Lite prylar, lite text och alltid bilder

Hur får man en katt att sitta i en hatt och se sur ut?

Man fuskar såklart :)

Till att börja med behöver man en katt, en tyrolerhatt (det kan möjligen fungera med andra typer av hattar, men jag törs inte lova något), en tonårsson (och där kan det möjligen fungera med en dotter, men inte heller det har jag haft möjlighet att testa) och slutligen ett bord.

Kameran placeras så stadigt som möjligt på ett stativ framför bordet, varefter man placerar hatten på bordet och tar ett knippe bilder medans sonen (eller eventuellt då dottern) håller katten i tyrolerhatten (eller annan hatt). Det underlättar om man inte har en fullt så sprattlig katt som Nony, men å andra sidan gör sprattlandet att det blir roligare poser :)

 

I det här fallet tog jag fem bilder av katten i hatten och bestämde mig för att den näst sista bilden passade bäst för det tänkta slutresultatet.

Du behöver också en bild av bordet utan vare sig katt, tyrolerhatt (eller annan hatt) och son (eller dotter):

När du har dessa bilder ser du till att justera dem så att de blir så lika som möjligt i din råkonverterare (jag kör med Lightroom 5.6) och öppnar dem sedan som lager i Photoshop.

Här har jag bilderna som två lager och har lagt en lagermask på det lager som innehåller son och katt, och sedan helt enkelt målat bort son och allt annat jag inte vill ha med.  När detta är klart är det bara att spara filen och exportera ut den till lämpligt visningsformat :)

Lätt som en plätt, och vips har man en sur katt i hatt :)

Inlagt 2014-11-12 11:55 | Läst 22845 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hehe din rackare där! Kunde ju tänka mig att den inte så gärna ville sitta o häcka i en hatt =)
Svar från Anders Eriksson 2014-11-12 12:20
Det var nog egenligen inte hatten han hade något emot - han gillar bara inte att man lyfter honom eller håller i honom :)
tomazon 2014-11-12 19:55
Jag gillar inte heller att folk lyfter mig!! Sympati! :-)
Kreativitet när den är som bäst!
haha älskar tassen :)
Kul, kreativt och skickligt gjort. Skall testa med min katt. Går det bra med en panamahatt?
Svar från Anders Eriksson 2014-11-12 13:14
Panamahatt kan t.o.m. fungera bättre eftersom de inte knöcklar ihop sig så lätt (tror jag) :)
Sur katt?
Jag noterar de handskklädda händerna.
Tycker mig se skräckslagna ögon.
Var modellen verkligen villig och medveten om att detta skulle resultera i ett blogginlägg.
Fanns det samtycke?

Eva :)
Svar från Anders Eriksson 2014-11-12 13:51
Hehe - handskarna är för kylan (han är inte våldsam av sig för det mesta - katten alltså). Han gav sitt samtycke i efterhand när han blev mutat med kattgodis :)
JeannaQ 2014-11-15 07:19
Jag kan förstå att Eva kommenterar så här. Det kan vara ett intressant ämne att diskutera. Hur långt får vi gå när vi fotar våra husdjur och andra djur? Jag reagerar också på de behandskade händerna och Nonys ögon. Om man inte känner till Anders - som jag redan skrivit förut - kan detta missförstås. Om man bara ser en sådan bild för första gången oförberedd, kan betraktaren uppleva bilden som otäck. Jag undrar ibland själv hur många gånger jag ska hantera Truls så att jag kan fota honom, fast han irrar med blicken och vill fly. Jag slutar fota och väntar till en annan gång.
Hit hör hur van Nony är att bli hanterad. Är han van att lyftas och placeras så är detta kanske inget särskilt (bortsett från handskar och ögon). Om han inte är det och inte gillar läget och inte vågar protestera, måste man betrakta hanterandet som tvivelaktigt -
Annars en intressant lektion i Photoshop!
Hälsning, Jeanna
Svar från Anders Eriksson 2014-11-15 10:56
Han är van att bli lyft och buren - han är bara väldigt sprattlig. Hanskarna hade som sagt bara med temperaturen ute att göra :)
JeannaQ 2014-11-15 13:53
Tack för svar Anders. Detta tillsammans med benämningen "Kattjäveln" kan som sagt vara upphov till olika tolkningar. Detta har ju påpekats tidigare här. Som engagerad i de etiska djurfrågorna måste jag ju reagera på uttryckssättet. Men som en annan skrev, på hund och kattutställningar hanteras också djuren av olika människor och de får sitta i trånga burar i ett stimmigt folkhav med högtalare osv.
Svar från Anders Eriksson 2014-11-15 13:58
Detta är upphovet till smeknamnet "kattjäveln" :) https://flic.kr/p/c8eFef

Det är bra med engegemang i djurrättsfrågor, men jag tror ärligt talat inte att katten bryr sig så mycket om att han omnämns som kattjävel på nätet ...
JeannaQ 2014-11-15 14:01
1) Tillägger att jag själv lyft några katter för fotografering … till köksbordet. Jag blev inte uppskattad av katterna!
2) Svar till Anders om uttrycket: Om jag då sagt till katten med irriterad röst "Sitt still kattjävel!" så hade jag enligt mitt sätt att se kommit in på etiskt tvivelaktiga förhållningssätt till mina djur. Även om djuret inte vet vad ordet betyder, så skapar man en negativ situation / stämning som djuret kan uppfatta. Man använder tonfallet också.Man har annat tonfall när man säger "Kom lilla Kajsa, sitt här en stund så får du godis!" …
Jag lovar att strax läsa om upphovet till ditt "smeknamn" ..
Karuzzell 2014-11-15 14:47
Eftersom jag omedvetet initierade den här diskussionen känner jag, att jag måste få inflika några ord om ditt språkbruk. Jag är mycket medveten om att man kan ha lite olika jargong utan att lägga in något speciellt genom sitt sätt att uttrycka sig. Men även om jag inte kommenterade ditt ordval, så reagerade jag.
Språket och verkligheten, eller rättare sagt vårt uppfattande av densamma, hänger intimt ihop. Dels beskriver vårt språk hur vi uppfattar saker och ting men språket påverkar också i sin tur hur vi kommer att uppfatta den. En rundgång med andra ord. Sammanfattat: Om/när vi använder negativt laddade ord, bidrar vi till att befästa eller rentav skapa en negativ konnotation. Ganska onödigt eller hur? Exemplen är otaliga och handlar oftast om redan utsatta grupper. Detta är väl också anledningen till att man på riksplanet försöker bryta den kedjan genom att byta ut negativt laddade ord mot neutrala.
Jag instämmer i det Jeanna och Mauritz skriver. Hur kan den, som läser veta, att du älskar din katt och inte uttrycker ett allmänt förakt mot 'kattskrället' och alla andra diton? (Det sistnämnda uttrycket ett annat ord, som några goda vänner använder om sin högst älskade katt men som trots det är en, om än mildare, degraderande benämning på raringen?)
Vi blir alla både påverkade av och påverkar vår omgivning, också när man minst anar det.
Eva
JeannaQ 2014-11-15 15:25
Eva, du beskriver så bra hur ord och uttryckssätt hänger nära ihop med verkligheten. Och hur vi skapar negativa förväntningar med negativt laddade ord, det bildas en kedja, en ond cirkel. Som smittar i värsta fall, till mindre nogräknade. Eftersom katter har en så utsatt position även i Sverige (alla 30 000 hemlösa övergivna, utslängda, bara i Stockholms län! Eller slängda i sopcontainrar, lämnade i skogen att dö med eller utan att vara bundna!! Kanske dräktiga!) - så får man akta sig för att öka denna värdeladdning. I vår IT - värld är inte djur det första ungdomar brukar lära sig så mycket om. Vi bör stoppa den spridningen på alla sätt så vi inte får även herreösa hundar i vårt land eller kanske rent av övertar tjurfäktningar från Spanien och delar av Frankrike. Det där hänger ihop med vår inställning och uttryckssätt.
Svar från Anders Eriksson 2014-11-15 15:59
Jag tycker ni läser in mer än nödvändigt i uttrycken, och tolkar in något som jag aldrig skrivit. Att plocka ut ett enstaka "kattjävel" utan att ha följt min blogg är helt uppåt väggarna, även om jag förstår hur nu tänker. Jag har levt med katter sedan jag föddes, och älskar dessa djur (liksom hundar), men jag tycker ett visst mått av humor är bra ibland :)
Karuzzell 2014-11-15 18:06
Vilket ju är en del av problematiken. Jag avstod från att kommentera ordvalet i min första kommentar, både eftersom jag inte känner dig är och som jag dessutom är ganska van vid detta sätt att uttrycka sig. När jag fick anledning att replikera tyckte jag, att det var på sin plats att påpeka risken med det. Risken, att någon faktiskt på allvar läser in något annat än man själv avsett. En risk, som finns i all kommunikation och inte minst i det skrivna ordet. Utan humor vore livet urtrist men just humor tillhör det, som är kanske är allra lättast att missförstå! Också min egen!
Ha en skön kväll!
Eva
VisualD 2014-11-17 16:01
Man bör nog inte läsa in sig så mycket på ett ord eller en "blick". Ord är bara ord och det är oftast tonen och avsikten bakom som är den eventuella problematiken.

Jag har kallat min fiskar för allt från "fiskpinnar" till "gäddmat", men det har ingenting att göra med något negativt förhållande till dem. Jag har sagt till min brorsas fåglar "sköt er innan ni blir kycklingfiléer", men de är bland de mest fantastiska varelser jag vet. Jargong är jargong och så länge ingen tar illa vid sig är det helt ok, ett gullande "kattjävel" blir just gullande.

Jag har bilder på både mina fiskar och min brors fåglar när de ser hotfulla ut mot mig och kameran men man måste då komma ihåg att ett foto är just ett fångat ögonblick och inte en sanning för hela förhållandet.
Tur du fuskade, trodde först du gett kattjäveln Stesolid, blev en riktigt kul bild, hils, LO
ReijoM 2014-11-15 10:05
Varför säga kattjäveln? Jag tycker det är opassande att benämna våra kära djur på detta vis!
Svar från Anders Eriksson 2014-11-15 10:55
Jag brukar kalla honom Kattjäveln, så det är nog därför LO gör det :)
JeannaQ 2014-11-15 13:59
Om Mauritz svar .. Ja hur kan andra veta vad som menas? Om det är en vardaglig jargong med kärlek bakom, eller ett irriterat uttryckssätt?
Svar från Anders Eriksson 2014-11-15 14:24
De flesta som läser och förstår min blogg är fullt medvetna om att uttrycket används med kärlek :)
JeannaQ 2014-11-15 14:41
Du får sista ordet Anders!
Den ser i alla fall ut att vilja sluta med en "high five" :-)
ing-marie
Snyggt jobbat!

En katt för sin hatt.
Läckert, tack för en härlig beskrivning om tillvägagångssättet. Det sporrar till egna ideér.
Med vänlig hälsning
Mauritz
Hejsan Anders hehe har du hamnat i hetluften , tur jag inte satt in nån bild på min gamla katt han hette Lucifer , folk stirrade storögt när jag va ute o ropde efter honom, kul o se hur man gör det här med sur katt i hatt , men vetefan om ja får ner honom i hatten även om ja har hockey utrustning på mej, ha de fint och ser fram emot fler coola bilder av dej Mvh Sir Svarten