Lite prylar, lite text och alltid bilder

Färg, svartvitt och det där med att hålla nere vikten är överskattat!

I mina senaste blogginlägg har jag vurmat för det där med att fotografera vardagsmiljöer för att bevara för intresseklubben i framtiden (och en del som faktiskt tycker det är kul med såna bilder redan nu). Ibland är det dock kul att i stället leka turist, och fotografera de typiska turistmotiven och försöka göra något vettigt av dem.

Idag har jag besökt mina kollegor i Linköping, där jag fick testa en ny hittills oprovad variant av pizza med oxfilé och bearnaise. Jag reagerade på att bean var väldans gul, och den visade sig innehålla curry ... CURRY I BEARNAISE? Det var en god pizza, men jag tror jag föredrar en klassiska bea ...

Hur som helst gjorde besöket i Linköping att jag kom hem till Uppsala sent, så jag åkte upp till slottet där jag tänkt mig att ta några nattbilder av omgivande motiv. Det här är den enda bilden som blev bra, då det blåste kraftigt och min lätta utrustning (inklusive lätt stativ) tycker inte om hård blåst. Ibland är det bättre att väga mycket, och det gör ju jag, men vad hjälpte det när utrustningen var för lätt?

Stat och kyrka har inte alltid varit överens

Bilden är gjord med NEX-7 och Sigma 19/2,8 - ett objektiv som är riktigt skarpt och bra, men som synes kan starka ljuskällor göra en del lustigheter med bilderna. Åsså är det ju det här med färgerna i nattbilder från stadsmiljöer; i bästa fall får någon del av bilden ungefär naturliga färger ...

Jag tycker nattbilder från stadsmiljöer ofta gör sig bättre i svartvitt, då man slipper alla konstiga färgstick. Hur man gör bilden svartvit spelar egentligen inte så stor roll, men jag får bäst resultat från råfiler som jag först fixar till så mycket som möjligt i färg i Lightroom, och sedan kör genom några olika recept i Silver Efex (beroende på hur jag vill ha det). Jag tyckte det här blev ganska effektfullt, även om kyrkeländet ser lite skevt ut :)

Ha det!

Inlagt 2014-03-13 22:00 | Läst 21203 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Silver Efex är fusk. Vad är det för fel på den riktiga varan? =)

Mvh Tommy
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-13 22:21
Inget fel alls, men det blir en massa korn och slabb som jag fick nog av efter att stått i mörkrum i några år. Jag är lite sugen på att testa igen, men inget jag saknar :)
tomazon 2014-03-13 22:34
Jag pratar inte om det där gamla analog slabbet som dom gjorde på stenåldern, jag menar en äkta digital "så här såg det ut" BILD =))) Uuuutan en massa efex hit o dit.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-13 22:41
Alla digitala bilder måste ju efterbehandlas på något sätt. Jag får bättre resultat med Silver Efex än om jag själv drar i spakarna, så jag väljer det. Jag drar dock i spakarna inne i Silver Efex i stället :)
Dubbelolle 2014-03-14 01:57
Nu är du väl ute o reser Tommy, man tar väl till den teknik som är bäst för att nå resultat, och då är ju oftast EFEX det givna valet eftersom det blir bra, och man jobbar ju fortfarande själv o bestämmer resultatet. Hils, LO
Visst förstår jag dig när det gäller svartvitt i nattbilder, men jag tycker faktiskt att färgbilden är jättebra!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-14 16:05
Jag tycker båda funkar, men tror den svartvita skulle vara snyggast att hänga på väggen.
Färgbilen är min favorit, fin som snus, men curry i bea är ju tjänstefel! Troligtvis för att deras "oxfilé" egentligen var kyckling =)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-14 16:04
Oxfilén kan nog ha varit äkta, för det var väldigt lite av den ...
Inte nog med att curry i bearnaisesås är tjänstefel, oxfilé, bearnaisesås och curry är tjänstefel på pizza. Pizza är en italiensk rätt med bl.a. tomatsås. Tomatsås + bearnaisesås = hemskt!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-14 16:04
Jag tycker det fungerar utmärkt :)