En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

77 megapixel! Från en liten sketen Sony APS-C!!!

Jodå, rubriken stämmer och så här ser bilden ut:

Jättestor variant av bilden finns på min flickr

Och hur går nu det här till? Fusk förstås! Det är tio bilder som är sammansatta till ett panorama i Lightroom för att testa den nya funktionen "boundary warp". Tidigare har man oftast varit tvungen att beskära de panoramor man sätter samman, då det inte passar ihop i kanter och hörn. Se bilden nedan.

Det här är alltså samma tio bilder, men utan "boundary warp" som alltså stretchar ut bilden på ett sätt som gör att man fyller en större yta och inte behöver beskära. Det här är ett tämligen extremt exempel, och jag var tvungen att dra upp reglaget till max. Det visar också att funktionen inte är så lämplig för alla motiv, då det kan bli lite lustiga effekter.

Lightrooms panoramafunktion genererar DNG-filer, så det går utmärkt att fortsätta efterbehandlingen efter att panoramat är ihopsatt. Filerna blir rätt stora (dessa är 227 respektive 250 megabyte).

Delförstoring av den första bilden

På det hela taget tycker jag dock funktionen verkar vettig, och förmodligen mycket användbar i många sammanhang!

Ha det gott!

Postat 2016-02-11 16:16 | Läst 15123 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hur får man en katt att sitta i en hatt och se sur ut?

Man fuskar såklart :)

Till att börja med behöver man en katt, en tyrolerhatt (det kan möjligen fungera med andra typer av hattar, men jag törs inte lova något), en tonårsson (och där kan det möjligen fungera med en dotter, men inte heller det har jag haft möjlighet att testa) och slutligen ett bord.

Kameran placeras så stadigt som möjligt på ett stativ framför bordet, varefter man placerar hatten på bordet och tar ett knippe bilder medans sonen (eller eventuellt då dottern) håller katten i tyrolerhatten (eller annan hatt). Det underlättar om man inte har en fullt så sprattlig katt som Nony, men å andra sidan gör sprattlandet att det blir roligare poser :)

 

I det här fallet tog jag fem bilder av katten i hatten och bestämde mig för att den näst sista bilden passade bäst för det tänkta slutresultatet.

Du behöver också en bild av bordet utan vare sig katt, tyrolerhatt (eller annan hatt) och son (eller dotter):

När du har dessa bilder ser du till att justera dem så att de blir så lika som möjligt i din råkonverterare (jag kör med Lightroom 5.6) och öppnar dem sedan som lager i Photoshop.

Här har jag bilderna som två lager och har lagt en lagermask på det lager som innehåller son och katt, och sedan helt enkelt målat bort son och allt annat jag inte vill ha med.  När detta är klart är det bara att spara filen och exportera ut den till lämpligt visningsformat :)

Lätt som en plätt, och vips har man en sur katt i hatt :)

Postat 2014-11-12 11:55 | Läst 25108 ggr. | Permalink | Kommentarer (21) | Kommentera

När man inte kan bestämma sig (åsså kattjäveln förstås) ...

Ibland är det svårt att bestämma sig hur en bild ska efterbehandlas för att bli bra. Idag var jag (som vanligt) ute i trädgården och fotograferade katten Nony, och till och med simpla kattbilder kan ställa till huvudbry ...

Katt i barrbuskage

I bilden ovan tyckte jag att ljusglimten på ryggen störde, så där testade jag med en beskuren variant för att bli av med det - det blev förstås en helt annan bild då, men jag tycker båda fungerar.

Samma kattjävel i samma buskage

Nästa utmaning blev när han satt på en stol och motljuset gjorde att bilden blev synnerligen disig. Jag tyckte att det blev lite snyggt, så jag valde först att förstärka effekten i Lightroom.

Kattjävel i motljus

Det här stuket på bilder tycker jag man ser rätt ofta inom mode-, porträtt- och bröllopsfoto idag. Det kan kännas lite uttjatat, men ibland fungerar det.

Fixad kattjävel i motljus

Den andra bilden har jag "lagat" i Lightroom, och då blev den mer normal. Jag är dock inte så övertygad om att den faktiskt blev bättre ...

I vår trädgård har vi förutom kattjävlar också en gammal hydrofor liggandes. Den är försedd med en manometer jag tycker gör sig bra på bild, men inte heller där kunde jag bestämma mig för hur jag ville ha efterbehandlingen.

Hydrofor - klicka på bilden för att se i riktigt format

Jag tycker alla tre versionerna fungerar, men är nog mest förtjust i den mittersta bilden - vad säger ni?

Som bonus får ni ytterligare tre bilder av Nony där jag faktist kunde bestämma mig för en version :)

Ha det gott allihopa :)

Postat 2014-09-04 18:37 | Läst 14758 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Seriös bildbehandling kräver tre skärmar (minst)!!!

Hur skulle man annars kunna hantera såna här situationer?

Kommentarer kring det röriga skrivbordet undanbedes, men lär ändå få mottagas om jag känner folk rätt. Kan också meddela att det är oerhört förvirrande med kommentarer från två matcher samtidigt när man inte hör vilken skärm de kommer från ...

Postat 2014-06-26 18:35 | Läst 10702 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

I mörkret är alla katter grå ...

Fast katten Smulan är grå hela tiden, och ännu gråare blev hon när jag gjorde bilderna svartvita :)

Bilderna är tagna med Sony A6000 och Sony 35 mm f/1.8 och efterbehandlade i Lightroom och Silver Efex Pro.

Ha det!

Postat 2014-06-25 04:32 | Läst 15138 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 10 Nästa