Lite prylar, lite text och alltid bilder

Nej, du kommer inte att vinna den här diskussionen!

Som en del av er vet agerar jag moderator här på FS, och det dyker då och då upp argument för hur det ska modereras och varför. Oavsett vad man tycker om moderering förstår jag inte varför det är så svårt att förstå för somliga att det inte är möjligt att vinna en debatt i ett forum. Ingen av de som ägnar sig åt att käftas kommer att ge sig, och alla är övertygade om att de har rätt.

Det är helt ok att det är på det viset, och det är bland annat därför t.ex. FS är så populärt. Det jag tycker är trist är att många av alla dessa som ständigt måste göra sin åsikt hörd gör det i alla nybörjartrådar där någon stackare frågar om vilken utrustning de ska köpa ...

Väldigt få av dessa nybörjare kommer någonsin vara intresserade av att uppgradera till så kallade "proffsprylar". En del av dem kommer så småningom kanske vilja ha en större sensor och skriver då en fråga om Fullformat - genast blir de påhoppade av fåntrattar som hävdar måste diskutera sjäva begreppet Fullformat, och helt saknar intresse av att hjälpa frågeställaren.

En del nybörjare får rådet att titta på andra tillverkare än Canon och Nikon, och genast övergår tråden till att bli ett krig mellan anhängare till de ena eller andra systemet, och vad TS frågade om från början blir helt ointressant.

Jag kommer inte att vinna något med det här inlägget heller dessvärre, eftersom de som enbart skriver för sin egen skull inte läser bloggar och inte heller bryr sig mycket om påpekanden i forumen, men ni som faktiskt läser kanske kan tänkta på det innan ni skriver inlägg enbart efter era egna erfarenheter och användning ...

Jag läster själv just nu diverse andra forum, och framför allt ett som handlar om tvåhjuliga fordon som man lätt kan använda till att köra ihjäl sig med. Diskussionerna där är lite liknande tyvärr, men de allra flesta är hjälpsamma och de som hävdar att man måste göra på ett visst sätt blir snabbt avfärdade.

Här är det uppenbarligen omöjligt för somliga att använda det ena eller andra märket, och den åsikten måste förstås förmedlas till alla nybörjare. I motorcykelforumet jag börjat följa är folk oerhört mycket mer mindre märkesfånar än många är här (det är ett forum för folk som vill använda sina motorcyklar till allt möjligt, till skillnad från de som bara kryssar runt med en jättestor HD). Jämför gärna med de som här hävdar att gatufoto ska bedrivas på visst sätt, eller att man måste ha en tjockkamera med jättetele för att plåta det ena eller andra :)

Tyvärr finns det dock bra sätt att få igång lika meningslösa diskussioner i det forumet - det är bara att fråga om man ska all utrustning på sig hela tiden (ATGATT) eller starta en diskussion om motstyrning :D

Kontentan av detta svammel är att DU HAR INTE RÄTT (men det har inte jag heller). Du behöver inte heller hela tiden posta samma åsikt om det du tycker har rätt, om det inte för diskussionerna framåt!

Bilderna togs under kvällens synnerligen välbesökta veteranträff på Ulva Kvan med en NEX-7 och 35/1,8.

/afe (som försöker lära sig köra såna där tvåhjuliga donatorscyklar - gärna från samma tillverkare som i sista bilden, fast nyare ...)

Inlagt 2013-08-21 00:32 | Läst 11146 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag blir också förvånad över att så få orkar läsa vad tråden handlar om, (ursprungsfrågan), utan hoppar in efter halva tråden och diskuterar något helt annat.......
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:47
Ja, och påpekar man det hävdar de att det visst är relevant för tråden.
Helt underbar text Anders! :)
Man kan bara gissa hur många riktiga rookies som har lagt ner hobbyn pga "vassa" och irrelevanta inlägg från förståsigpåare med exakt kunskap!
Ha en bra dag
Peter
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:47
Har nog tyvärr hänt.
Mycket bra text OCH fina bilder därtill!


mvh

Per
Otten   2013-08-21 11:22
Hajar till varje gång jag ser ditt namn :-)
peot   2013-08-21 20:43
Samma här :-)
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:46
Nu först såg jag att namnen skiljer sig. Blev lite förvirrad :)
Otten   2013-08-21 20:59
Ja dom är lika :-)
Du har säkert helt rätt men det kommer inte att förändra något tror jag. Dessvärre har jag kommit fram till att de inte läser och förstår vad andra säger - och detta inte alltid bara för att de är besatta utan för att de inte kan bättre. Har själv ibland gått in i juridiska diskussioner och kommenterat. I bästa fall har jag fått en klapp på huvudet men ibland blivit avsnäst och t o m blivit uppläxad. Jag har gjort det för att jag är docent i ämnet och har utbildat jurister i 30 år så jag tänkte att jag kunde bjuda på mina synpunkter. Nu har jag slutat med de dumheterna.
Gillade ditt inlägg - sakligt och bra. Jag tror dessutom att du har helt rätt - det kommer inte att förändra något.
Lycka till
Lasse
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:48
Nä, det enda jag kan göra är att gå in och ta bort inlägg om det blir alltför off tropic, men det vore skönt att slippa.
Väl skrivet och förhoppningsvis en tankeställare för en del. Kan ibland tycka synd om Trådskapare som ställer en mer eller mindre konkret fråga, men som efter två inlägg får rådet att gå på D3s som möjlig instegskamera... :(
Har läst ibland, tänkt skriva men skakar ganska tidigt på huvudet och går vidare... Samtidigt, ska det sägas att man får beundra all kompetens och erfarenhet som finns!! Kunde man bara kanalisera den på rätt sätt så vore det fantastiskt!!
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:50
Tyvärr tror jag att de som oftast gör så här saknar möjligheten att ta till sig sådan här kritik. Deras inlägg brukar tyda på att de endast kan se saker på sitt sätt.
BMW är bäst! Skojar bara, Canon är bäst. Skojar igen :-) Jobbade i går kväll så jag missade Ulva.
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:51
Alla är bäst :D
Mycket bra text OCH fina bilder därtill!


mvh

Per
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:52
Tack för kommentaren och namnförvirringen :)
Halleluja! Ord som jag hoppas att många läser igenom. Jag har också stört mig på att frågeställare inte får relevanta svar.
Ha det gott!
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:53
Tror inte de värsta syndarna läser - de verkar inte alltid ens läsa de trådar de svarar i ;)
Rätt på spiken;)
Har själv ett otal gånger undrat hur dessa `idioter´ inlägg efter inlägg fortsätter att pennfäktas utan minsta tanke på varför frågeställaren försvann.

/Stephan
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-21 20:54
Tyvärr brukar det inte hjälpa att påpeka detta heller.
Ruskigt bra skrivet...

Jag tillhör dock den minimala skaran som faktiskt tror att dina ord kan göra skillnad. Hade jag däremot med min ibland lite hysteriska sida och förmåga att skriva på tok för långt etc skrivit om detta ämne (vilket jag många gånger försökt mig på utan att lyckas) så skulle det nog inte göra så mkt...

Du däremot är så fantastiskt saklig att "de vassa" borde rodna om de läser ditt inlägg!

TACK!
Väldigt bra skrivet. Som du skriver är detta dock inget som utmärker just Fotosidan. Tvärtom tycker jag att det faktiskt fortfarande finns fler här som vill hjälpa, än som vill skriva andra på näsan.

Mitt senaste forumproblem gällde min pelletsbrännare. Jag hittade ett forum för ändamålet och fick en del bra hjälp. Dessvärre var varenda tråd på forumet nerlusad med inlägg där den ena visste bättre än den andre. Där fick även moderatorn en släng av sleven för att han gick in och tog bort de värsta avarterna.

Bäst vore om folk kunde diskutera i diskussionstrådar och hjälpa till i frågetrådar.
Varken du eller jag har rätt. Vi beskriver det på olika vis. Vi är nog överens, men viktigast av allt JAG SKREV FÖRST: http://www.fotosidan.se/blogs/olsin/en-dag-pa-fotosidans-forum.htm
;-)
Olsin   2013-08-28 12:54
Bör kanske tillägga att jag var tvungen att söka på internet med en sökmotor för att hitta mitt inlägg. Sökorden jag använde var "fjärt i en korgmöbel".
Svar från Anders F. Eriksson   2013-08-28 13:23
Ämnet tål att upprepas lite då och då, då det inte direkt bli bättre ;)
Intressant och ständigt aktuellt inlägg. Jag läser aldrig på forum längre, det ger mig inget. Tro mig, jag vill verkligen inte låta som någon som tror sig veta allt. Men mycket av det du skriver stämmer in och då finner jag det helt meningslöst att läsa på just forum.
Det råder ett hårdare klimat i den här sortens kanaler, som på intet vis tar någon framåt, snarare bakåt.

Något som jag finner än mer intressant är att det oftast är män som håller på med just det här du tar upp.
Svar från Anders F. Eriksson   2013-09-07 20:31
Jag tycker att det är kul med forum, även om det inte alltid ger så mycket. Ibland tycker jag dock man kan få mycket värdefull hjälp i forum - t.ex. när man har tekniska frågor som en leverantör har svårt att svara på. Men, det gäller att läsa mellan raderna och när det är konkreta råd man är ute efter, att kolla skribenternas historik. Här har jag t.ex. lättare att ta till mig råd från folk som faktiskt visar att de kan fotografera genom att visa bilder (här eller annorstädes), än från sådana som har tusentals inlägg utan att publicerat en endaste liten bild.

Jag skriver också en del dumheter i forumen, men jag brukar försöka tänka innan jag postar (vilket inte alltid lyckas) :)
Patrik Lindgren   2013-09-08 09:15
Jag tyckte det var kul förr då jag var nybliven Apple ägare och liknande. Men jag lessnade till slut när viktigpettrarna och förståsigpåarna gjorde sig mer och mer påminda.
Dessvärre är det så att den som skriker högst hörs mest, även om det som kommer ut är ren rappakalja.
Vilket i sig är trist, för många tar åt sig och lyssnar på de som skriker högst och kanske inte alltid förstår att det finns andra bättre vägar.

Det är lite som källkritik i dagens samhälle, få verkar veta vad det är. Allt som står skrivet eller sägs är inte alltid sant.

I dag lägger jag min dyrbara tid på mer konstruktiva saker. ;)
Den här texten borde vara obligatorisk att läsa för alla som skriver inlägg här på FS... //Ubbe
Svar från Anders F. Eriksson   2013-09-07 21:05
Du får tipsa Elmfeldt och gänget ;)

Innehållskategorier