Lite prylar, lite text och alltid bilder

När går dina hårddiskar sönder?

Mina valde att gå sönder förra veckan, men som tur var inte alla diskar - bara de tre som jag körde i RAID-0 som datadisk i min stationära dator. Diskarna har hängt med i fem år nu, så det var kanske inte så konstigt att de gav upp ...

Dead Velociraptors

Tre döda Velociraptorer ...

Jag hade inte hunnit (eller snarare glömt) att kopiera över alla bilder till min NAS som fungerar som masterbackup, men som tur var höll diskarna så länge så att Windows inbyggda backup hade hunnit kopiera över allt till den externa disk jag har som ytterligare säkerhet :)

Jag passade på att installera om Windows för att bli av med en massa onödigt skrot jag installerat det senaste året, och nu för tiden är det en ganska snabb operation. Själva Windows fick jag in på under tio minuter, och sedan tog det väl ytterligare någon timme innan jag fått in mina program och de uppdateringar som behövdes. Ingen data förlorad, och jag är nöjd och glad!

Som bonus bjuder jag på en bild av sommarkatten Nony - han trivs verkligen ute så här års!

Nony by the pond

Ha det fortsatt gott i värmen :)

Inlagt 2013-07-12 18:14 | Läst 18679 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dom går väl sönder när man allra minst räknar med det eller vid sämsta tänkbara tidpunkt, eller finns det fler alternativ ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-07-12 18:22
Tidpunkten var ganska illa vald i det här fallet, eftersom jag behövde pilla ihop en fet faktura :)
Man har en bra lagringslösning när trasiga hårddiskar är ett obetydligt praktiskt problem och bara en tråkig utgift.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-07-12 18:54
Ja - i mitt fall var största problemet att det tar lite tid att byta diskarna i datorn och installera om Windows, men någon data förlorade jag som sagt inte :)
Sitter och skannar gamla Värmlandsbilder, negativen är över 10-år och visar inga tendenser att krascha?! ;)
Installerade nya mac os x här om dagen, bara att lägga sig och läsa en stund så var det klart och alla program snurrade som vanligt. Jag brukade formatera hårddisken och installera om allt med jämna mellanrum på mina windows-datorer, systemet hade en tendens att sega ned sig själv över tid, har det blivit bättre på den punkten sedan windows 7 som var mitt sista win operativ?
-affe
Svar från Anders F. Eriksson 2013-07-12 20:01
Ja, inte tycker jag det segar ner sig. Däremot brukar jag installera om det än då i och med att jag installerar alla möjliga program och spel på datorn - enklaste sättet att bli av med dem är att installera om :)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-07-12 20:03
Säg att du får en fukt- eller brandskada - då klarar sig negativen dåligt ;)

Min NAS behöver inte stå i samma hus som jag och datorn - den kan stå i ett skjul på tomten ...
alf109 2013-07-12 20:09
Jag brukar dra programmapparna till papperskorgen och det funkar som regel utan att jag senare besväras av anrop till icke befintliga filer och liknande. ;)

Visst kan negativen brinna upp, men jag känner ingen som råkat ut för det faktiskt. Däremot känner jag en hel del som råkat ut för kraschade hårddiskar. Fördelen med svartvita negativ är att de står sig väldigt länge utan handpåläggning, de brukar överleva några generationers totala ointresse. ;)
När du glömt backupen då går disken sönder
Svar från Anders F. Eriksson 2013-07-12 20:00
Japp, och då är det ju bra att jag har en automagisk backup också :)
Det går väldigt fort att installera Windows 8 nuförtiden :) Jag minns när jag installerade Windows 95 som var tidskrävande.. Kan också tipsa om Crashplan som har 448 bit kryptering. Allt gott :)