En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Åsså fler såna där gamla trista hus ...

Idag bestämde jag mig för att ta bussen hem från fel sida av stan, så i stället för att gå västerut mot hållplatsen spatserade jag i stället iväg en bit österut för att leta intressanta hus i Uppsala.

Galleria Dragarbrunn

Det första huset är för övrigt inte så där himla gammalt (åtminstone inte stora delar av det). 2007 invigdes här Galleria Dragarbrunn, som ersatte det öststatsmässiga och sunkiga H-Centrum. Med serveringar och exklusiva butiker var det tänkt att det skulle sätta lite fart på kvarteret, men jag vet inte om de där exklusiva butikerna faktiskt lönat sig. Själv har jag aldrig varit inne i gallerian, men jag började min fotokarriär på Sture Foto som låg i det gamla H-Centrum (det var en kombinerad ateljé och bildbyrå som främst jobbade mot Pressens Bild och Uppsalademokraten).

Balderskolan

Jag har inte gått i den här skolan, och känner ingen som gått där, men det är en pampig byggnad som stod färdig 1885 (så det är deffintivt ett gammalt hus). Nu för tiden håller Raoul Wallenbergskolan till där.

Gamla Polishuset

Det gamla polishuset på Salagatan är inte så förskräckligt gammalt, men det är inte längre något polishus (farbror blå flyttade ut för snart tio år sedan). Det är inte heller särskilt vackert, men så där är det ju många myndighetsbyggnader som ser ut i vårt land.

Fler hus än så får ni inte idag :)

Postat 2014-03-05 19:25 | Läst 10676 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En lite extrapromenad till bussen ...

I lördags var det Dagnyfika på Konditori Fågelsången, och jag följde med de utsocknes besökarna J-O och Ewa på en kortare promenad längs med Fyrisån när vi fikat klart. Jag vek dock av efter en stund, och följde inte med på deras längre utflykt. Tänkte jag skulle kompensera lite grann idag när jag skulle ta bussen hem från jobbet, så jag gick inte till närmsta hållplats utan tog en extrarunda för att ta några halvtrista bilder :)

Fyrisån, Östra Ågatan och Gotlands Nation

Det är ganska roligt att promenera runt på hemmaplan och försöka hitta motiv, men det är svårt tycker jag. Jag har ju sett allt förr, så varför ska jag fotografera det?

Gammal Volvo 240 mellan några gamla hus

Det är förstås alltid bra att träna avtryckarfingret, och om man (som jag oftast gör) ska försöka blogga lite om bilderna kan man till och med lära sig saker man inte visste om sin hemort. T.ex. visste jag förstås att huset till höger i bilden ovan heter Gustavianum, men jag hade ingen aning om att gatan heter Akademigatan förrän jag skulle placera bilden på kartan i Lightroom :)

Villa Anna

Huset på bilden ovan är numera restaurang och hotell (har i många år fram till igår varit den restaurang i Uppsala som fått bäst betyg i White Guide). Historik kring byggnaden finns att läsa på Villa Annas hemsida.

Pisshus

Jag är säker på att det finns en massa spännande historier kring det här huset som ligger ett stenkast från Villa Anna men jag är inte så säker på att jag vill veta vad som försigått där inne, så jag tänker inte göra några efterforskningar ...

Bra reklam?

Skyltningen i den här bilden passerar jag varje dag, men har inte fotograferat tidigare. Personligen känner jag att jag inte får jättestort förtroende för en cykelverkstad med den kvaliteten på skyltningen. Snarare tycker jag att förbudet på den gulröda skylten borde gälla i det här fallet ...

Det var allt för den här tisdagen.

Ha det gött allihopa :)

Postat 2014-03-04 19:14 | Läst 11551 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Pre- och postfika

Man kan ju tyvärr inte fika hela dagarna, och ska man fika måste man ta sig både till fiket och därifrån. Jag har redan skrivit om dagens fika som inte tog hela dagen, men väl en halv arbetsdag, och här tänkte jag visa några bilder jag tog på vägen dit och vägen hem. (Klicka gärna på bilderna för att se dem förstorade - de blir bättre så.)

Trädgårdsgatan

Bilden från Trädgårdsgatan innehåller för mig mycket nostalgi. I det blekgula huset på vänster sida av bilden hölls en del av lektionerna under mitt första år på gymnasiet (fast jag kommer inte ihåg vilka), och i det rödgråa huset till höger hade vi språklektioner. Trots vilda protester flyttades tyvärr denna synnerligen centralt belägna skola ut till stadens ytterkanter till andra året, och den vägrar jag fotografera eftersom den ser ut som vilken högstadieskola som helst som byggdes på 60-talet.

Grillska Gården

Grillska Gården ligger också på Trädgårdsgatan, och jag har aldrig varig inne på den. Jag kunde ha smitit in idag innan den elektriska grinden på bilden stängts, men då hade jag väl aldrig kommit ut igen så jag lät bli. Här huserar en del av Röda Korsets verksamhet i Uppsala.

Gravkapellet

Detta lilla kapell har jag aldrig sett förut (eller åtminstone inte lagt märke till) förrän i dag. Efter ett långt och idogt sökande (några minuter på google) har jag tagit reda på att Patologiska Institutionen höll till i det här kvarteret tidigare, och i kapellet förvarades döingarna som skulle karvas i bitar av studentjävlarna i början av 1900-talet.

Konditori Fågelsången

Förr eller senare tar allt roligt slut, och så också den inte alltför långa promenaden längs Trädgårdsgatan. Det man då kan trösta sig med är att svänga av till höger och kliva in på Konditori Fågelsången där man möts av 19 andra glada fotosidianer och prata om allt från motorcyklar till råkonvertering.

Åhléns

När man efter många om och men fikat färdigt lämnat Fågelsången kan man promenera vidare i Uppsala, och då i kvarter som innehåller en bebyggelse av nyare slag. Åhlénshuset fick mycket kritik för sin tårtpappersfasad när det var nytt, och nu kritiseras i stället att den fina fasaden ska ersättas av något annat. Bestäm sig nån gång!

Cyklar

Här är det en väldans blandning av gammalt och nytt, på ett väldigt lyckat sätt tycker jag. Husen på båda sidorna av vägen är renoverade och ombyggda, och passar väl in i miljön. Jag tycker dock att den jättestora skylten som talar om att det står cyklar bakom den är tämligen onödig; det krävs nog en väldigt kraftig synnedsättning om man ska undgå att se det, och har man en dylik kan man nog inte läsa skylten heller ...

EPA

I huset till vänster bodde i min barndom lågprisvaruhuset EPA som var känt för sin totala brist på kvalitetsvaror (i min umgängeskrets används fortfarande utrycket EPA för att beskriva skräppryttlar). Posten har också bott i huset, liksom ett knippe olika nattklubbar av skiftande kvalitet. Sedan inte allt för länge har fasaden beklätts med koppar (?), och någon på Facebook kommenterade att det ju blir grönt och skabbigt efter ett tag. Jag läste dock att huset ska inrymma s.k. gröna kontor, så det är nog rätt passande ändå :)

Efter den här bilden satte jag mig på en ful grön buss och åkte hem.

Tack och hej!

Postat 2014-03-01 20:22 | Läst 10508 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Treårsfika med rekorddeltagande i svartvitt och färg!

Vi fikade alltså inte i tre år (även om vi blev ovanligt långvariga till och med för oss), men det var på dagen tre år sedan det första Dagnyfikat. 20 stycken lyckades masa sig upp i morse, och i vanlig god ordning anlände jag sist :)

Nik ser helt förskräckt ut när han ser mig. Han kanske blev skrämd av en knävelborre som liten ...

Konditori Fågelsången där vi huserar nu då vi vuxit ur fågelsången är mysigt, har goda bakverk och det går uppenbarligen att reservera bord där (tack Rauni!). Ur en fotografisk synvinkel är det dock bedrövlig med ett blandljus som inte är att leka med. Som tur är kan man ju svartvitifiera sina bilder enkelt så man slipper den problematiken (tack Google och Silver Efex!).

Sören med sin A7r som för dagen försetts med ett Olympus 50/1,4 (och i bakgrunden tror jag Anna sitter och förklarar det där med storleken, precis som Lena gjorde i Sörens blogg men med något annan uppfattning).

Jag vet inte vad konditorerna tycker om att få besök av stora gäng som oss, som sitter i timmar (fyra stycken fick vi ihop idag), har allmänt roligt och dricker påtår på påtår, men jag kan inte direkt påstå att jag bryr mig. Vi hade i alla fall skoj :)

Lena ser nästan lite skyldig ut där hon sitter och förhörs av J-O

Nikos och Ewa

J-O hoppades att närgränsen på mitt Sigma inte skulle räcka till för den här bilden, men tji fick han!

Ewa

Nik strax innan det roliga tog slut (som det ju tyvärr alltid gör)

I rubriken skrev jag ju att det skulle vara färg också, och jag försökte verkligen. Men ljuset är som jag skrev minst sagt besvärligt inne på Fågelsången. Det hjälpte inte ens att försöka skapa en färgprofil med QPCard (som för övrigt är en ypperlig produkt) ...

QPCard 203

Eftersom det redan skrivits en massa blogginlägg om vilket som är det bästa sättet att göra sina bilder svartvita ska jag inte tjata mer om det, men det bästa sättet är att använda Lightroom och Silver Efex (där man kan göra egna fina presets) ;)

Den här bilden behövde jag inte svartvitifiera, för det har ju J-O redan gjort i sin kamera!

Det var allt jag hade att bjuda på från dagens trevliga fika. Tack till alla inblandade för trevligt sällskap. Bilder från före och efter fikat kommer så småningom i ett eget inlägg, fast de bilderna är inte lika roliga :)

Postat 2014-03-01 18:10 | Läst 13188 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4