Lite prylar, lite text och alltid bilder

Kattfotografering - sånt håller väl inte riktiga fotografer på med?

Ibland känner jag att det finns något slags konstig snobbism inom fotografin - i synnerhet som den ibland diskuteras här i forumen eller bloggarna. Det är en massa "regler" om hur den ena genren eller den andra ska utövas, om man ska fotografera med film eller minneskort, eller vilka motiv som är lämpliga att visa upp för omvärlden.

Katter (och andra husdjur) är ett sånt där motiv som en del lite föraktfullt fnyser åt, och (åtminstone mellan raderna) verkar anse att bilder av dylika gör sig bäst i det privata fotoalbumet, eller möjligen på Facebook (eftersom där är allt som skrivs och publiceras oseriöst, reklam eller ägnat åt att kränka den personliga integriteten).

Eftersom det nu är så att den här typen av bilder ändå gör sig bäst på fejjan (eller hemma i albumet) så finns det ju ingen anledning att de som ägnar sig åt att göra dem köper dyra kameror. Inte ens om man skulle råka ha en 4K-skärm att visa bilderna på behöver man mer än ungefär åtta megapixlar, så varför köpa en kamera som ger mer än så (eller utrusta den med dyra objektiv)? Nä, för kattbilder kan vi amatörer nog hålla oss till billiga kompaktkameror ...

Nu måste jag dock erkänna att jag inte alltid håller mina kattbilder inom hemmets väggar eller i datan, utan också låter skriva ut dem (fast man klarar sig långt på åtta megapixlar då också). Mina utskrifter brukar jag göra med Crimsons Prefixtjänst (deras dyraste och bästa alternativ), och att göra det med kattbilder måste skära i hjärtat på somliga överprentensiösa fotografer :)

Innan nu dessa pretton går i taket och stänger av datorn i ilska vill jag påpeka att min blogg ska läsas med en ganska stor nypa salt (luktsalt kanske?), och att jag absolut inte är ute att peka ut några enskilda fotografer eller grupper. Visst händer det att jag irriterar mig på att alla inte tycker som jag, men det får de ju faktiskt göra (och jag vet ju ändå att jag har rätt) :D

Jag tror aldrig jag försökt skicka in en kattbild till Galleri FS, men jag misstänker att det inte är så där himla stor chans att få med en sådan där. För att få med en bild där måste många tycka att den är bra, och då hjälper det inte om jag (eller ett helt gäng med andra kattfotografer) tycker den är hur bra som helst. Galleriet funkar ju på det viset, och jag blir inte sur för det - jag har dock förstått i både forumen och bloggar att inte alla uppskattar hur urvalet av bilder går till, men det är ju deras sak.

En del kanske undrar varför jag gjort bilderna i det här inlägget svartvita. Tja, det blir väl lite mer seriöst och konstnärligt på det viset kanske, och så har jag nog publicerat de flesta av dem i färg tidigare :)

Alla bilderna är fotograferade med alldeles för dyra kameror och objektiv, och sedan efterbehandlade i Lightroom och Silver Efex Pro (utan att försöka efterlikna film). Alla är tagna antingen hemma eller i närheten.

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Inlagt 2013-09-16 19:34 | Läst 23263 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Nik Software Cat EFex Pro kan jag rekommendera! Utmärkt plugin för katter ;-)
MJAU!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-16 19:41
Den fick jag inte med när jag köpte paketet - jag måste genast skriva till Google och klaga ;)
Fina kattbilder du fått till! Tja, är väl inget fel att ägna sig åt kattbilder, gör själv detta mellan varven med tanke på att vi har två kattjävlar hemma, men är som du skriver att det tydligen finns en typ osynlig "kattspärr" på dom "finare" fotosajterna.... Ha en fin kväll!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-16 19:47
Tack Johan! Som jag skrev i inlägget ska man inte ta allt jag skriver allt för allvarligt, men visst är det så att vissa typer av bilder ses som lite mindre fina än andra ;)
Jag tycker dina kattbilder är suveräna, men jag är nog lite jävig för jag tar en och annan oseriös häst eller hundbild ibland (för att inte tala om fiskarna, inget överlevnadsvärde alls antagligen). Blicken på dessa missar (det blev ju nästan lite vitsigt) sitter helt perfekt, på varenda bild ! Det är inte något som man bara lyckas med utan vidare för jag har provat. Katter är svårt, så du kan vara stolt.
Hälsningar Lena
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-16 19:49
Jag tycker nog gränsen går vid fiskar - då blir det helt oseriöst!

Nädå, fiskfoto är nog inte så lätt det heller - åtminstone inte när fiskarna är utanför akvariet eller fiskdisken i saluhallen :)

Tack för att du gillar bilderna :)
Inte fy katten utan för katten, vilka jamare, föredömen för bilder med klös i!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-16 19:56
Tack J-O!

Ett tips är förresten (som alltid) att köra webbläsaren i fullskärmsläge och klicka på bilderna för att se dem i jättestort format) :)
Ett inlägg som fick att purra stilla och vika in tassarna. Fram för rätt att uttrycka sin åsikt även i fotosammanhang! /Inger
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-17 19:44
Tack för den fyndiga kommentaren, Inger :)
Jag tror en orsak att kattbilder ofta väcker negativa reaktioner har att göra med att de inte sällan är lite tråkiga. Och samma bilder hade varit lika tråkiga om motivet varit en hund, en människa eller en fågel. Det är inte katterna som är problemet, utan att många kattbilder helt enkelt är bildmässigt klyschiga och oinspirerade.

Men sedan finns det givetvis som sagt ett inslag av snobbism i det hela :-)

I din samling här ovan anar man ju att du gjort ett rätt strikt urval och lagt lite möda på dem, både vid exponeringen och efteråt - och det märks.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-17 00:12
du har rätt, och fel - jag har faktiskt inte lagt någon större energi på de där bilderna (annat än att dra i lite spakar i Silver Efex). Urvalet tog däremot en del tid :)
Fina kattbilder!
Katter och kattfoton behöver en upprättelse! Kattfotografer för den del också! På Blipfoto följer jag en rätt så speciell kattfotograf; hon publicerar varje dag en bild om någon av sina inomhuskatter (de är rätt lika varandra) och hon lyckas faktiskt krama ur något nytt uttryck/min/rörelse ur dem lite då och då. Hon har hållit på med detta redan FEM ÅR....!!! Hundratals blippare följer henne utan att hon själv följer dem (vilket normalt sett är det mest effektiva sättet att få följare) och inte svarar hon på några kommentarer heller... Imponerande vilken dragningskraft kattrackarna på bild har!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-17 00:13
Jag kanske skulle fotografera kattjävlarna varje dag, men de är ju inte alltid hemma när jag är det :)
Kan du inte lägga ut en kattbild till fs galleri då?? Testa för skojs skull- då jag inte tar ditt blogg inlägg annat än med en nypa luktsalt...=)

//JO
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-17 19:43
Jag törs inte ;)
Har du sett boken "Katter" av Thomas Wester? Bokförlaget Trevi 1985. En fin bok om man gillar katter och kattbilder. Dina bilder är också fina.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-17 19:43
Den har jag inte sett. Tack för tipset :)
Ingrid Näsholm 2013-09-18 17:13
Även jag högaktar den boken och har haft direktkontakt och fått låna bild av denna sympatiska fotograf.
Mvh Ingrid.
Bra skrivet Anders.
På min trevliga fotoklubb i Sundsvall får jag ibland kommentaren men en kattbild då är det nog Ingrids (men jag har konkurens). Men jag får possitiva komentarer till mina bilder och anser att man skall känna till sina motiv och att fånga kattens väsen är något att kämpa för. Att fotografera djur är en utmaning.
Mvh Ingrid och PS Glöm ej att kommentera andras kattbilder. Att bli sedd är viktigt även om den som ser inte gillar allt Glömde säga att dina bilder är BRA!!