Lite prylar, lite text och alltid bilder

Geotaggning med Lightroom 4 och en iPhone

Min systemkamera saknar som nästan alla andra en inbyggd GPS-mottagare. Det är oftast inget jag saknar, men det kan vara roligt att kunna se var bilder är tagna. Med en smartphone och Lightroom 4 (och en hel del andra program) går det att komma runt den här begränsningen.

Jag använder mig av GPS-appen Motion-X GPS som har massor av funktioner, och en av dessa är att kunna spara en så kallad tracklog över var man befunnit sig. Jag kollade att klockan i kameran gick rätt och aktiverade loggningen i telefonen när jag lämnade kontoret (klockan i kameran måste stämma överens med GPS-loggen för att positionen ska bli rätt).

Bilden ovan visar hur jag gått, men av någon anledning är loggen inte så exakt - gissar att det beror på att jag hade telefonen i byxfickan så den inte fick fri sikt mot satelliterna. Eller så var jag ner i Fyrisån och vände utan att märka det. Skärmdumpen är gjord i LR4 efter att jag korrigerat positionen för bilderna något.

När jag promenerat klart stoppade jag loggningen och mejlade loggen till mig själv genom appen. Sedan är det bara att importera bilder och tracklog till Lightroom och säga åt programmet att geotagga valda bilder automatiskt.

Det här är Östra Ågatan - punkten märkt med 2 i kartan (för att jag har två bilder från samma position).

Den här bilden är tagen på Islandsbron - punkten som är märkt 5.

Dörrarna hittade jag på Kålsängsgränd. Det är en av de ensamma oranga punkterna på kartan.

Slutsatsen är att det är enkelt att geotagga sina bilder med hjälp av telefonen och Lightroom. Förmodligen hade GPS-loggen stämt bättre om jag haft telefonen i bröstfickan eller kameraväskans ytterfack, men för att bara se på ett ungefär var jag var fungerade det ändå eftersom det går att justera positionen i programmet.

Alla bilder är gjorda med en Nikon D3 och Nikkor 45 mm f/2,8P.

Inlagt 2012-03-29 18:59 | Läst 13633 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jösses vad tiderna ändras. Vi fotar med film, får lämna in och får pappersfoto 9x13 eller vad de var. Sen får vi datum på korten..lite stort och klumpigt till att börja med. Sen kan vi välja om vi vill ha de på bilderna men kan genom datan ändå se när bilden togs, vi kan ändra våra foto i kameran till viss del och sen på datan..Ja mykce mer har förändras och nu då Gps. De är något som jag skulle vilja ha. Jag går till ett ställe men hamnar alltid på något helt annat ställe å har då inte alltid full koll på vart jag just tog de där speciella fotot osv osv...Fast för mig vore de kanske bättre att ha de i mobilen så jag alltid hittar ut frånt ex skogen....Lokalsinne finns de i kameran tro ;O))
Ha det gött/ Helen
Svar från Anders F. Eriksson 2012-03-29 19:36
GPS är praktiskt till allt möjligt, men man ska nog inte helt låta dem ersätta lokalsinnet - hörde om någon som blint följde GPS:ens instruktioner och hamnade i sjön ... :)
Helen Gustavsson 2012-03-29 20:00
Du skoja väl ??!! ha ha.....Ha det gött/ Helen
Svar från Anders F. Eriksson 2012-03-30 19:59
Det händer sånt hela tiden dessvärre - folk tror mer på GPS:en än verkligheten :)
Tack för tipset! /Carlos
Svar från Anders F. Eriksson 2012-03-30 20:00
Vassego! Är säkert inget nytt för det flesta, men kan nog vara intressant för en del :)