En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Vägen hem del 1 - skuggor och ljus

Dagens blogginlägg får nog lov att bli två, då det är två helt olika typer av bilder. Med tanke på att jag är gruvligt förkyld är det ett under att det blev några bilder över huvud taget, och att det skulle vara bilder som räcker till två inlägg är förstås fullständigt omöjligt (och bilderna är ju inte så bra heller). Jag delar dock ändå upp dem eftersom det är helt olika genrer.

Täljstensvägen

Jag har valt att ha rubriken skuggor och ljus på det första inlägget, och det är förstås ett jäkla trams egentligen. En bild som inte består av skuggor och ljus ser troligen ut som ett gråkort (eller svart eller vitt). Det jag är ute och fiskar efter är det sena eftermiddagsljuset som jag tycker kan göra ganska mycket för annars tämligen banala motiv.

Marmorvägen (om du bara tänker titta på en av bilderna förstorad är det denna du ska välja)

Jag gillar hårda skuggor, åtminstone i vissa sammanhang. De är bra för att framhäva och dölja delar av motivet, men det gäller förstås att de faller där jag vill ha dem. Idag tyckte jag att de gjorde det, men alla håller säkerligen inte med.

Norra Norby Gård, där jag bor, fast i huset till höger om det vita och det syns inte i bilden

Jag har konstaterat att det är väldigt lätt, kanske alltför lätt, att dra i spakarna i Lightroom (eller andra råkonverterare) och lätta upp skuggor utan nämnvärd kvalitetsförlust. I vissa bilder är det en klar fördel att våra moderna kameror ger oss den möjligheten, men gör man det i den här typen av bilder blir det vansinnigt tråkigt tycker jag!

Mer spännande än så blir det inte i dagens första inlägg (och knappast i det andra heller).

Postat 2014-04-14 22:22 | Läst 14477 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tips angående uppgradering av Nik Collection och en solkatt

Det kanske bara är jag som funderat på hur det där med uppdateringar av Nik Collection går till efter att Google köpte programsviten, och det enkla svaret som jag förstått det är att det går inte till så lätt. Programmen uppdaterar möjligen sig själva utan att göra något väsen av sig, men nya moduler och sådant får man inte med någon automagi.

För att få hem en fullständig uppsättning av alla moduler måste man använda sig av den nedladdningslänk som var med i orderbekräftelsen (och man kan få ett nytt mejl genom att kontakta deras support).

Jag hämtade installationsprogrammet idag, och hittade en ny modul (Analog Efex), men i övrigt har jag inte sett någon skillnad ...

Nony i dagens eftermiddagsol, endast behandlad i Lightroom 5.3

Samma kattjävel, men svartvitifierad i Silver Efex Pro 2

Och slutligen behandlad i den nya modulen Analog Efex Pro

Inte vet jag om jag kommer att använda den nya modulen, men nån gång kan det kanske vara skoj ...

Ha en go helg!

Edit: det visade sig nu att det kanske bara är jag som är dum eller nåt, och att modulerna visst uppdateras och installeras automagiskt, men jag låter inlägget stå kvar ändå - alltid förvirrar det någon :)

Postat 2014-04-04 19:51 | Läst 16771 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Man kan manipulera utan photoshop också!

Jag har skrivit en massa jättelånga inlägg med drösvis med bilder på sistone, men idag blir det bara en endaste liten bild och i den är inga efexprogram och dylikt inblandade!

Östra Ågatan nånting (tror jag - jag tog bilden 2005 så jag minns inte)

Ha det!

Postat 2014-04-02 23:02 | Läst 5958 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotopromenaden som började vid lunch och inte tog slut förrän framåt kvällningen ...

Med den rubriken kanske en del av er anar att det är många bilder i det här blogginlägget, och det är det - hela tolv stycken!

Lunch vid åkanten (fast inte Åkanten, för den restaurangen ligger mittemot och har inte öppnat sin uteservering ännu)

Solen har visserligen lyst ett par dagar, men det har varit kallt och blåsigt. Idag var det dock inget av detta så det var ordentligt gott om folk ute på byn. Själv hoppade jag över maten och ägnade mig åt fotografering i stället.

Är UKK mer malplacerat än det här gamla skitiga huset från 60-talet? Detta är dock ritat av Alvar Aalto, och tycks förmodligen mer om p.g.a. detta :)

Bilden av V-Dala Nation tyckte jag gjorde sig bäst i svartvitt, och jag har gjort om den från färg till svartvitt i Silver Efex. Jag har justerat den som jag vill ha den, och inte lagt på några effekter, men det är väl ändå en del fåntrattar som tycker att man inte får använda insticksprogram utan ska göra allt själv i Photoshop eller dylikt.

Güntherskas Schweizeri och Konditori

När jag växte upp fanns knappt några uteserveringar alls i Uppsala. Skulle man nödvändigtvis käka utomhus bland mygg och getingar fick man minsann göra det i sin egen trädgård, då de som bestämde var synnerligen snåla med tillstånd. Nu är det uteserveringar precis överallt - känns lite som nere på kontinenten, om man väljer att bortse från att filtar och infravärme ofta behövs :)

Wayne's Coffee

Jag tycker det är trevligt att vi blivit lite mer inkontinenta kontintinella i det här landet. Det är trevligt att sitta ute ibland, även om jag föredrar en rejäl utomhusbrasa framför infravärme eller gasol.

Jättarna Glufs-Glufs har lunch hela dagen då de tuggar i sig Åhléns

Förändring är bra! Ett samhälle som inte förändras utvecklas inte heller, och även om många tycker att en del saker var bättre förr så är det väldigt få saker som faktiskt var bättre förr.  Alla rivningar och byggen är inte resultatet av politikers storhetsvansinne, och mycket av det som ändras gör staden vi bor i bättre!

Ett numera ganska tomt bankpalats

Nu är det ju så att jag arbetar heltid, så den jättelånga fotopromenaden fick pausas i några timmar och fortsatte framåt kvällningen. Jag hade ingen som helst plan på vilken omväg jag skulle ta till bussen, men det löstes när jag tittade söderut på gågatan och såg en jättelång kö till Lindex/Kappahl. Vad alla dessa människor köade till har jag ingen aning om, men de valde att köa diagonalt över gågatan så att knappt någon annan kunde passera dem. Det var liksom ingen som tänkte på att det kanske skulle vara bättre att köa längs med byggnaden som man oftast gör på kontinenten kring turistattraktioner och dylikt ..

Kan Uppsalabor köa? Nej ...

Promenaden fortsatte söderut, där stora jätten Glufs-Glufs vaknat och tuggade i sig fler bitar av Åhléns. Under lunchen är folk rätt så stressade, men så här efter arbetstid lockade han en del åskådare. Jag upptäckte också att det finns en baby Glufs (på andra våningen och är svår att se) som skyfflade betongbitar åt storingarna. Undrar hur de fick upp den ..

Om nom nom

Det där med stora maskiner och fordon är något som fascinerara många pojkar och män av alla kön och åldrar, och jag kan inte tänka mig något roligare än att få gå lös med en maskin av det här slaget. En kollega som bygger sin egen tomt och hus har en jättestor grävmaskin hemma på tomten, och jag förvånas ständigt över att han inte grävt upp allt som går att gräva (det skulle nog jag gjort) ...

Mamma buss och småttingarna tar en vilopaus

Det är många som fotograferar tåg, bilar och andra transportmedel, och jag har aldrig riktigt insett tjusningen med att specialisera sig på just det. Däremot tycker jag dock att fordon och maskiner i vissa fall kan göra sig rätt bra i bild, som i bilden ovan där hela familjen Buss lutar sig lite avslappnat i väntan på att åka iväg och hämta upp nya passagerare.

Uppsala Resecentrum

Som tur är får man intressera sig för att fotografera nästan vad som helst, man får blogga om och publicera bilder av nästan vad som helst och man får behandla bilder nästan hur som helst (i de flesta sammanhang). Ändå är det så här på FS att många ondgör sig över att det visas för många bilder, de bilder som visas är "för" bildbehandlade eller de är bara allmänt dåliga - något som märks i synnerhet i kommentarerna till nyhetsflödet. Vissa gnäller på nästan allt som publiceras, och en andra gnäller så snart "fel" märke nämns.

Södra entrén till Resecentrum

Vad är det för kul med att klaga på allt man inte håller med om, och varför ska man sänka människors självförtroende som en del gör genom att nedvärdera allt som inte uppfyller de egna normerna? Själv är jag ganska luttrad, men jag tror det är en hel del som aldrig vågat sätta sin fot på FS efter att fått sina bilder, bloggar eller foruminlägg sågade av alla som alltid ska veta bäst eller ha sista ordet.

Trähusen här får inte rivas, förutsatt att de inte brinner ner förstås ...

Senast var det Tommy som gnällde över allt användande av bl.a. Silver Efex (som jag använde för att göra de svartvita bilderna svartvita i de här inlägget. Visst kan det bli för mycket bildbehandling i många fall, men för att man själv föredrar att göra på ett viss sätt innebär det inte att det är bästa sättet för andra.

Nåväl, promenaden fortsatte en bit till efter träkåken ovan men det blev inga fler bilder så nu får ni äntligen sluta läsa.

Ha det gott!

P.S. Ni som gillar Uppsalabilder får gärna gå med i min FB-grupp :) https://www.facebook.com/groups/742146999159026/ D.S.

Postat 2014-03-27 22:47 | Läst 11199 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Färg, svartvitt och det där med att hålla nere vikten är överskattat!

I mina senaste blogginlägg har jag vurmat för det där med att fotografera vardagsmiljöer för att bevara för intresseklubben i framtiden (och en del som faktiskt tycker det är kul med såna bilder redan nu). Ibland är det dock kul att i stället leka turist, och fotografera de typiska turistmotiven och försöka göra något vettigt av dem.

Idag har jag besökt mina kollegor i Linköping, där jag fick testa en ny hittills oprovad variant av pizza med oxfilé och bearnaise. Jag reagerade på att bean var väldans gul, och den visade sig innehålla curry ... CURRY I BEARNAISE? Det var en god pizza, men jag tror jag föredrar en klassiska bea ...

Hur som helst gjorde besöket i Linköping att jag kom hem till Uppsala sent, så jag åkte upp till slottet där jag tänkt mig att ta några nattbilder av omgivande motiv. Det här är den enda bilden som blev bra, då det blåste kraftigt och min lätta utrustning (inklusive lätt stativ) tycker inte om hård blåst. Ibland är det bättre att väga mycket, och det gör ju jag, men vad hjälpte det när utrustningen var för lätt?

Stat och kyrka har inte alltid varit överens

Bilden är gjord med NEX-7 och Sigma 19/2,8 - ett objektiv som är riktigt skarpt och bra, men som synes kan starka ljuskällor göra en del lustigheter med bilderna. Åsså är det ju det här med färgerna i nattbilder från stadsmiljöer; i bästa fall får någon del av bilden ungefär naturliga färger ...

Jag tycker nattbilder från stadsmiljöer ofta gör sig bättre i svartvitt, då man slipper alla konstiga färgstick. Hur man gör bilden svartvit spelar egentligen inte så stor roll, men jag får bäst resultat från råfiler som jag först fixar till så mycket som möjligt i färg i Lightroom, och sedan kör genom några olika recept i Silver Efex (beroende på hur jag vill ha det). Jag tyckte det här blev ganska effektfullt, även om kyrkeländet ser lite skevt ut :)

Ha det!

Postat 2014-03-13 22:00 | Läst 21170 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 10 Nästa