En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Vart tog alla sura gubbar vägen?

Idag var det dags för årets första DAGNYS. I tidigare bloggposter utlovades sura gubbar, men jag hittade inga såna - de gubbor och gummor som var med var riktigt glada för det mesta :)

Anna och Bert-Ola. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Några hade med sig fotoböcker, och jag blev lite sugen på att faktiskt få tummen ur och själv göra en sådan, men jag vet inte på vilket tema så tummen får sitta kvar ett tag till.

Bert-Ola och Torbjörn, Nex-7 och Sony 50/1,8

Själv hade jag med mig paddan och visade bilder på den - det fungerade också :)

Per, Anna, Bert-Ola och en massa kameror. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Det blev inte så mycket prylsnack som det kan bli på såna här tillställningar, men jag fick klämma på Torbjörns A99. Den var större än jag väntat mig, men kändes som en riktigt trevlig kamera. EVF:en som lär vara av samma typ som den i min Nex är större och skarpare (tack vare bättre optik gissar jag).

Lena och Rauni. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Rauni hade med sig sin D600 och 24-70/2,8. Liten kamera men stoor zoom :) Förmodligen mycket prisvärd med tanke på hur bra den sensorn (som för övrigt delas med A99) verkar vara.

Rauni, Affe och Claes. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Claes hade förstås med sig sin 5D MkIII, och det som imponerar mest med den kameran är hur tyst den är. I tyst läge låter den mindre än min Nex som inte är direkt högljudd, och med tanke på att Canonkameran är försedd med fladderspegel är det duktigt gjort av de japanska ingenjörerna.

Per och Anna. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Det fanns kameror från alla stora märken utom Pentax på bordet, men Bert-Ola och Anna kanske smugit med sig sådana i bagaget. Anna använde i alla fall sin telefon som både kamera och skydd mot fotografering ...

Martin och Lena. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Martin dök upp lite senare och försökte skylla på sen hemkomst, missade bussar och annat. Det var i alla fall trevligt att få träffa honom, Claes, Affe, Per, Lena och Bert-Ola för första gången IRL. Jag måste se till att vara med på fler DAGNYS, då det är trevliga tillställningar :)

Jan-Olof satt inte still och jag höll inte stadigt, så det blev ett suddigt skägg idag. Nex-7 och Sigma 30/2,8

När jag kom hem blev jag sugen på att försöka hitta något mer att fotografera idag, men det blev bara lite skrot jag hittade på tomten ...

Den här Webern har nog gjort sitt ... Nex-7 och Sigma 30/2,8

Några gamla frostiga pinnar. Nex-7 och Sigma 30/2,8

En vanlig jävla stol. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Jag har inte varit på jobbet på två veckor, och heller inte druckit kaffe under den tiden (förrän idag), så det blir spännande att se om det går att somna efter dubbel påtår men det löser sig nog :)

Tack för trevligt sällskap till er som var med, och hoppas få träffa er som inte var med nästa gång!

Postat 2013-01-05 15:54 | Läst 15566 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Det går att fotografera så här års också!

Jag, och många med mig, längtar efter värme och ljus. Den här årstiden har dock sina poänger, och en av dem är att man inte behöver ge sig ut mitt i natten för att göra nattbilder. Jag gav mig ut på byn med min lilla kamera och mitt lilla stativ för att göra några dylika bilder, och det här är resultatet.

Domtrappkällaren, en mysig restaurang men maten är tyvärr inte värd sitt pris tycker jag.

När jag passerat domtrappkällaren upptäckte jag att det var vackra molnformationer som rörde sig snabbt, och begav mig till andra sidan ån för att fånga dem i det vackra kvällsljuset.

Upplandsmuseet och Domkyrkan

Moln som rör sig snabbt gör sig bra på långa slutartider tycker jag, så det blev ytterligare några bilder från ungefär samma ställe. Tyvärr försvann det fina ljuset på molnen snabbt, så jag kunde inte utnyttja det på fler platser.

Domkyrkan och Åkanten (en uteservering som ofta är fullsatt, fast inte så här års)

Något jag insåg är att jag behöver ett lite större stativ. Det jag har nu blir inte ens en meter högt, och det är lite i lägsta laget, men det gick ju att få bilder ändå ...

Upplandsmuseet

När jag återvände till Badhusgaraget för att hämta Lilla Bilen hade den fått en kompis - i jämförelse med den känns min bil stor :)

IQ och Smart

Alla bilder utom den första är tagna med Nex-7 och Sigma 19/2,8 (den första är gjord med Sigma 30/2,8), och bilderna finns förstås på min flickr i oförminskat format.

P.S. Vi ses väl på Dagnys på lördag?

Postat 2013-01-03 19:18 | Läst 5676 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Hur mås det idag då?

Jag missade att gårdagens inlägg råkade vara det hundrade; hade jag inte gjort det hade det nog blivit fler bilder :)

I går skrev jag att det skulle bli ett stillsamt firande utan bubbel och raketer, men med god mat. Maten blev mycket god (oxfile med vitlökssmör och hasselbackspotatis) och skumpan uteblev, men däremot åkte jag och sonen iväg i Lilla Bilen till Fyrislund för att beskåda Livets Ords fyrverkeri.

I ett tidigare inlägg nämnde jag att jag saknade en fjärrutlösare till min Nex. Det var inte riktigt sant eftersom jag faktiskt köpt en sådan på Netonnet, men jag fick den inte att fungera och trodde att den inte var kompatibel. Efter ett tips i mejlen från FS-medlemmen David att han hade just en sådan som fungerar utmärkt åkte jag till Netonnet och bytte ut min, och se då fungerade det. Det var synnerligen lämpligt, då det är svårt att få vettiga bilder av fyrverkerier utan fjärr :)

Alla bilderna från fyrverkeriet är fotograferade med min Nex-7 och Sigma 19 mm. Bländaren var f/11 och slutartiden mellan 6 och 17 sekunder (körde med Bulb på måfå ...).

Fyrverkerier är vackra att beskåda, men de har tyvärr också en baksida. Våra fyrbenta vänner uppskattar inte alltid smällandet - i synnerhet inte som det som Alf skrev i sin blogg pågår lite då och då från och med innan jul till några dagar efter nyår. Varje år brukar också ett antal människor skadas av fyrverkeripjäser som inte hanterats på rätt sätt, och ett antal bränder bryter ut på grund av raketer som hamnat fel.

Det finns redan ett antal bestämmelser som säger hur raketskjutande får göras, men i och med att dessa regler inte följs tror jag enda sättet att komma till bukt med problemen är att fyrverkerier inte får säljas till privatpersoner, utan endast till organisationer som arrangerar fyrverkerier under kontrollerade former.

Hur kom det sig då att vi hamnade på just Livets Ords fyrverkeri? Jag råkade läsa något på Sveriges Radios sidor där de pratade med mannen som arrangerade det fyrverkeriet, och det är lättare att parkera i Fyrislund än vid slottet i centrum. Religiös är jag inte, men det fåniga neonkorset gjorde sig rätt bra med raketerna tycker jag :)

Tyvärr var fyrverkeriet nästan en halvtimme försenat, och när det väl kom igång varade det inte många minuter ...

Idag är det 2013 och till skillnad från många tidigare år mår jag utmärkt denna 1 januari (tack vare den uteblivna skumpan igår). Jag såg den fantastiska filmen A beautiful mind som jag spelade in igår, och som jag av någon anledning inte sett tidigare. Den kan rekommenderas å det varmaste!

Postat 2013-01-01 14:52 | Läst 4735 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera