Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ljusstark vidvinkel med extrem närgräns - vad skall det vara bra för? (Fujinon XF 16mm f/1.4)

Jag började fotografera på allvar någon gång på 70-talet då jag fick låna farsans OM-2. På den tiden använde vi amatörfotografer oftast 50 mm till det mesta, och ibland en 135:a för porträtt. För vidvinkel var nog 28 mm klart vanligast - vidare än så var extremt.

X-Pro 2 med Fujinon 16 mm f/1.4 fotograferad med en telefon

I mitten av 80-talet började jag jobba som pressfotograf, och då fick jag lära mig att 35mm var det som gällde som normal. Som porträttobjektiv användes 85, 105 eller 135 mm, men det var fortfarande ovanligt med extrema vidvinklar. Vi hade en Leica med 21 mm, men den användes sällan. Ett objektiv med motsvarande 24 mm brännvid och största bländare f/2  som dessutom var skarpt var på den tiden helt otänkbart.

I dagarna kompletterade jag min utrustning med Fujis 16mm f/1,4, och det är precis det jag önskat (och gärna skulle haft då när jag jobbade som fotograf). Jag är så pass konservativ att jag sällan vill ha eller känner behov av vidare vidvinkel än så (testade Nikons 14-24 ett tag, men behövde det inte).

Östra Ågatan med Fujinon XF 16/1,4 @ f/5,6

Nu har jag objektiv med brännvidderna 16, 23 och 56 mm vilket motsvarar 24, 35 och 85 på småbild, och det täcker nästan allt jag fotograferar. Det roligaste med nytillskottet 16mm är ljusstyrkan och närgränsen som gör det möjligt att göra bilder som inte var möjliga tidigare.

Testbild för att få till rätt färger och vitbalans med 16mm @ f/2.5

Objektivet är vädertätat och fokuserar snabbt med AF, och det är också mycket lätt att sätta i manuellt läge genom att dra fokusringen bakåt - något som är nödvändigt för att använda den absoluta närgränsen som ligger på 15 cm eller så.

XF 16mm f/1.4 @ f/1.4 - den lilla bilen är ungefär tre centimeter lång

Skärpedjupet på full glugg på så korta avstånd blir förstås snudd på obefintligt, så nedbländning är att rekommendera ...

XF 16mm f/1.4 @ f/8

Både på full öppning och nedbländat tycker jag objektivet har ett snyggt skärpesläpp för att vara en vidvinkel, och skärpan är det heller inga fel på (även om kanter och hörn inte är knivskarpa på f/1,4).

f/2.2

Jag har tyvärr ännu inte haft möjlighet att ge mig ut på byn för att gatufotografera med det här objektivet, men konstaterar att det är en synnerligen lyckad konstruktion jag kommer ha mycket nöje av. I kombination med mitt 23/2 och 56/1,2 täcker jag 99% av mina behov, och jag saknar inte större sensor alls. Det närmaste skulle vara någon Sony A7-variant med motsvarande brännvidder, men det skulle bli större, tyngre och rejält mycket dyrare (och Sonys APS-kameror är bara att glömma)

Jag vet inte vad Caranuba är, men det luktade gott :)

Min slutsats i det här inlägget är att det spelar inte någon roll vad Sonytalibanerna skriver i forumet; Fuji må använda någon generation äldre sensor i sina kameror än vad Sony gör i sina småbildskameror, men det blir tillräckligt bra bilder för mig med den mindre sensorn. Dessutom får jag nya funktioner i kameran med nästan varje FW-uppdatering, vilket kräver kamerabyte om man kör Sony (som jag gjorde tidigare).

Och för att svara på rubriken; till allt möjligt skoj som inte var möjligt tidigare :)

Ha en fortsatt trevlig helg, och håll händerna ovanför täcket!

Inlagt 2018-04-28 18:47 | Läst 12026 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fuji 16/1,4 verkar vara ett riktigt trevligt objektiv! Jag gillar Fujifilm, de gör riktigt trevliga kameror och objektiv som är användarvänliga och lättnavigerade. Jag har investerat i en X-Pro2, en XT-1, ett 18-55, en 23/1,4 och ett 18-135. Jag kör även med Sony men är ingen taliban! :) Den stora fördelen med Sony är att jag med hjälp av adaptrar kan plocka lite godbitar här och där och sätta ihop ett system som passar mig och mitt fotograferande utan att det blir allt för djupa hål i plånboken.
/Mikael
Svar från Anders Eriksson 2018-04-28 20:39
Ja, Sony gör fantastiska kameror. Jag är dock inte så förtjust i hanterinen och objektivutbudet., men om man som du använder objektiv från andra tillverkare fungerar det förstås bra :)
Intressant och trevligt reportage. Fina skuggor på husfasaden. Man blir lite sugen!

Karnabuavax är ju bästa traditionelle vaxet. Växtbaserat, nån sorts palmblad. Och jag tror fortfarande viktigt även i de mest moderna blandningar.
Grattis till nedkomsten! Vad jag förstår så är det ett mycket bra objektiv. Vissa hävdar att gatufoto blir svårt med ”extrem” vidvinkel men jag tycker att det i själva verket fungerar rätt bra. Har själv ett fast 15mm till mitt Pentax APS-C-system. Ej ljusstarkt som ditt – bara f/4.0 – men härligt att gatufota nära med i täta folksamlingar. Mycket nöje tillönskas!
Mvh
Fredrik
Fina bilder från en bra kamera :)
Hade Xt10 i ett år tillsammans med 18-55 och fullkomligt älskade den lille rackaren.
Vid sidan om hade jag och har fortfarande min Sony a7ii med ett antal dyra objektiv så kände då att jag inte ville lägga pengar på dyra fuji objektiv "också" så sålde fujin.
Idag ett år senare har jag investerat i en Olympus omd em 10 Mark ii. Sjukt rolig kamera med riktigt fin bildkvalité,.dessutom så är ju m43 objektiven "billigare" :)
Bild 2 - en färgstark goding! Och ett intressant reportage!
Hej! Det finns en riktig liten godbit i form av ett motljusskydd från Fuji till detta objektiv.
(Fujifilm LH-XF16 motljusskydd till Fujinon XF 16/1,4 R WR) Jag har det motsvarande till mitt 23mm 1,4 och det är lite trevligare än blommorginalet.Lycka till med det nya objektivet.
Mvh Michael
Svar från Anders Eriksson 2018-04-29 16:43
Jag har beställt det :)