kring Eklundshof (gamla mässen på S1 i Uppsala - känt från filmen Repmånad) och tog lite bilder när jag tyckte det såg bra ut helt enkelt. Etablerade bröllopsfotografer som lever på den här typen av fotografering kräks nog på mina bilder, men jag tyckte det var ganska kul och förhoppningsvis tycker Timo och Katja att bilderna blev ok :)

На здоровье (Na Ztrovie eller som vi säger på svenska - Skål, ta mig fan!)

Det här var första gången min A6000 fått gå varm på riktigt. Jag var tvungen att byta både batteri och minneskort (batteriet efter nånstans kring 300 bilder och minneskortet efter 500 bilder). Nu tänker jag inte visa ens en bråkdel av alla dessa totalt nästan 700 bilderna, utan har koncentrerat mig på de bilder jag tycker blev bäst och roligast av brudparet. Det var mycket länge sedan jag tog så många bilder under en dag, och jag kan ju konstatera att en spegellös kamera kräver rätt många extrabatterier om man sprayar på rejält (och jag körde inte med serietagning vid något tillfälle).

För bra för att vara sant?

Nu var det här ett mycket litet bröllop (som tur var). Totalt var vi inte fler än femton personer, men från tre länder (Ryssland, Sverige och USA), och jag är mycket tacksam att få deltaga i detta exlusiva sällskap. Att göra samma typ av fotografering på ett stort bröllop är inget jag skulle göra ostraffat :)

Varmt som tusan i solen

En del av er tycker nog det är fegt att göra svartvita bilder, och ni har helt rätt! Det är ett mycket enkelt sätt att komma ifrån problem med färgtemperatur och annat liknande. Jag tog ungefär 700 bilder under dagen, och jag kommer att leverera bilder i både färg och svartvitt till brudparet, men personligen tycker jag svartvitt är ett bra sätt att se till att inte en massa grönska och skrot tar uppmärksamhet från huvudmotivet :)

Katjas klänning var försedd med ett gigantiskt myggnät - har retuscherat bort de myggor som fastnat därunder

Det här är som sagt inte min kopp te vad gäller fotografering, men på det hela taget är jag ändå rätt nöjd med de bilder jag valt ut här. Jag kommer att leverera ett hundratal bilder totalt i både färg och svartvitt (inklusive vimmel- och partybilder), och förhoppningsvis blir Katja och Timo också nöjda med det.

Alla bilder är fotograferade med Sony A6000 och 18-55 eller 35/1,8 och blixten HVL-F43M. Ni får gärna ge synpunkter på hur bilderna skulle kunna behandlas annorlunda för att bli bättre :)

Ha det gott!

Inlagt 2014-07-06 06:01 | Läst 14317 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja varje gång man ser svartvita bilder så blir jag förvånad över vad bra det blir. Färg är ingen 100% nödvändighet i alla lägen absolut inte när man ser dessa bilder.


//Bengt.
Starkt solljus är aldrig kul. Bilden med Katja i förgrunden med Timo i bakgrunden är fin det enda som stör lite är att den känns lite platt. Om jag får gissa när jag ser skuggorna bakom buketten så har du kört med blixt även runda cirkeln på kinden tyder på det på vissa andra bilder. Sista bilden känns blixtfri. Oavsett jag körde ett par bröllop förra året i lysande sol o jag försöker då oftast köra med reflektorskärm o använder solen som stort hårljus bakifrån eller använda svag blixt men försöker köra den svagt o genom bouncer för att undvika skuggor bakom händer buketter osv. Fin brud o fina bilder afe det syns att du har fotografi i botten för du har undvikit att ha saker växande i huvet på dom som träd osv ;)

Ett litet råd om buketten låt bruden nästa gång även hålla den avslappnat rakt ner o inte hålla den bara spänt uppåt.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-07-06 08:19
Tack, Ove! Jag är som sagt ingen bröllopsfotograf utan det här blev helt på inuition. Jag har ingen reflexskärm, utan blixtrade i stället. Det blir inte lika snyggt, men det fungerar :)

Växande saker ur huvudet undviker jag, men tipset om buketten var bra (fast jag påverkade inte den alls). Om jag någonsin plåtar ett bröllop igen (vilket inte är så troligt) så ska jag tänka på det!
Dom var jättefina.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-07-06 10:52
Tack Otten!
ingen kritik afe du har ställt bilderna riktigt fina svartvita med riktig kontrast o riklig svartpunkt ingen hdr urtvättad sepia smörja som vissa andra gör ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-07-06 10:53
Tack Ove! Dessa är ändå svagt tonade då jag tycker neutralgrått blir så trist på skärm, men det är ju inte direkt sepia eller hdr :)
Ser bra ut tycker jag, du verkar ha tagit bilder med glimten i ögat - humoristiska bilder med variation, dom blir säkert mycket nöjda, men det är ett jäkla jobb att sitta o gå igenom o fixa en massa bilder. Hils, LO
"Varmt som tusan i solen" tycker jag är en väldigt bra bröllopsbild. Den avviker rejält från dagens bröllopsfotomode, vilket gör den riktigt bra. :-)

De enda två små synpunkterna jag har är att blänket i brudens kind (hennes högra) stör en liten aning, och att ansiktet på brudgummen är aningen utfrätt på kindknotorna. Jag gissar att du har använt upplättningsblixt.
Med risk med för mycket klapp på axeln men jag tycker att du fixade detta riktigt bra :-)

/Hasse