Lite prylar, lite text och alltid bilder

Fågelfoto med spegellösing?

Ikväll besökte jag Dalkarlskärret utanför Uppsala för att träffa en f.d. kollega. Jag hade förstås med mig den nya lilla NEX:en, men den längsta brännvidd jag har är 105 mm - en gammal Nikon Ai-glugg som visserligen är bra, men inte helt optimal för fågelfoto.

Man kommer inte så nära med 105 mm på en DX-sensor.

Fågelfotografer brukar gilla lite större doningar från 500 mm och uppåt. Kollegan ser sin D800 som en bra DX-kamera med möjlighet till vidvinkelläge i FX-format :)

Nikon D800 med 500 mm f/4 VR - bra fågelkamera!

Eftersom jag har en Nikonadapter till min NEX kunde jag förstås inte låta bli att prova hur det skulle funka med monstergluggen på den.

Sony NEX-7 med Nikon 500 mm f/4 VR - lite framtung fågelkamera ...

Med Nikonobjektivet på den lilla Sonykameran blir det förstås varken autofokus eller stabilisering, och med min adapter går det heller inte att justera bländaren. Den manuella fokusringen på 500:an hamnar lite dumt till på ett sånt där stativ, så även om focus peaking är jättebra var det bökigt att ställa in skärpan. Skulle kanske inte heller kört med auto-ISO som tyckte att 1/60 sekund var en utmärkt slutartid.

En inte helt skarp kanadagås (som mår bäst av att ses oförstorad) ...

Nu är ju inte jag världens vassaste fågelfotograf, och jag har sett att det går att fotografera fåglar (också sådana som rör sig snabbare än min suddgås) med NEX-7 och manuellt fokuserad 500/4. Jag tror dock inte att det är något jag kommer ägna mig sååå mycket åt framöver heller.

Dagens köpråd: om du råkar ha en Nikon 500/4 VR så finns det bättre kamerahus att sätta gluggen på än just en NEX-7. :)

Inlagt 2012-05-08 21:21 | Läst 6131 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan man inte ställa tiden för auto-ISO med NEX-7? Jag blev lite bestört över detta när jag först bekantade mig med 5N men vande mig rätt snabbt vid att köra ISO helt manuellt istället. Men på en proffsigare kamera känns det som en onödig begränsning.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-09 12:12
Jag har inte hittat någon sådan inställning tyvärr. Det är i och för sig lätt att ändra ISO manuellt med ratten på baksidan - så lätt att jag brukar ha den låst för att den inte ska ändra sig själv ...
En bra illustration av varför större kameror inte bara är av ondo. ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-09 13:16
Mjo, i vissa fall har de ju sina poänger :)
Petitess i sammanhanget, men bilden är i alla fall skarp nog för att man ska kunna se att det är en grågås. Bägge arterna förekommer ymnigt i Dalkarlskärret.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-11 10:16
Gås som gås :D
Jag tycker du ska fota fler fjäderfän, bättre och närmare! Då får du dessutom röra på fläsket, vilket kan göra nytta ibland!