Lite prylar, lite text och alltid bilder

Känner katter sorg?

För ett par veckor sedan var vi på den sista resan med katten Smulan som varit med oss i 18 år. Hon var den äldsta katten av de tre vi har som chefer, så de andra två var ju vana vid att hon gosade med dem och gärna tvättade dem (trots att Nony ofta gav tillbaks med ett rejält nackgrepp). Sedan dess har vi märkt att framför allt Nony verkar deprimerad; han är inte alls så högljudd som han var innan och ligger ofta och länge och sover själv i sängen.

Lakrits som inte varit hos oss så länge beter sig också lite annorlunda; han ligger nu ofta och länge på trappan utanför ytterdörren och ser nästan ut att vänta på sin kompis.

Jag har försökt söka på detta, och det finns en del forskning som visar att katter också har känslor och kan sakna både kattkompisar och människor, men det är förstås svårt att testa ...

I vilket fall som helst saknar vi kattskrället, och jag är övertygad om att hennes kattkompisar gör detsamma!

Inlagt 2023-06-01 21:53 | Läst 1102 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Anders - Jag tror att både katter och hundar kan känna avsaknad. Det har vi också upplevt/märkt.
Bra att ni fortfarande har ett par som förmodligen kommer att bete sig som tidigare – efter en tid.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Fint foto af katten.
Svar från Anders F. Eriksson 2023-06-01 22:28
De två vi har kvar tycker inte om varandra så mycket, men det löser sig nog :)
Visst känner dom!

"Sorg" kräver nog att dom ska veta vad som hänt. På Gotland säger folkets visdom att katten ska få nosa på sin döda kompis.

"Saknad" tror jag i allra högsta grad att dom känner, vi har haft syskonpar. Då den ena dött har den andra letat i åratal.

Och själv känner jag både saknad och sorg.
Tror också att de känner av sorg och andra känslor. Sorgligt när de går bort är det verkligen. Våran svarting till katt har fyllt 10 och har väl några år till hoppas vi. Fin bild på er katt blev det!
Det alltid lika jobbigt att ta beslutet att föra en trogen vän på sista resan, trots att man vet att det är det bästa. Vi hade två kattbröder, Lukas och Laban, som levde till 14 och 17 år. Nog verkade Laban sörja när han blev allena. Han gick och sökte och pratade för sig själv och hängde mera med / på oss en tid.
Fin bild på en fin katt!

Tommy S.
Jodå det tror jag nog.. men kanske inte i Göteborg..
Hälsn!

https://www.youtube.com/watch?v=-fusSPk4j0k