Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ett snabbtest av Fuji X-Pro1

Efter dagens arbete besökte jag grabbarna på Uppsala Fotokompani för att klämma lite på Fuji X-Pro1. UFK är den sista fotobutiken i Uppsala värd epitetet fotobutik, och jag hoppas de får finnas kvar. Det verkar inte vara riktigt samma hype kring den kameran som när X100 kom för ett år sedan, eftersom de faktiskt hade ett kamerahus och en 35/1,4 i butiken. Misstänker att priset kan ha med saken att göra :)

Här är i alla fall några intryck av kameran och testbilder. Alla bilder är jpg från kameran som jag sedan efterbehandlat i Lightroom på samma sätt som jag skulle gjort med råfiler (men ingen brusreducering i LR). Råfilerna kan jag tyvärr inte hantera ännu då LR4 inte har stöd för X-Pro1. Under bilderna finner ni länkar till bilderna i full storlek. Alla bilder är tagna på ISO 3200 och alla andra inställningar i kameran är som från fabrik (ingen hade uppenbarligen fotograferat med kameran innan).

ISO 3200, 35 mm, 1/125, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Det första jag reagerade på var att kameran är betydligt lättare än den ser ut, men den känns ändå gedigen att hålla i. Rattar och knappar har bättre känsla än X100, slutartidsratten har försetts med en låsknapp för autoläget och det verkar inte alls vara någon risk att ändra exponeringskompensationen av misstag. Jag var inte in och grottade i menyerna så mycket utan ändrade bara inställningen i kameran till RAW+JPEG, men konstaterade att de är en förbättring gentemot X100.

Bländarringen på den 35 mm f/1,4 (som var det enda objektiv de fått in) kändes nästan lite väl lätt att ändra, men det kan nog vara en vanesak. Den manuella fokuseringen som är "fly-by-wire" var inte roligare än på X100, men om man använder t.ex. Leicaobjektiv med adapter lär det gå betydligt bättre att fokusera manuellt. Jag hann inte testa så mycket, men autofokusen är klart rappare i X-Pro1 än i X100 och verkar sätta skärpan där den ska.

ISO 3200, 35 mm, 1/125, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

I skymningen och med blandljuset i butiken var det uppenbarligen inte så lätt för kameran att sätta vitbalansen rätt, men det hade nog varit svårt för andra kameror också.

ISO 3200, 35 mm, 1/320, f/2,8 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Bruset från kameran ser väldigt bra ut för att vara ISO 3200 och brusreduceringen i jpg-motorn verkar inte allt för aggressiv. Ska bli mycket intressant att se hur råfilerna ser ut när Lightroom väl lyckas läsa in dem.

ISO 3200, 35 mm, 1/300, f/3,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

35:an på full bländaröppning verkar helt ok och ger en i mitt tycke snygg bakgrundsoskärpa. Här kan vi konstatera att UFK jämför sina priser med konkurrenterna på nätet :)

ISO 3200, 35 mm, 1/2500, f/1,4 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Det känns som att det här är en klockren kamera för gatufoto och annan lite mer stillsam fotografering, precis som X100. De förbättringar som gjorts jämfört med lillebror märks väl och det är ju trevligt att kunna byta objektiv :)

ISO 3200, 35 mm, 1/240, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Jag står i valet och kvalet mellan den här kameran och Sony NEX-7. Sonyn har en massa roliga funktioner jag aldrig kommer använda, är mycket bättre på att filma (vilket jag aldrig gör), är billigare och det finns adaptrar för att montera i stort sett vilket objektiv som helst på den. Det finns dock i stort sett inga originalobjektiv till Sonyn som jag är intresserad av ännu (fast kitzoomen lär vara rätt bra). Fuji har från början levererat en trevlig uppsättning fasta objektiv (till bra pris), och har betydligt trevligare kontroller än Sony - åtminstone för mig som gillar bländarringar och slutartidsrattar :)

ISO 3200, 35 mm, 1/220, f/4,0 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Som tur är har jag inte råd att köpa ett nytt kamerasystem innan jag kan inkassera en skuld från pappa staten, så jag behöver inte bestämma mig ännu. Det som för mig förmodligen kommer vara avgörande är hur väl det går att konvertera råfilerna i Lightroom när Adobe väl får till stödet för X-Pro1. Jag tänker inte under några som helst omständigheter använda Fujis råkonverterare ...

Jag ska försöka få till att testa kameran på stativ och under något mer kontrollerade former för att bättre kunna testa skärpa och upplösning, men det hänger förstås på att UFK inte säljer kameran innan jag hinner med det (och att de går med på det) :)

Inlagt 2012-03-22 21:31 | Läst 16084 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Den kameran säljer dom som ett demoex sedan, kan man förmoda.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-03-22 22:15
Ja, eftersom det är deras demoex lär de ju göra det. De brukar sälja demoexen billigare än oöppnade kameror till skillnad från t.ex. Mediamarkt där man får betala fullpris oavsett om kartongen är öppnad eller inte. Än så länge har kameran hos UFK inte gjort mer än 15 exponeringar (om ingen hann göra fler efter att jag lämnade butiken), så rabatten just nu är nog inte så stor :)
Testade att installera SilkyPix (råkonverteraren) i en virtuell maskin, men den är tyvärr fullständigt obegriplig. Om någon är intresserad av att titta på råfilerna så är det bara att säga till ser jag till att ni kommer åt dem ... Själv var jag mest intresserad av att se hur och om bilderna innehåller moiréartefakter som inte går att hantera ...