Lite prylar, lite text och alltid bilder

Självporträtt sedan urminnes tider (åtminstone sedan 2005) - I

Det har knappast undgått någon att det är kul att göra självporträtt efter att ha sett herrarna Schyfferts och Rheborgs program "Alla är fotografer" som sändes i onsdags. Jag, och många andra medlemmar här på FS har ägnat oss åt sådant under en längre tid, men i mitt fall är det nog inte så mycket längre än sedan 2005 när jag köpte min första "riktiga" systemkamera. Innan dess fotograferade jag antingen i jobbet eller privat (och privat hade jag varken råd eller lust att slösa film på mig själv).

Juli 2005

Min tanke med det här inlägget, och följande som handlar om samma sak fram tills idag, är att försöka reflektera över om jag velat säga något med mina självporträtt och om de utvecklats under tiden. Jag är inte så säker på att jag kommer kunna svara ja på någon av de frågorna. Hur som helst var det först med den EOS 20D jag köpte 2005 jag började fotografera mig själv i någon större utsräckning (några äldre bilder har jag i alla fall inte).

Den första bilden här ovanför har jag uppenbarligen vare sig tänkt eller planerat inför, utan bara placerat kameran på skrivbordet och låtit den gå med självutlösare, med ett resultat som inte är så där särdeles lyckat på något sätt. Jag försöker som jag brukar när jag blir fotograferad anlägga en seriös min där jag ser hyfsat neutral ut (vilket kanske gått bättre om jag träffat rätt).

Nyrakad, december 2005

Nästa bild är direkt efter rakning, något jag ägnade mig åt att göra under många år och i kombination med fel schampo och dylikt resulterade i att jag under någon vecka hade ansikte och skalp fulla med blemmor som ni kan se i bilden. Blev ju inte så vackert det heller, men det kan vara värt att notera att jag redan då fotograferade mig själv med alldeles för lite kläder på mig ...

Januari 2006

I januari hade jag uppenbarligen köpt nya prylar (stativ och extrem vidvinkel eller nåt), och ville visa hur fint det gick att göra med dem. Resultatet är rent tekniskt ganska snyggt tycker jag, men jag ser jäkligt skitnödig och självbelåten ut.

Januari 2006 igen

Blev tydligen ett teleobjektiv också, och den fåniga kompositionen beror säkerligen på att det skulle varit omöjligt att få ett skarpt porträtt utan något att sätta skärpan på i förväg (stolen). Ingen höjdare det här heller ...

Februari 2006

Här börjar det bli riktigt fånigt - jag försöker se ut som att jag inte är medveten om kameran och har en strategiskt placerad gitarr bakom mig (fast till mitt försvar ska jag säga att den gitarren faktiskt stod där nästan hela tiden just då). Bilden är dock aptråkig!

Juni 2006

I juni blev det bildmässigt kanske lite roligare (och väldigt inne med överexponering), men det där med att täcka ansiktet med en kamera är ett otyg, och inte tusan blir det ett självporträtt - det blir ett kameraporträtt. Det är något vi ofta ser, och kommer se mer av i min lilla bloggserie ...

September 2006

Jag nämnde tidigare det där med avsaknad av kläder, och här är ytterligare ett exempel, fast det är tveksamt om det verkligen är ett självporträtt - det är jag, men i spökform med lång exponering och jag har inga byxor på mig (jag har kallingarna på dock, så tro inget annat). Blev ju en bild, men lite svårt att se vem det föreställer :)

Oktober 2006

Den sista bilden för den här gången tycker jag är den bästa - så där ser jag ut när jag har tråkigt på tjänsteresa och inte har lust att glo på teve på hotellrummet. Det är en spegelbild, och det är en kamera med, men det är en tämligen ärlig och bra bild av mig (tycker jag).

Jag gör inga anspråk på att ses som en seriös fotograf som JH Engström, och är heller inte ute efter populariteten hos Schyffert och Rheborg - jag är bara en fotograf som då och då roar mig med att fotografera mig själv, och har så gjort under några år nu ...

Fortsättning följer!

Inlagt 2013-11-18 23:57 | Läst 8287 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Visst är det lite kul o befriande på nåt sätt, en del skönt nördiga bilder - gillas! Gillar dock inte när kameran täcker hela huvet. Ja har ju lagt upp flera stycken, två någorlunfa seriösa o dom andra absolut oseriösa o nördiga, men fafan, det bjuder jag på! Ha det fint, LO
Svar från Anders F. Eriksson 2013-11-19 16:50
Man behöver inte vara så himla seriös hela tiden :)
Kul inlägg.
Själv tar jag mitt porträtt bara i "nödfall". Jag är nog inte så självcentrerad. Självporträttprogrammet i TV var helt kass! Kejsarens nya kläder! Liknande bilder som deras togs redan för många år sedan i passfotoautomaterna.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-11-19 16:52
Jag tycker programmet var bra, liksom bilderna, men smaken är ju som baken :)

Fördelen med självporätt är att modellen alltid finns till hands (men inte alltid är så vacker).