Lite prylar, lite text och alltid bilder

Jag plåtar det mesta i både färg och svartvitt, men alltid i råformat (och jag gillar LR CC)!

Det är mycket trams i både forum och bloggar om hur man ska göra om man vill göra rätt. Jag gör helt enkelt så som fungerar bäst för mig, och mitt sätt fungerar säkert för andra också (men inte för alla).

Samsung Galaxy S8+, 1/50 s, f/1.7, ISO 80

När jag fotograferar använder jag alltid kameran inställd på enbart råformat, så kan jag välja i efterhand om jag vill göra bilden i svartvitt eller i färg och hur jag vill behandla den. För mig är det ingen poäng att fotografera i råformat och jpg samtidigt; jag tar inte så många bilder per år att lagring är ett problem så jag kan spara alla råfiler utan att få problem med säkerhetskopiering och dylikt.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/3.2, 1/250 s, ISO 200

Ibland ägnar jag mig åt att fotografera på stadens gator med ett kort teleobjektiv på min kamera. En del tycker inte det är gatufoto när man gör så, och det får de förstås tycka. Jag tycker det kan bli fina bilder ändå.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/1.2, 1/1000 s, ISO 200

Något jag ser ut att bli tämligen ensam om att göra framöver, åtminstone om man ska gå efter nyhetskommentarer och forum, är att använda Lightroom CC (i synnerhet den version som inte heter Classic). Adobe är uppenbarligen onda och elaka och bara ute efter att tvinga in folk i sin prenumerationsmodell, och den helt nya enklare versionen med molnlagring är bara för glada amatörer ...

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/1.2, 1/450 s, ISO 200

Jag kan förstå de som inte gillar månadsbetalning och molnlagring, men för mig är det perfekt. Jag valde t.o.m. att betala lite mer än jag gjort tidigare för att få 1TB lagring i molnet - det kommer räcka i många år för mina råfiler, och jag har då en ytterligare backup förutom det jag redan har.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/2.8, 1/420 s, ISO 200

Jag har kvar alla mina äldre bilder i Lightroom CC Classic och har inte flyttat över dem till CC. Alla nya bilder laddar jag dock direkt in i CC (alltså inte Classic) för att få in fullstora bilder i molnlagringen. De fullstora bilderna synkas ändå med automatik över till min stationära dator med CC Classic, så de lagras och säkerhetskopieras också lokalt.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/2.8, 1/420 s, ISO 200

Jag kan t.o.m. använda Lightroom CC på min telefon dels för att fotografera med (och bilderna lagras då förstås i molnet och dyker upp på alla mina datorer), och dels för att överföra bilderna från kameran. För närvarande fungerar dock det senare så där halvbra med min Fujikamera då bilderna av någon anledning blir svartvita när jag importerar dem till LR CC på mobilen. Jag räknar med att det kommer att lösas dock, då Adobe känner till buggen

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 23mm f/2 @ f/5.6, 0,7 s, ISO 200

En del hävdar att Lightroom ger konstiga artefakter med bilder från Fujis kameror, och det stämmer säkert i vissa fall. Jag tycker dock det fungerar bra om man inte drar för mycket i spakarna, men det gäller nog inte bara Fujikameror.

Kort och gott: gör som ni vill - jag gör som jag vill, och jag är nöjd med mina val trots att andra tycker det finns bättre sätt att göra rätt :)

Inlagt 2017-11-14 20:07 | Läst 15546 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Instämmer helt, dessutom uttryckt rappt och trevligt utan att tala om vad andra ska eller borde göra! Har också gått över till nya LR, dock bara Classic än så länge.. Ha det gott!/ Björn T
PS Fina bilder, gillar särskilt trean och femman!
Som sagt det gäller att hitta sina egna fungerande processer och rutiner och låta var och en bestämma själv hur de skall göra. Plåtar själv alltid raw, tycker att Lightroom CC är utmärkt för mina behov och jobbar dessutom med pluggar från såväl Macphun som Nik och On1. Enkelt uttryckt så väljer man det man tycker funkar för att få fram de bilder man vill ta fram :)
/Affe
Intresant och bra skrivet. En fråga, gör du någon behandling av bilderna i Lr Cc ? // Jörgen
Svar från Anders F. Eriksson 2017-11-15 18:59
Nja, jag tycker fortfarande Classic är bättre för själva bildbehandlingen så om jag sitter vid en dator använder jag det. Jag är övertygad om att CC kommer att få samma funktionalitet som CC så småningom, och då kommer det att ändras.

Däremot tycker jag CC är mycket bra för snabbt urval och också för att söka efter bilder (och för importen som sagt)
Hej! Jag har idag uppgraderat mig och hämtat cc och classic och också molnlagring...men jag skulle vilja ha någon enkel kommaigång-guide med lagringen av bilder. Hur väljer jag vilka jag ska lagra i molnet - hur gör jag? Har du tips på någon bra nybörjarinfo? Jag antar att man kan välja att lagra både från ps och Lr?
/ Lena
Vissa av dessa bilder passar bra i gruppen Uppsalabilder.