Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ibland gör man (jag) fel, och då är det bra med råformat :)

Det har knappast undgått någon här att stora delar av landet drabbades av ett kraftigt norrsken natten mot onsdag. Jag höll själv på att missa det helt, men rusade ut med stativ och kamera när det var på väg bort här hemma, och det blev sunkbilder.

Den bästa bilden trodde jag dock inte var något att ha alls, eftersom den såg ut så här i Lightroom till att börja med:

Det blev ju inte så där himla spännande, men det visade sig att det fanns ganska mycket att hämta i den råfilen, och med bortskärning av lampan nere i högerkanten blev det helt ok. Det blev förstås rätt brusigt att dra upp exponeringen 3,5 steg och skuggorna ytterligare lite. Dessutom framträdde rätt många heta pixlar (röda och gröna), men de syns inte i det här formatet (eller på vettigt betraktingsavstånd i större format).

Hade jag bara använt JPG hade det inte blivit någon bild, men tack vare råformatet gick det att både rädda och få till en bild jag tycker blev riktigt anständig.

Ni som föredrar JPG får förstås gärna fortsätta med det, men kan se det som ett litet tips ;)

Ha det!

Inlagt 2015-03-20 22:40 | Läst 15686 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snyggt!/ Björn T
Svar från Anders F. Eriksson 2015-03-20 22:52
Tack! Din A7S torde vara ypperlig för den här typen av fotografering med ett ljusstarkt objektiv - kort exponeringstid och jättelite brus trots ordentligt höga ISO-tal.
Khalad 2015-03-20 23:07
Tror jag också, tyvärr var jag i Gbg och upptagen m barnbarn! / Björn T
Bra jobbat! RAW gillas! ;)
Men Jpeg bilden har du inte alls jobbat med, så lite orättvis jämförelse får jag säg. Jag fortsätter med Jpeg, gillar att va motvals, o jag vet vad jag gör, Må gott, LO
Oavsett vad jag fotograferar så brukar jag nästan alltid underexponera ett eller flera steg. Det är lättare att hämta hem teckning i en bild än att försöka hitta teckning som inte finns i den. RAW formatet är givet för mig. Bra exempel du visar.