Lite prylar, lite text och alltid bilder

En liten kvällspromenad runt Fyrisån med ny glugg

Ikväll när jag åkte hem från jobbet tyckte jag det var så vackert ljus och vackra moln, så jag parkerade fordonet bredvid Fyrisån och tog en liten promenad för att dokumentera. Just där jag var finner man både vackra byggnader och diverse flytetyg i varierande skick ...

Det mest påtagliga just nu är förstås Restaurang Skeppet, som tidigare låg i Visby under namnet Graceland. Gotlänningarna förstod redan då att det skulle gå åt skogen och under tämligen spektakulära omständigheter bogserades skroten hit (googla om ni vill veta mer). Den kalla vintern och isen i år gick hårt åt Skeppet, som tog in vatten och fick kraftig slagsida för en tid sedan. Det kommer nog ta ett tag att få bort eländet ...

Det ser inte bättre ut från andra sidan ån, och bakom Skeppet ser vi två andra fartyg som inte heller är så kul att se. Det här är Uppsalas gästhamn, även om den ytterst sällan får besök av båtar utifrån (rätt bökigt att ta sig hit), och diverse vrak och halvvrak pryder åkanten ...

Roligare är det med minsveparen Saga och de andra husbåtarna som ligger här. Ägarna till dessa verkar åtminstone bry sig om att hålla fartygen i skick (fast minsveparen är visst till salu har jag för mig).

Det finns förstås också gamla fina hus i de här trakterna. Det kantiga Tullhuset är en av mina favoriter. Nu finns förstås inte längre någon tullverksamhet i huset, utan det inrymmer kontor och café tror jag.

Bostadshusen längs med Östra Ågatan inrymmer lägenheter som brukar ligga i topp vad gäller pris, vilket förstås är väntat med tanke på läget. Här tyckte jag bara det var så snygg ljus med skuggorna från alla träd.

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och Fujinon 16mm f/1,4 (fast nedbländad till f/5,6). Det kommer fler inlägg med exempel på större bländaröppningar, och det jag kan avslöja redan nu är att det ser riktigt bra ut :)

Ha det gott!

Inlagt 2018-04-26 21:04 | Läst 18600 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej - fin og farverig reportage. Nummer 3 med minestrygeren, himlen og spejlningerne i vandet er super. Nummer 5 med de specielle vinduer, skodderne, skyggerne og de 2 personer kan man kikke længe på - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Har du anvendt Fuji simuleringen Velvia ?
Svar från Anders Eriksson 2018-04-26 21:22
Japp, jag körde Velvia (fast i Lightroom och inte i kameran) :)

Stort tack för kommentaren, men vad betyder "farverig"?
canic 2018-04-26 21:34
farve är färg och rig är nog rik så färgrik verkar det som...
Svar från Anders Eriksson 2018-04-26 21:41
Ah, det borde jag förstått :) Tack!
Erik Madsen 2018-04-27 12:49
Niels Erik har forklaret det helt rigtigt - tak for hjælpen😀
//Erik//
Det är väl bara byta vepan till "Restaurang Skeppsbrottet". Kanske tar slagsidan av fyllan och skeppets dito ut varandra ändå?! ;)
Stämmer, Graceland did not grace the harbor of Visby when the vessel declined. Hamnchefen lyckades få bort båten medan den fortfarande flöt tillräckligt för att kunna korsa Östersjön.

Jag hade en affär med tidigare innehavaren på ett tidigare stadium. Han var antikhandlare och hade sålt några prylar åt oss. Men glömt att skicka slantarna. Det ordnade sig omgående och i godo då jag dök upp, han halade fram en tjock plånbok och betalade.
Färgglada bilder ser jag på min nya skärm, jo såna där gamla båtar är väl som övergivna fabriker, kommunen (skattebetalarna) får betala till sist tyvärr. Men sköna bilder! Hils, LO