Lite prylar, lite text och alltid bilder

Hur mås det idag då?

Jag missade att gårdagens inlägg råkade vara det hundrade; hade jag inte gjort det hade det nog blivit fler bilder :)

I går skrev jag att det skulle bli ett stillsamt firande utan bubbel och raketer, men med god mat. Maten blev mycket god (oxfile med vitlökssmör och hasselbackspotatis) och skumpan uteblev, men däremot åkte jag och sonen iväg i Lilla Bilen till Fyrislund för att beskåda Livets Ords fyrverkeri.

I ett tidigare inlägg nämnde jag att jag saknade en fjärrutlösare till min Nex. Det var inte riktigt sant eftersom jag faktiskt köpt en sådan på Netonnet, men jag fick den inte att fungera och trodde att den inte var kompatibel. Efter ett tips i mejlen från FS-medlemmen David att han hade just en sådan som fungerar utmärkt åkte jag till Netonnet och bytte ut min, och se då fungerade det. Det var synnerligen lämpligt, då det är svårt att få vettiga bilder av fyrverkerier utan fjärr :)

Alla bilderna från fyrverkeriet är fotograferade med min Nex-7 och Sigma 19 mm. Bländaren var f/11 och slutartiden mellan 6 och 17 sekunder (körde med Bulb på måfå ...).

Fyrverkerier är vackra att beskåda, men de har tyvärr också en baksida. Våra fyrbenta vänner uppskattar inte alltid smällandet - i synnerhet inte som det som Alf skrev i sin blogg pågår lite då och då från och med innan jul till några dagar efter nyår. Varje år brukar också ett antal människor skadas av fyrverkeripjäser som inte hanterats på rätt sätt, och ett antal bränder bryter ut på grund av raketer som hamnat fel.

Det finns redan ett antal bestämmelser som säger hur raketskjutande får göras, men i och med att dessa regler inte följs tror jag enda sättet att komma till bukt med problemen är att fyrverkerier inte får säljas till privatpersoner, utan endast till organisationer som arrangerar fyrverkerier under kontrollerade former.

Hur kom det sig då att vi hamnade på just Livets Ords fyrverkeri? Jag råkade läsa något på Sveriges Radios sidor där de pratade med mannen som arrangerade det fyrverkeriet, och det är lättare att parkera i Fyrislund än vid slottet i centrum. Religiös är jag inte, men det fåniga neonkorset gjorde sig rätt bra med raketerna tycker jag :)

Tyvärr var fyrverkeriet nästan en halvtimme försenat, och när det väl kom igång varade det inte många minuter ...

Idag är det 2013 och till skillnad från många tidigare år mår jag utmärkt denna 1 januari (tack vare den uteblivna skumpan igår). Jag såg den fantastiska filmen A beautiful mind som jag spelade in igår, och som jag av någon anledning inte sett tidigare. Den kan rekommenderas å det varmaste!

Inlagt 2013-01-01 14:52 | Läst 4752 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bra fyrverkeri bilder du fick till Anders det låter också som en riktigt god nyårsmiddag!
Jag försökte fota från balkongen och det var alldeles för långt av stånd till fyrverkeriet för att det skulle bli bra! / Sören
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-02 00:08
Tack Sören! Här var jag hyfsat nära, och jag tycker det var kul att få med lite människor i bild också.
Aha, det är så man ska fota fyrverkerier!! Bäst att försöka komma ihåg det till nästa år, för de bilder jag tog blev rent ut sagt skit. :)
Håller med om att fyrverkerier borde ske under mer ordnade former... Fylla och fyrverkerier är ju sällan en god kombination. Utanför mig hade de satt fyrverkerierna nästan vid vägkanten, och även om de riktades ut mot fotbollsplanen, så gör ju inte fyrverkerier som man tänkt. Ett under att ingen blev skadad!
/Anna
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-02 00:08
Japp, bländare 11 och Bulb på ISO 100 bli finfint :)
Mås helt ok, tack!
Fina bilder fick du allt, gillar korset också!
God fortsättning!
ewa
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-02 00:09
Detsamma, och korset passade som sagt bra.
Fina bilder som vanligt! Och jag börjar känna att jag är människa igen... :) Det blev alltså lite skumpa....
God fortsättning!! //Peter
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-02 00:09
God fortsättning och lycka till med återhämtningen :)
Börjar också komma ifatt livet efter skumpan i natt! God fortsättning Anders!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-02 00:10
Det kan ta ett tag innan betongkepsen släpper ;)

God fortsättning!
Tjusiga bilder och korset gör lite extra i detta sammanhang! Bra jobbat! Mina fyrverkeribilder blev inte något vidare, det har blivit hyggliga bilder endast en gång många år sedan när jag gjorde mina första försök...

Jag tillhör den skaran som anser att privatpersoner inte ska hantera fyrverkerier, inte utan tillstånd i alla fall, även smällare är av ondo (de är kanske förbjudna numera...?). Bakgrunden är helt enkelt att jag har tidigare jobbat inom en verksamhet där man fick bekanta sig med följderna när saker och ting inte gick som planerat, det var stort som smått, och det hände varenda nyårsnatt och vid påsktiden. Dagen efter en nyårsnatt skrev lokaltidningen att det inte hade inträffat några skador alls, det var bara det att det inte var sant...
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-02 00:13
Ja, det är nog så att privatpersoner inte borde få köpa raketer. Jag förstår inte att de fortfarande är tillåtna (även om också jag kan tycka det är kul att skjuta upp dem själv).