En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Är det bara jag som inte förstår?

I Uppsala pågår just nu den internationella performancefestivalen Friktioner. Jag måste erkänna att jag inte förstår mig på sådant, men det är lite kul att fotografera i alla fall :)

På Stora Torget ägnade man sig åt andra typer av pajaskonster ;)

Alla bilderna är tagna med Sony A6000 och 18-55 mm

Ha en fortsatt trevlig fredag!

Postat 2014-05-16 18:36 | Läst 12559 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vad händer och fötter?

Östra Ågatan, Uppsala den 22 mars 2014

Kortaste inlägget från mig på länge, och enligt en del säkert onödigt efterbehandlat :)

Postat 2014-03-24 21:29 | Läst 11180 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sällan har så många haft så mycket att vara arga på för så lite ...

Riktigt så sa han kanske inte, gubben Churchill när han pratade om de brittiska piloternas insatser under andra världskriget, men så tänker jag ibland när jag läser kommentarer och foruminlägg här på fotosidan och annorstädes ute på nätet. Idag var det en del som ondgjorde sig över att årets bild var för mycket efterbehandlad (och det var ju inte första året det skedde), förra veckan var det en del som var arga för att det går att köpa en kameraväska för över 20000:- (eller att fotosidan ens skrev om det).

Nikons uppdaterade proffskamera gjorde förstås också en del arga, antingen för att de kör ett annat märke, för att den inte uppdaterats tillräckligt mycket, eller för att de tycker att ingen borde ha någon nytta av en dylik kamera ...

Renovering av Åhléns i Uppsala, 10 mars 2014

Vän av ordning kanske frågar sig varför jag visar en bild av en byggarbetsplats efter en inledning där jag pratar om det folk blir arga för på fotosidan, och det finns förstås en anledning; få saker kan göra människor så ilskna i diskussioner som det där med bebyggelse, eller rivning av densamma.

När Åhlénshuset i Uppsala en gång i tiden var nytt och udda med sin tårtpappersfasad (på andra sidan från min bild sett) var det många som förskräcktes och var arga. Nu när det ska renoveras, och den där anskrämliga fasaden eventuellt försvinner, ja då är de arga för det i stället.

Kungsgatan 46 den 10 mars 2014

Mitt på Kungsgatan står ett slitet och ganska trist hus som många är och har varit arga på eller om. En del var arga för att det skulle rivas, och andra är arga för att det står kvar. Om jag inte minns fel var också en del av de boende arga på fastighetsägaren av en eller annan anledning för några år sedan. Huset står dock kvar som en arg gammal sliten klick bland allt det nyrenoverade runt Uppsala Resecentrum.

Cyklar i långa banor den 10 mars 2014

Kan man verkligen vara arg på cyklar? Jodå, om man bor i Uppsala kan man det (om än inte lika arg som på husen i bakgrunden). Cyklarna är för många, de är felparkerade, de blir hela tiden stulna och de som framför dem är fullständigt galna. Det finns många skäl att vara arg på cyklar.

"Historien kring ett torg" av Axel Wallenberg från 1964, fotograferad den 10 mars 2014

Av alla hus i Uppsala är det nog UKK (i bakgrunden i bilden ovan) som det är flest som är arga på. De var arga innan det byggdes (se bara på den arga gubben från 1964), de var arga under byggtiden och de är arga nu. Jag tror egentligen inte det spelar någon roll hur huset faktiskt ser ut, utan arga gubben på bilden och alla andra arga gubbar hade bestämt sig redan i förväg att det skulle vara förskräckligt (vilket var förutseende av Axel Wallenberg för 50 år sedan) :)

Uppsala Konsert och Kongress, den 10 mars 2014

För att ytterligare elda på er som nu sitter i soffan eller på skrivbordsstolen och fullkomligt studsar av ilska över denna bebyggelse avslutar jag inlägget med hela två bilder av UKK (som jag tycker är snyggt).

UKK och ett öde torg, 10 mars 2014

Nu har jag inga fler bilder för dagen att reta upp er med, men jag ser fram emot en bebyggd Seminariepark. Gärna med något stort och udda! :D

Bli inte för arga bara, och tänk på att alla inte alltid är fullt allvarliga i allt de skriver ...

Postat 2014-03-10 20:42 | Läst 15604 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Treårsfika med rekorddeltagande i svartvitt och färg!

Vi fikade alltså inte i tre år (även om vi blev ovanligt långvariga till och med för oss), men det var på dagen tre år sedan det första Dagnyfikat. 20 stycken lyckades masa sig upp i morse, och i vanlig god ordning anlände jag sist :)

Nik ser helt förskräckt ut när han ser mig. Han kanske blev skrämd av en knävelborre som liten ...

Konditori Fågelsången där vi huserar nu då vi vuxit ur fågelsången är mysigt, har goda bakverk och det går uppenbarligen att reservera bord där (tack Rauni!). Ur en fotografisk synvinkel är det dock bedrövlig med ett blandljus som inte är att leka med. Som tur är kan man ju svartvitifiera sina bilder enkelt så man slipper den problematiken (tack Google och Silver Efex!).

Sören med sin A7r som för dagen försetts med ett Olympus 50/1,4 (och i bakgrunden tror jag Anna sitter och förklarar det där med storleken, precis som Lena gjorde i Sörens blogg men med något annan uppfattning).

Jag vet inte vad konditorerna tycker om att få besök av stora gäng som oss, som sitter i timmar (fyra stycken fick vi ihop idag), har allmänt roligt och dricker påtår på påtår, men jag kan inte direkt påstå att jag bryr mig. Vi hade i alla fall skoj :)

Lena ser nästan lite skyldig ut där hon sitter och förhörs av J-O

Nikos och Ewa

J-O hoppades att närgränsen på mitt Sigma inte skulle räcka till för den här bilden, men tji fick han!

Ewa

Nik strax innan det roliga tog slut (som det ju tyvärr alltid gör)

I rubriken skrev jag ju att det skulle vara färg också, och jag försökte verkligen. Men ljuset är som jag skrev minst sagt besvärligt inne på Fågelsången. Det hjälpte inte ens att försöka skapa en färgprofil med QPCard (som för övrigt är en ypperlig produkt) ...

QPCard 203

Eftersom det redan skrivits en massa blogginlägg om vilket som är det bästa sättet att göra sina bilder svartvita ska jag inte tjata mer om det, men det bästa sättet är att använda Lightroom och Silver Efex (där man kan göra egna fina presets) ;)

Den här bilden behövde jag inte svartvitifiera, för det har ju J-O redan gjort i sin kamera!

Det var allt jag hade att bjuda på från dagens trevliga fika. Tack till alla inblandade för trevligt sällskap. Bilder från före och efter fikat kommer så småningom i ett eget inlägg, fast de bilderna är inte lika roliga :)

Postat 2014-03-01 18:10 | Läst 13190 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Skitiga bilder och fotonörderi på hög (?) nivå!

Idag har jag fotograferat svartvitt igen (fast jag fotograferade ju egentligen i råformat och svartvitade till bilden i efterhand). Jag har dessutom gjort bilderna lite extra skitiga för att framhäva den sovjetkänsla jag får av det förskräckliga Siviakvarteret i Uppsala.

Sony NEX-7 med 35/1,8 på ISO 800

En del vill att alla gamla hus helst ska bevaras, och de här husen är hyfsat gamla. Jag tycker de ska jämnas med marken och ersättas av något som bättre matchar det så omstridda UKK :)

Sony NEX-7 med 35/1,8 på ISO 800

Och det där utlovade fotonörderiet då? Mjo, som ni ser har jag skrivit under bilderna att jag fotograferat med en Sony NEX, och tidigare i texten skrev jag också att jag fotograferat i råformat. Hade jag fotograferat med Nikon i stället hade bilden passat bättre. Detta i kombination med nummerplåten på Volvon i den andra bilden får åtminstone mig på nördiga tankar - en del av er kanske förstår varför, och ni som inte gör det är nog lika lyckliga utan att veta :)

Ha en trevlig helg, och glöm inte att det är DAGNYS i ottan i morgon (10:30 på konditori Fågelsången)!

Postat 2014-02-28 19:22 | Läst 20593 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa