Lite prylar, lite text och alltid bilder

Fördomar?

Man borde inte tänka så år 2012, men jag vet åtminstone vad jag skulle gissa om vem som gör vad i det här familjeföretaget ...

Inlagt 2012-10-03 18:57 | Läst 5596 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
I dagens 2012 skulle "hen" och "hen" kanske vara ett kill- eller tjejpar?!
Ha det gott!
Ewa
Svar från Anders F. Eriksson 2012-10-03 19:28
Absolut, men skylten känns inte så 2012 i sin utformning, och det var kanske därför jag tänkte så :)
Ewa Kirjavainen 2012-10-03 19:36
Jorå, jag föstod tankarna och tänkte så själv ang. skyltens utformning, men sen gick tankarna vidare. :-)
Herrfrisering förstår jag, men "Eklunds dam"? En okänd yrkeskategori? ;-)
Felet många gör är att anta att fördomar per definition är felaktiga. Fördomar är snarare antaganden som bygger på erfarenheter om hur saker brukar förhålla sig och är inte sällan helt riktiga. Därför delar jag med största sannolikhet de fördomar som jag – på grund av fördomar – antar att du syftar på.

Vi kan ha fel, men sannolikheten att vi har rätt är jävligt stor. Så varför kalla det ”fördom”? Och är det ens något dåligt om det stämmer?
Svar från Anders F. Eriksson 2012-10-03 22:04
Nej, det är förstås inget fel om det stämmer, men det är inte helt PK nu för tiden att tänka så. Jag tyckte skylten var lite kul dels för kombinationen av verksamheter, och dels för att bilden som dök upp i mitt huvud var just den tydliga könsfördelningen den implicerar (om man tänker som vi).

Jag skrev för övrigt rubriken "Fördomar ?" för att eventuellt få nåt svar om det faktiskt är fördomar att tänka så :)

Ewas svar var intressant tycker jag, och den här bilden uppföljd av ett par skäggiga gossar (en med frisörsax och en med plåtsax) skulle förstås varit kul (eller två tjejer för den delen). Det skulle till och med kunna vara en plåtslagande dam och friserande herre :)

Här har förekommit ett och annat inlägg på sistone om damers och herrars och bloggande, och jag tyckte den här skylten satte lite fart på mitt tänkande i det ämnet.
Makten 2012-10-03 22:18
Visst, visst! Ingen skulle vara gladare än jag om plåtslagaren visade sig vara hon och frisören han. Men samtidigt kan vi säkert anta att det med 90% sannolikhet är motsatsen, och knappast något vi behöver bry oss om. För vad gör det för skada? Jag är sååååååååååååå jävla less på denna PK-vilja att utradera könsroller. Varför? Det är ju knappast något tvång som (om det nu är så) tvingat den stackars mannen att bli plåtslagare och kvinnan frisör.

Låt folk göra vad fan de vill och om resultatet innebär att kvinnor gör andra saker än män, så låt så förbli. Varför sträva efter ett könlöst samhälle där alla är ”hen”? Vad är problemet med könsroller om de inte är påtvingade?