Lite prylar, lite text och alltid bilder

Fulskanning på hög nivå!

Jag har som många andra en herrans massa negativ och diabilder liggandes lite här och var, och vill man digitalisera dylika finns det många vägar att gå. Jag valde den enklaste och lade diorna på min iPad och plåtade av dem med min Sony A6000 med Nikkon 40/2,8 utan att kolla så noga - det blev ju rätt ok det också (fast kanske inte optimalt) :)

Ni får stå ut med att det är många bilder och att många av dem är suddiga. De är tagna sommaren/hösten 1988 i närheten av Arjeplog och norska gränsen med en Minolta 9000 (tror jag) ...

De två dubbelexponeringarna kan ha varit avsiktliga, men det minns jag inte :)

Jag har också insett att många bilder är spegelvända, men så får det vara ...

Inlagt 2015-01-22 12:36 | Läst 6821 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ser inte så illa ut tycker jag. Själv har jag scannat en hel del av mina gamla diabilder och negativ på en Epson V5000 Plus. En relativt avancerad flatbäddsskanner med genombelysning av den typen av media.
Resultatet blir visserligen bättre än vad du visar här men inte är det en jätteskillnad.
Tror faktiskt mer på att fota av dem men den utrustning som finns idag är ju så primitiv.
Utrustningen borde givetvis innehålla en ljuskälla med rätt styrka, jämnhet och rätt färgtemperatur. Ett skrot objektiv som man kan ställa bländaren på och en effektiv utrustning för att mata dia eller negativremsor.
Svar från Anders F. Eriksson 2015-01-22 13:20
Jag körde med kameran på ett gorillapod (som ju flexar en del) och bilderna liggandes på en iPad. Med en bra ljuskälla som ligger längre bak från bilderna ( så man inte får med pixlarna från paddan) och ett reprostativ tror jag det blir bättre än man kan göra med annat än avancerade skannrar.
Bilder är kul att titta på oavsett hur dom ser ut, det väl ens eget tycke och smak som är avgörande, jag tycker dom blev riktigt bra med tanke på dom enkla medel du använt!
Dia och neg, ja vad ska jag säja, farsan var ju yrkesfotograf i massa år, har gått igenom kameror mm, slötittat lite i studion för att ta hem lite godbitar, MÖRKRUMMET! Kan bli en långdragen historia, tittade igenom alla väggskåp som totalt är ca: 6 hyllmeter, pärmar fyllda med NEGATIV! Sen återstår " bara " alla album och diabilder att gå igenom.
Tidskrävande? Javisst, men jag kommer nog att hitta en hel del spännande, och framförallt blir det nog skitroligt!
Svar från Anders F. Eriksson 2015-01-22 13:41
Ja, det är kul att gå genom gamla bilder. Jag rekommenderar att köra den variant jag gjorde (fast mer seriöst med ett riktigt stativ och bra belysning) - det går ganska fort och blir tillräckligt bra för det mesta.
kunert 2015-01-22 13:54
Jag har ett reprostativ med div belysning, ska testa med en gammal bildskärm som ljusbord, Mats kanske har några tips?
Kör med ett nyare och ett äldre macro Ai-s objektiv, blir helt ok.
Ser att jag får slå av min rättstavningsfunktion. Hela dagen har datorn ändrat vad jag skriver så det blir helt fel. Givetvis menade jag inte ett skrot objektiv utan ett makroobjektiv:-)
Svar från Anders F. Eriksson 2015-01-22 14:20
Jag misstänkte det, men jag var för finkänslig för att påpeka det :)
Det är 'gör sköj' med gamla bilder. För mig så kommer kvalitén i andra hand, det är ju mest känslan av en svunnen tid som i alla fall jag söker i gamla bilder. Dessutom väcker de minnen till liv som man kunde tro var borta för alltid.
Svar från Anders F. Eriksson 2015-01-22 14:22
Ja, visst är det skoj att hitta gamla lumparpolare t.ex. (som här). Jag har snokat rätt på några av dem via nätet och mejlat en länk - ska bli intressant och se om någon svarar :)
Kul. Bättre att fulskanna än att inte skanna alls.

Om du ökar avståndet mellan ljusskällan och diorna så blir du av med ränderna i bilderna.
Svar från Anders F. Eriksson 2015-01-22 14:19
Japp - jag insåg det. Ska fixa en vettigare rigg för fulskanning :)
Kul att det blir av! Visst finns fototekniska brister men innehållet går ju fram hur fint som helst och du har fått lite Instagramkänsla på köpet.

Jag har använt flatbäddsscanner (billig att hämta hos mig, kolla köp&sälj) men håller på att knåpa ihop en lågbudget avfotograferingsutrustning.

(@Mats: Köpte en LED-lampa med 6000K och CRI 97 från Beijing Yuji International Co. Lampan kostade en del, men frakt och tull och påslag det tredubbla. Urrrk, där rök låg budget. Men den ger väldigt bra ljus.)