Lite prylar, lite text och alltid bilder

En moderators betraktelser inför det nya året

Nu har jag varit moderator på Fotosidan i ett drygt kvartal, och det har varit en intressant tid på flera sätt. Under de tio år jag varit medlem här har det till och från klagats på modereringen - framför allt att den inte görs, men också ibland förstås också att det modererats för hårt.

En av de största orsakerna att FS frågade mig om jag kunde tänka mig att agera moderator var nog att jag är ganska aktiv i Sonyforumet, som gick totalt överstyr efter att David i ett ogenomtänkt ögonblick för några månader sedan lät det vara helt omodererat (då det blev vilda protester när han tog bort något där). Många av de gamla forumrävarna i det forumet uppskattade inte helt att de plötsligt skulle behöva följa samma regler som alla andra, och en del har sedan dess beklagat sig högljutt när moderering skett.

Jag har under den här tiden faktiskt inte tagit bort så himla många inlägg, och ibland har jag gjort misstag i min moderering och villigt erkänt detta. Det har dock förhållandevis ofta varit samma medlemmar vars inlägg jag modererat, och det har naturligtvis inte uppskattats av dessa (de som inte följer forumreglerna är sällan ens medvetna om att de inte gör det).

Något som definitivt måste göras här på FS är att forumreglerna måste uppdateras och bli tydligare. Det ska inte behöva vara svårt att förstås varför vissa inlägg inte tillåts i vissa diskussioner. Låt mig ge några exempel på nuvarande regler som oftast inte följs när jag modererat:

Kommersiella inlägg är inte tillåtna

Den regeln torde vara självklar, och när den bryts mot är det oftast uppenbar spam. Det har dock förekommit andra trådar som ser ut som och diskuteras som vanliga inlägg, men det har visat sig att att man måste betala något till någon i slutändan. Den här typen av inlägg raderas direkt när de upptäcks.

Enkäter, studentprojekt, marknadsundersökningar mm är inte tillåtna

Den här är ganska vanlig, och dylika inlägg tas bort utan närmare förklaring.

Inga jobb/prylannonser

Också denna förekommer ofta. Även långtida medlemmar som borde veta bättre smyger ibland in att de råkar ha den ena eller andra prylen till försäljning i trådar som handlar om dessa prylar. Det är inte OK att göra så, även om jag förstår hur man tänker.

Anonyma medlemmar

Ett problem som inte uppstår så ofta, och inlägg från dessa (och följdinlägg) raderas utan vidare kommentar.

Håll er till ämnet

Den här regeln är inte lätt att följa som skribent, eller hantera som moderator. Jag försöker resonera som så att om ett inlägg åtminstone på något sätt har med ämnet att göra så får det vara kvar, under förutsättning att det för diskussionen framåt (kommer mer om detta). Långa utvikningar om helt andra saker har en tendens att leda till diskussion om just sidoämnena, så jag brukar försöka sätta stopp för dessa.

Undvik "märkeskrig"

Den här regeln är många dåliga på att följa. Om en trådskapare startat ett ämne i t.ex. forumet för Canon är det inte ok att svara genom att nämna en massa fördelar med andra tillverkare. Sådana diskussioner ska tas i vs-forumet.

Språk, personangrepp, uppvigling

Jag har nog aldrig sett något exempel på uppvigling i forumen, men det händer ofta att folk kommenterar hur någon skriver utan att argumentera i själva ämnet och personangrepp är dessvärre inte heller helt ovanliga. Just den här regeln tycker jag är mycket viktig att följa.

Driv diskussionerna framåt

Ännu en regel som många bryter mot. Smålustiga oneliners för inte diskussionerna framåt. Många diskussioner mynnar också ut i ett fåtal medlemmar som tjafsar fram och tillbaks i all oändlighet i nåt slags förhoppning om att övertyga motparten. Det kommer aldrig att gå att övertyga motparten i dessa fall, och så småningom leder det oftast till att tråden stängs.

Använd besvara med citat sparsamt

Den här har jag själv brutit mot vid ett flertal tillfällen, men när man nu använder citatfunktionen för att tydliggöra vad man svarar på behöver man inte alltid citera hela inlägget. Man bör också använda funktionen för förhandsgranskning för att kolla att man inte haft sönder citattaggarna - något som kan göra det totalt omöjligt att förstå vem som skrivit vad. Det här är också något jag har börja laga när jag ser att folk pillat sönder taggarna.

Redaktionen kan radera inlägg och bilder utan att meddela detta

Om varje enskild moderering ska motiveras och kommenteras blir det mycket tjafs om just detta, men jag försöker sätta stopp innan radering görs, och när det raderats skriver jag oftast en motivering. Det här är något jag missat en del i och försöker bli bättre på, och ni får ha förståelse för att det tar ett tag att komma in på rätt nivå.

Det här var de regler jag tycker mig agerat mest för att följa, och det har tråkigt nog resulterat i att en del av de som jag haft ett gott förhållande till i forumen tidigare nu inte vill ta i mig med tång, eller i vissa fall kanske också lämnat forumen. Jag hoppas dock att det jag gör faktiskt är till gagn för fotosidan i stort. Det är många som lämnat forumen på grund av allt tjafs, och många som inte vågat ställa frågot då en del trådar i princip tagits över av ett fåtal medlemmar.

Med allt detta vill jag önska ett Gott Nytt Forumår, där jag slipper moderera så mycket :)

Observera att bilderna i inlägget inte nödvändigtvis har ett dugg med texten att göra ...

Inlagt 2012-12-26 17:34 | Läst 15020 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin illustration till texten!
//ewa
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-26 17:57
Tack Ewa, men jag är inte helt säker på att "Håll er till ämnet" och "Redaktionen kan radera inlägg och bilder utan att meddela detta" är helt lättförståeliga i sammanhanget ;)
Ewa Kirjavainen 2012-12-26 18:05
När man läser vissa forum här så tycks folk inte förstå nåt alls, kan jag tycka. De enda de vill är att få sista ordet, både underhållande och skrämmande. :-)
Ett intressant och kul inlägg att läsa. Mycket beroende på de träffande och talande bilderna.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-27 13:24
Tack Ragnar!
Jag tycker forumen kan modereras ännu hårdare.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-27 13:25
Därom råder delade meningar kan jag ju lugnt säga ...
Calle S 2012-12-28 07:49
Alla forum har regler, till och med på Flashback modereras det. Har man svårt för det och inte hajar netiquette kan man starta ett eget forum någon annanstans.
Håller med Ewa om illustrationen. Blir lite nyfiken på alla forum, borde kanske ha tid att följa dem mycket bättre än vad jag har mäktat med. Det har jag förstått att moderering behövs och att det är tur att det finns folk som vill lägga ner tid på detta, trots att sysslan genererar en del "ris".
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-27 13:26
Jo, forumen tar en del tid om man grottar ner sig i dem, men det är rätt kul :)
Moderera gärna hårdare, Anders. Jag ger mig sällan in i forumen bara av den anledningen att de innehåller för mycket tjafs och ofta snabbt kommer bort från ämnet. Det är synd. Forum är bra om de funkar,
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-27 13:26
Ja, det är svårt att hitta balansen vad som ska tillåtas och vad som ska stävjas i forumen. Jag letar fortfarande ...
Jag tycker att det är bra att du modererar! Forumen är bra och fyllda med kunskap och kompetens, men ibland också tjafs, där en eller några få personer helt kan lämna trådskaparens huvudspår, för att istället tjafsa om vem som har rätt. Jag tröttnar, lämnar tråden och dyker kanske in någon dag senare, och fem sidor senare.
Så, fortsätt med en bra moderering. Heder åt dig att du kan stå för att det ibland blir fel, men so what... Fel gör vi alla.... Gott slut på 2012!! //Peter